חדשנות בתעשייה- ייצור חכם כתנאי הכרחי לעתיד התעשייה המקומית
יום ג‘ 9.3.21 | מפגש מקוון
מרכז המצוינות תעשייה חכמה של הלשכה לטכנולוגיות המידע מסכם מפגש ראשון בנושא חדשנות בתעשייה - ייצור חכם כתנאי הכרחי לעתיד התעשייה המקומית.
אילן אלתר, יו"ר מרכז המצוינות פתח בהרצאה על הנושא Industry 4.0 - What it is for me. בהרצאתו דיבר אילן על כך שתעשייה 4.0 היא תפיסת עולם שמשלבת בתוכה נושאים רבים: ענני ייצור, מלאי, אינטרנט של הדברים, מיכון, רובוטיקה ועוד. האינטגרציה של כלל תחומים אלה היא היכולת ליישם תעשייה 4.0. המונח קיים בשפות רבות ובמינוחים שונים: בארצות הברית הוא מכונה 'תעשייה מתקדמת' ואילו בסין הוא נקרא 'Made in China 2025'. בין אם בשם זה או אחר, נהוג לדון בהקשר שלה ב-4C: עלות, לקוח, מורכבות ותחרות. המטרה היא להביא להורדת עלויות הייצור, לייצר מוצרים בהתאמה אישית, לפשט את המורכבות ולהביא להגדלת היתרון התחרותי.
תעשיה 4.0 היא עוד שלב בהפיכת התהליכים במפעלים לדיגיטליים. המטרה היא לאפשר למפעל להיות חסכוני יותר, עם הגעה מהירה יותר לשוק. לא מדובר בטכנולוגיה חדשה, זה לא מודל עסקי חדש וזה לא תקן.
על כל מפעל לשאול את עצמו כמה שאלות יסוד מתוך כלל השאלות הרבות, כדי לצמצם את הוצאות התפעול ולהגדיל את הרווחיות: כמה פחת לא מתוכנן יש בו? מהי העלות של 1% פחת בשנה? מה ה-OEE (ר"ת Overall Equipment Effectiveness) – מדד יעילות הציוד? מה מצב זמינות המכונות? מה קורה אם אין הזמנות ולא מייצרים? כמה זמן לוקח מרגע הזמנה של מוצר חדש ועד אספקתו? והאם יש חיזוי לצרכים עתידיים וליכולת לספק אותם?
בישראל יש 13 אלף מפעלים תעשייתיים. אלא שיש גם ירידה מתמדת בפדיון התעשייתי. הגורם העיקרי הפוגע ביעילות הכלכלית הוא הירידות בביקוש, המקומי והעולמי. מפעלים בישראל לא משקיעים בהטמעת טכנולוגיות מתקדמות אצלם: 42% מהם דוחים השקעות, 27% דוחים גיוס ו-16% דוחים השקעות במו"פ. ניתוח הנתונים לאורך שנים מצביע על מגמה ברורה וחד משמעית: מפעלים שלא יערכו את השינויים המתבקשים וההכרחיים ויתקדמו לתעשייה 4.0 לא יחזיקו מעמד זמן רב.
מצב התעשייה בישראל הוא לא מזהיר: תהליכי הייצור עתיקים והמפעלים עובדים עם טכנולוגיות ישנות. משבר הקורונה ושערי החליפין היורדים גם הם תורמים תרומה שלילית לכך. דרושה השקעה מיידית – זה עכשיו או לעולם לא.
במפגש לקחו חלק 3 מומחים נוספים -
-
ד"ר לוי שאול, מנהל יחידת מערכת מבצעית בחטיבת טכנולוגיה במקורות אשר דבר על אתגרי ייצור, אגירת והולכת מים איכותיים לכלל תושבי ישראל
-
תומר רז, מנהל פתרונות לוגיסטיקה וייצור בחברה המרכזית לייצור משקאות קלים בע"מ אשר תרם מניסיונו העשיר בעולם התעשייה החכמה בחברה המרכזית לייצור משקאות קלים והערכות החברה לכניסה ליישום מתודולוגיית תעשייה 4.0
-
ארז אהרונוב, מנכ"ל Omika-Visionאשר דבר על חשיבותה של הבינה המלאכותית בפסי הייצור לצורך זיכוי פגמים בייצור של כמויות עצומות של חלקים בזמן אפסי
להתראות במפגש הבא של הפורום לתעשייה חכמה של הלשכה לטכנולוגיות המידע