top of page
Clapping Audience

זרקור על מנמ"ר/ית

קובי נח

מנמ"ר

תפקיד:

עיריית רמת גן

ארגון / חברה:

1. מתי הייתה הפעם הראשונה בה נחשפת לעולם מערכות המידע? מה גרם לך להישאר ולהתמקצע בו?

כבר בגיל 6 אבא שלי קנה לי מחשב "commodore 64" וחוברות לתכנות בייסיק ומאוד אהבתי את האתגר שנגלה אליי. בהמשך, כנער "התמקצעתי" כמי שפותר תקלות לחברים,  ובשירותי הצבאי במסגרת יחידה 8200. היכולת להשפיע על הרבה תחומים בראי הטכנולוגיה, וכן האהבה לחדשנות הובילו אותי להתמקצע בתחום, וכך גם מיקדתי את לימודי התואר השני שלי במדעי המחשב. כנראה שהתחום הזה בחר אותי יותר מאשר אני בחרתי בו.


2. מהו תחום הטכנולוגי בו אתה מתמחה? אילו תחומים נוספים בעולם הטכנולוגי מעניינים אותך?

הייחודיות שלי כמנמ"ר היא שעברתי את כלל מקצועות הטכנולוגיה, הן מצד הסיסטם והן מצד עולם הפיתוח כמפתח וכמנהל פיתוח, וכן בצד והניהול הפרוייקטלי ,עולם הdevops והאינטגרציה. היתרון בעייני טמון בכך שהיום כמנמ"ר, יש לי את היכולת לרדת לפרטים בכל תחום אותו אני מנהל.מאוד קוסם לי תחום הדיגיטל והפיתוח שעליו שמתי דגש בתפקידי מהיום הראשון, ולראייה רמת גן זכתה במדד הדיגילוקאלי של חברת DELOITE במקום הראשון, לאחר שבמדד הקודם שבוצע טרם תקופתי מוקמה במקום ה- 24. כחלק מכך, רק בחודשים האחרונים עלינו עם אתר מתקדם ומרשים. אני חותר לחדשנות, בעיני- העולם הזה הוא כמו חנות צעצועים ענקית, יש בו הכל מהכל. החוכמה היא לדעת מה לבחור בחנות הענקית הזו ולהצליח להטמיע בארגון.


3. ספר לנו על הצלחה/אתגר/כישלון שחווית בתחום טכנולוגיות המידע במהלך הקריירה

במהלך הקריירה היו הרבה הצלחות וכמו בכל דרך אתה רואה וחווה גם כישלונות, וכך גם לומד מהם. אני חושב שבהסתכלות אחורה, וממרום של 25 שנות קריירה ההישג הגדול הוא שרמת גן, שעד לפני 6 שנים הייתה ארגון כבוי עם מערך תשתיות מיושן ללא תהליכי עבודה ומערך אבטחת מידע נחות, דיגיטל חלש, נתפשת כעת כמגדלור בנוף ההייטק הישראלי, ונחשבת לאחד מחמשת ארגוני ה-IT המתקדמים בישראל- עם מערך דיגיטל יוצא דופן בפיתוח עצמאי.בעיני, הטרנספורמציה הדיגיטלית בעיר היא עדות לכך שבניהול נכון ניתן לקחת כל ארגון ולהצעיד אותו קדימה. כמנמרים אני באמת מאמין שבכוחנו להזיז הרים, לעשות שינויים ארגוניים ולהוביל.הצלחות נוספות היו הטעמת ה-DEVOPS והתהליכי עבודה בפיתוח CD/CI, אשר מלווים את בנק דיסקונט עד היום ועם האנשים הנפלאים שעובדים שם.


4. איך את רואה את הענף בשלוש-חמש השנים הבאות?

ניתן  לחזות מספר מגמות והתפתחויות בענף מערכות המידע וההייטק בחמש השנים הקרובות:

  1. אימוץ טכנולוגיות בינה מלאכותית ולמידת מכונה: טכנולוגיות AI ו-ML ימשיכו לשנות את הדרך בה ארגונים מנתחים נתונים, מקבלים החלטות ומבצעים תהליכים אוטומטיים. זה יאפשר ייעול ושיפור ביצועים במגוון תחומים, כולל שירות לקוחות, ייצור, לוגיסטיקה ועוד .הדבר ידרוש יצירתיות מצידנו כמנמרים בזיהוי מגמות בתחום והתאמתם לארגון תוך ערנות למגבלות ולסכנות הטמונות בו.

