רקע כללי:
הבלוקצ'יין נתפס כטכנולוגיה שתשנה את דרך פעולתנו בעולם, ויש הצופים שהשינוי יהיה גדול מזה שהכניסה רשת האינטרנט לחיינו. הבלוקצ'יין צפוי להפוך על פיהן תעשיות שלמות בהן סחר בינלאומי ושרשרת האספקה, אבטחת המידע, חקלאות, תעופה, נדל"ן, בריאות, בנקאות ופיננסים, ממשל ועוד.
סקר של חברת אקסנצ'ר מציין כי 62% ממנהלים בכירים סבורים שבלוקצ’יין ישנה דרמטית את התעשייה שלהם, 77% מהחברות צופות שבלוקצ’יין ישנה תהליכים עסקיים בתוך הארגון . ו- 91% מהחברות מדווחות כי בלוקצ’יין עוזר לחסוך בעלויות ותורם משמעותית לתהליכי ייעול. היקף ההשקעות העולמיות בסטארטאפי בלוקצ’יין צמחו פי 6 בין השנים 2018 ל-2021.
כיום לטכנולוגיית בלוקצ'יין יש בעיקר יישומים פיננסיים, אבל מקרי שימוש אחרים קיימים במשחקים, נדל"ן, ניהול שרשרת אספקה ובריאות. אפליקציית הבלוקצ'יין המדוברת ביותר ב-2023 היא הכסף הדיגיטלי. מדינות רבות מפתחות מטבעות דיגיטליים של הבנק המרכזי (CBDC) - גרסאות דיגיטליות של כסף פיאט בעולם האמיתי, כמו היורו הדיגיטלי או e-Naira בניגריה, תוך שימוש בבלוקצ'יין - כדי לשפר עסקאות חוצות גבולות. למטבעות קריפטוגרפיים מבוזרים כמו ביטקוין לא היה שימוש מעשי בתשלומים, מכיוון שמהירות העסקאות האיטית שלהם ותנודתיות המחירים הופכים אותם לבלתי אמינים עבור עסקאות קמעונאיות. בלוקצ'יין כמו Ethereum, Solana ו- Cardano מאפשרים חוזים חכמים, חוזים לביצוע עצמי עם כללים מוגדרים מראש. חוזים אלה אפשרו תוכניות שונות של פיננסים מבוזרים (DeFi) - פרוטוקולים - ב-blockchains הללו. פרוטוקולי DeFi מתמקדים בדרך כלל בהמרת מטבעות או הלוואות כספים ולעיתים רחוקות בפוליסות ביטוח.
בישראל העלה דו"ח של KPMG כי תעשיית הבלוקצ'יין בארץ צומחת למרות "חורף הקריפטו" גוייסו לסטרטאפים קרוב ל-4 מיליארד דולר משנת 2013, ומועסקים בו למעלה מ-3,800 עובדים. בשנת 2022 הצטרפו 16 חברות חדשות לאקוסיסטם של הקריפטו, ווב 3 ובלוקצ'יין, וכיום פועלות בישראל למעלה מ-174 חברות בתעשייה המקומית.
תתי התחומים בהן פועלות החברות הן כלכלה מבוזרת (DeFi), ניהול סיכונים (כגון הלבנת הון), NFT, ארנקים, תשלומים ועוד. החברות הבולטות ביותר הן סטארקוייר (Starkware), פיירבלוקס (Fireblocks) ו-eToro. הן מעסיקות כ-1,100 עובדים בישראל, מתוך כ-3800 עובדים בתעשייה זו.
אין ספק כי עולה צורך ברור להבין את טכנולוגית הבלוקצ'יין לעומקה, לעמוד על ההזדמנויות שהיא מזמנת והאתגרים שהיא מציבה.
יו״ר המרכז:
דר' מילי פרי
יו״ר מרכז המצויינות בלוקצ'יין בלשכת טכנולוגיות המידע,
יו"ר BUG Blockchain University Global. יועצת מדיניות ואסטרטגיה בלוקצ'יין באיחוד האירופי ובפורום הכלכלי העולמי (WEF)
מאירועי המרכז:
סיכום ארועי על עולם
אירועי 2024:
חברי ועדת ההיגוי:
מטרת מרכז מצויינות:
חשיפת טכנולוגיות הבלוקצ'יין לשוק הציבורי והעסקי. הבהרת היתרונות, האתגרים וההזדמנויות שטכנולוגיות
הבלוקצ'יין מזמנות לעולם העסקי, למערכת הציבורית ולחברה האזרחית.
