זרקור על מנמ"ר/ית
אירנה פורטניק
סמנכ״לית טכנולוגיות ותפעול
תפקיד:
כאל, כרטיסי אשראי לישראל בע״מ
ארגון / חברה:
1. מתי הייתה הפעם הראשונה בה נחשפת לעולם מערכות המידע? מה גרם לך להישאר ולהתמקצע בו?
עולם הטכנולוגיה ריתק אותי מאז ומתמיד- בדינאמיות שלו, ביכולת שלו האינסופית כמעט לייצר פתרונות מעשיים לצרכים ואתגרים בכל תחומי החיים, והכל על בסיס כלים מדעיים ויכולות מחשוב שהולכים ומשתכללים עם הזמן. העניין והחיבור שלי לעולם הטכנולוגי ולמערכות המידע התחזקו משמעותית בתקופת לימודי ההנדסה באוניברסיטה, ובסופו של דבר, באופן די טבעי כנראה, זה גם התחום שבתוכו התפתחתי בקריירה המקצועית והניהולית שלי.
2. מהו תחום הטכנולוגי בו את מתמחה? אילו תחומים נוספים בעולם הטכנולוגי מעניינים אותך?
כמי שבאה מעולמות ההנדסה, אני מאוד מחוברת למיכון ומחשוב של תהליכים מורכבים ועתירי ידע ולוגיקה עסקית, המחייבים הסתכלות רחבה מחד והרבה דיוק מאידך, כדי לייצר בסופו של דבר תהליכים יעילים ואיכותיים ב-SLA מיטבי. בהקשר של כאל מדובר למשל על תהליכי הנפקה, בילינג, מחזור חיים של כרטיס, מחזור חיים של עסקה, הקמה ותפעול קצה לקצה של מועדוני לקוחות ופתרונות עבור הבנקים וכיו״ב. בנוסף, אני מאוד מחוברת לעולם ניהול הפרויקטים בו גם עסקתי שנים לא מעטות, וכמובן לכל מה שקשור לטכנולוגיות בתחום התשלומים והאשראי.תחומים טכנולוגיים נוספים שאני חושבת שהם מרתקים, הם עולמות הדיגיטל וה-DATA, בחיבור ישיר לחוויית הלקוח וכמנוף להשאת ערך עסקי. קפיצת הדרך בתחום בשנים האחרונות היא לא פחות ממדהימה, והטכנולוגיה מתפתחת בקצבים שלא ראינו בעבר.
3. ספרי לנו על הצלחה / אתגר / כישלון שחווית בתחום טכנולוגיות המידע במהלך הקריירה.
אחת ההצלחות שאני יותר גאה בהן היא ממש מהתקופה האחרונה. עולם התשלומים ואמצעי התשלום עבר קפיצת מדרגה טכנולוגית של ממש עם המעבר לEMV, contactless, כפתורי תשלום באינטרנט וכמובן תשלום מאפליקציות ארנק בסלולר, וזאת תוך חיבור הדוק לעולמות הדיגיטל והבנקאות הפתוחה. על הרקע הזה ומתוך חשיבה אסטרטגית ושותפות אמיתית של חטיבת הטכנולוגיות עם הגורמים העסקיים, בנינו בכאל פלטפורמה טכנולוגית רחבה לתמיכה בעולם התשלומים מתקדמים, אשר מהווה מהפיכה של ממש ביכולת של החברה לתת מענה למגוון של שותפים ולקוחות במגוון של יישומים עסקיים, ומעמידה אותנו בחזית הטכנולוגית והעסקית של שוק התשלומים בישראל.
4. איך את רואה את הענף בשלוש-חמש השנים הבאות?
אני סבורה שבשנים הקרובות נראה האצה בהעברה של מערכות מידע ויישומים לפתרונות מבוססי ענן, גם בתחומים עתירי רגולציה כמו הבנקאות והפיננסים. פרויקט נימבוס והקמת data centers בתשתיות ענן ישראליות בהחלט יעודדו את התהליך, כמו גם הבשלה של פתרונות אבטחת מידע, ניטור, בקרה וניהול (כדוגמת בתחום ה- FinOPS). בתקופה זו גם יושלמו מן הסתם תהליכי הטרנספורמציה הדיגיטלית והמעבר למערכות פתוחות מבוססות מיקרו-שירותים ו- Open APIs, וכן ההטמעה של פתרונות חכמים בתחום ה- DATA(מבוססי טכנולוגיות בינה מלאכותית ולמידת מכונה). כל אלו במצטבר יחד עם הטמעה אמיתית ומלאה של DevOPS ותהליכי עבודה וניהול אג׳יליים, יאפשרו לנו ליישם פתרונות טכנולוגיים-עסקיים מתקדמים ומורכבים בלוחות זמנים קצרים הרבה יותר בתוך שוק שיהפוך לטעמי ליותר ויותר דינאמי ותחרותי. וכמובן, כפי שאנחנו חווים כבר עתה, עולם העבודה ייראה כנראה אחרת לגמרי והעובדים יהיו שונים, וגם לכך חייבים להיערך.איך את מתעדכנת בחידושים ובמגמות?