במה לשיח מקצועי על יתרונות וחסרונות הטכנולוגיה, דוגמאות ליישומים נוכחיים ועתידיים, סיכונים ועוד
בין פעולות המרכז:
-
הקמת קהילת מומחים מובילים בתחום הבלוקצ'יין וגיבוש מעגלי למידה ושיתוף
-
עיצוב גוף ידע ומרכז ידע שישמשו כתובת להיוועצות ותמיכה לארגונים המבקשים ליישם טכנולוגיה זו
-
העברת ידע ושיתופו עם כלל בעלי העניין בישראל בשיח פתוח ומזמן
-
למידה מתמשכת ועדכנית אודות הנעשה בעולם הגלובלי תוך יישום, הטמעה והתאמה לצרכים בישראל.
-
חיבור בין תעשיית ההיטק המקומית, תעשיית טכנולוגית המידע המסורתית והאקו-סיסטם הסטארטפי
-
החדרת חדשנות טכנולוגית , תהליכית ועסקית למשק הישראלי הן למגזר העיסקי והן למגזר הציבורי
-
גיבוש סיפורי הצלחה, סיפורי לקוח ו- case study
חברי הלשכה לטכנולוגיות מידע מוזמנים לתרום מנסיונם לקבוצת מצויינות זו, על מנת להרחיב את השיח ולסייע לעמיתים בתהליכי הלמידה, הבחינה האסטרטגית, ההתנסות ויישום הטכנולוגיה בארץ ובעולם. וכן להפנות אלינו ארגונים שמיישמים בלוקצ'יין ומעורבים בפרוייקטים בינלאומיים
רשימת מרכזי המצוינות הנוספים:
מאמרים בתחום:
אנו שמחים על ההיענות הרבה לקחת חלק בפורום CBDC IL ולהשפיע על עתיד החדשנות והכלכלה הישראלית.
ארגונים רבים נרשמו לפורום, בין הנרשמים נציגי אוניברסיטאות ומכללות, בנקים, חברות עסקיות, פירמות של עורכי דין, משרדי ממשלה ובנק ישראל, חברות כרטיסי אשראי וחברות ביטוח, חברות הייטק, סטרטאפים וארגוני החברה האזרחית (עמותות ומלכ"רים).
בעזרתכם נפיץ את דבר קיום הפורום.
הזמינו אליו בעלי עניין רלוונטיים, לטובת העניין הציבורי, העסקי והאזרחי באקוסיסטם הישראלי.
פורום CBDC IL
מטבע דיגיטלי של בנק מרכזי הוא אמצעי תשלום דיגיטלי המהווה התחייבות של הבנק המרכזי כלפי המחזיק בו, ויוכל לשמש את המוסדות הפיננסיים (Wholesale CBDC) ואת הציבור הרחב - משקי הבית והעסקים (Retail CBDC) בנוסף לכסף מזומן ולכסף בנקאי.
התועלות המיוחסות ל CDBC לשימוש הציבור הרחב ( (Retail CBDCבעולם נוגעות, בין היתר, ליצירת גישה של הציבור לכסף דיגיטלי של בנק מרכזי, הגברת ההכלה הפיננסית ומתן גישה למערכות תשלום מתקדמות, חדשניות ויעילות.
יישום CDBC מעלה סוגיות ושאלות רבות מהן כלכליות, טכנולוגיות, משפטיות וחברתיות, שלצורך בחינתן, מדינות רבות הקימו צוותי משימה ייעודיים, וכן מתקיימים שיתופי פעולה רבים בין גופים ומדינות.
פורום CBDC IL הוקם על ידי קהילת הפינטק הישראלית ומרכז הבלוקצ'יין בלשכה לטכנולוגיות מידע מיועד להוות פלטפורמה פתוחה לשיתוף ידע לקהילה לומדת של אנשי טכנולוגיה, עסקים וקובעי מדיניות, ללמידה משותפת והתעדכנות מקצועית מהנעשה בעולם. להקל על שיתופי פעולה בקהילה העיסקית- טכנולוגית בישראל ולדיון ציבורי וחברתי נרחב בחדשנות משמעותית זו. הפורום יקיים מפגשים פנים אל פנים ומפגשים מקוונים, דיונים בין חבריו ודיונים עם מומחים מהארץ ובעולם.
הפורום מנוהל על ידי ד'ר מילי פרי.
ההקלטה המלאה כנס CBDC
10.10.21