ברמה האישית, אני דואגת לפנות לעצמי בתוך ה׳שוטף׳ זמן לקריאה של חומרים מקצועיים רלוונטיים, לשיח עם יועצים מומחים, עם ספקים ועם קולגות בשוק הישראלי ובעולם ולהשתתפות בהכשרות וכנסים. לא פחות חשוב- אני מתעדכנת לא מעט מהמנהלים והעובדים עצמם (כל אחד בתחומי אחריותו ומומחיותו), ומקפידה לשמר בחטיבה פעילויות של R&D והנחלה של תרבות למידה ושיתוף הידע.
5.איך את מנהלת את העובדים שלך? איך את בונה את הצוותים שלך? איך שומרים על עובדים?
אני מאמינה, ולא כקלישאה, בברק בעיניים, בכך ש׳עובד טוב הוא עובד שטוב לו׳. אניֿמצפה מהמנהלים והעובדים להתחבר לאסטרטגיה ולפעילות העסקית של החברה ולהיות עצמאיים, דעתניים ויצירתיים- לא לחשוש להתנסות ולהעז, לקחת אחריות ולחתור לשיפור מתמיד. אני דוגלת בשקיפות ובשיח פתוח ממקוםֿ בוגר ואחראי. אני מאמינה גדולה בעבודת צוות ובכך שהשלם גדול על חלקיו ומעדיפה אנשי מקצוע שהם קודם כל אנשים טובים, ערכיים, חיוביים וגמישים מחשבתית. שימור עובדים הפך בתקופה האחרונה לאתגר של ממש, הן על רקע השלכות הקורונה והן על רקע שינויי שוק והביקוש הגואה לעובדים טכנולוגיים. אנחנו לוקחים את הנושא במלוא הרצינות ושוקדים בימים אלו ממש על תוכניות לטיפוח העובדים ושימורם, לאו דווקא באמצעות תגמולים ישירים (תחרות שכנראה לא תמיד נוכל לנצח בה אל מול ענקיות הטכנולוגיה והסטרטאפים עתירי ההון) אלא גם באמצעות פיתוח אישי, הכשרה, הערכה והעצמה של העובד, תוך חיזוק החיבור שלו לחברה ולחטיבה.
6. מה ממריץ אותך בתפקיד הנוכחי ומה מרוקן אותך?
מה שממריץ וממלא אותי בתפקיד יותר מכל זו כנראה הדינאמיקה, ה- action, האתגרים התמידיים. אני אדם מאוד תוצאתי ומאוד הישגי, ולשמחתי בתחום טכנולוגיות המידע, וודאי בעולם התוכן המאוד מורכב ודינאמי של בנקאות ופיננסים בשוק סופר-תחרותי – אין רגע דל! בנוסף, אני מאוד נהנית מהדינאמיקה של העבודה הצמודה עם אנשים – מנהלים, עובדים, קולגות, ספקים, שותפים, לקוחות. אני אוהבת להכיר אנשים שונים ומגוונים ולייצר איתם קשר בלתי אמצעי שמאפשר הפריה הדדית, למידה ולעיתים גם חברות, ולשמחתי זה חלק בלתי נפרד מאופי העבודה שלי. מה שיכול לרוקן אותי לפעמים זה אכזבה אישית מאנשים והתנהלות מתוך אדישות וחוסר אכפתיות. אבל אני חייבת להוסיף שאין לי באמת את הפרויויליגיה להישאר עם זה לאורך זמן- עם השנים למדים להתמלא מחדש במהרה...
7. מניסיונך המקצועי, איזה טיפ היית נותן למנמ"רים שעושים את צעדיהם הראשונים?
מאוד חשוב להתחבר לארגון, להבין את האסטרטגיה ואת הפעילות העסקית ולבנות יחסים של שיתוף ואמון הדדי עם הגורמים העסקיים. לא לחשוש מהובלה של שינויים ואפילו מהפיכות. להיות יצירתיים ואמיצים ולדעת להכיל גם כשלונות, לדעת לקחת אחריות תוך חתירה מתמדת ללימוד ושיפור. להסתכל רחב על התמונה הכוללת ולייצר מפות דרכים צופות פני עתיד, ולנסות להיות ממוקדים ולהימנע מהישאבות יתרה לשוטף. וכמובן – להקיף את עצמך באנשי מקצוע שהם גם אנשים טובים שאתה יכול לסמוך עליהם בהליכה משותפת בדרך שאינה חפה מקשיים ואתגרים.ואם כבר שאלת על מנמ״רים, אז אני מקווה ומאחלת לכולנו שנראה דווקא יותר ויותר מנמ״ריות. לשמחתי בשנים האחרונות אנו רואים לא מעט מנהלות בכירות מצויינות בתחום הטכנולוגיה, וזו מגמה שאני שמחה ומברכת עליה ומקווה שרק תתחזק.