  2. התמקדות בביטחון סייבר: עם העלייה במספר התקפות הסייבר והמורכבות שלהן, אבטחת מידע תהיה בראש סדר העדיפויות. ארגונים ישקיעו יותר במערכות הגנה מתקדמות ובכוח אדם מיומן כדי להגן על המידע הרגיש שלהם והכרת הצורך בdrp כחלק ממוכנות להמשכיות עסקית במקרה של מתקפה.

  3. ענן והיברידיות: הענן ימשיך להיות פלטפורמה מרכזית לניהול מערכות מידע, ובטח ברמה הממשלתית עם כניסת הנימבוס , אך נראה עדיין  בשימוש במודלים היברידיים שמשלבים בין שרתים מקומיים לשירותי ענן. זה יאפשר גמישות גדולה יותר וניצול מיטבי של המשאבים ומעבר מדורג לענן ציבורי.

  4. אינטרנט של הדברים (IoT): התקנים מחוברים (IoT) ימשיכו להתרחב בתחומים כמו בריאות, חקלאות, תעשייה וערים חכמות, מה שיאפשר איסוף וניתוח נתונים בזמן אמת ושיפור תהליכים תפעוליים.

  5. חדשנות ושיפור חוויית המשתמש: ארגונים יתמקדו בשיפור חוויית המשתמש דרך ממשקים אינטואיטיביים וטכנולוגיות חדשות כמו מציאות מדומה (VR) ומציאות רבודה (AR). כמו כן חוויות המשתמש תעסוק יותר בפרסונליזציה של המשתמש והתאמתו לפי הנראות המותאמת לכל אחד (חוויה מותאמת גיל /אוכלוסיה / תחומי עניין)

  6. ניתוח נתונים מתקדם: כלים לניתוח נתונים ימשיכו להתפתח, ויאפשרו לארגונים לקבל תובנות משמעותיות ממאגרי הנתונים הגדולים שלהם (Big Data). זה יתרום לשיפור החלטות עסקיות ותהליכים תפעוליים. כל זה כמובן ישולב עם כלי הבינה המלאכותית ביישום וקבלת תובנות ניהוליים לטובת ניהול מבוסס נתונים באופן משודרג יותר.באופן כללי, חמש השנים הקרובות צפויות להיות משנות כיוון ומאתגרת למערכות המידע והייטק, עם הרבה הזדמנויות לצמיחה ולחדשנות. מקצועות כמו finops ומומחי בינה יהיו חלק טריוויאלי מהארגון ובמקביל תפקידים כמו עיצוב יוחלפו חלקית ע"י בינה מלאכותית.

5. איך אתה מתעדכן בחידושים ובמגמות?

מנמ"ר כגורם הטכנולוגי הבכיר בכל ארגון חייב להיות בחוד החנית הטכנולוגית, מעורב, מעורה ולהכיר מגמות ומוצרים חדשים בכל זמן נתון . לכל מנמ"ר יש את הדרכים שלו להתעדכן. אני אוהב לקרוא על מגמות וטכנולוגיות באתרים בעולם כמו TechCrunch או גיקטיים וtgspot בישראל. כמו כן, כנסים ומפגשים עם הקולגות הן בעולם המוניציפלי / ממשלתי והן בשוק הפרטי תמיד מעשירים ומעניינים. בנוסף, שיתופי פעולה עם סטארטאפים ובחינת מוצרים ורעיונות שניתן ליישם ברשות מפתחים מאוד את המחשבה והיצירתיות.


6. איך אתה מנהל את העובדים שלך? איך אתה בונה את הצוותים שלך? איך שומרים על עובדים?

אני מאמין בניהול בגובה העיניים, בגישה משתפת ומכילה תוך שהעובדים והמנהלים שותפים בתהליכי קבלת ההחלטות ובסיעור המוחות ככל ומתאפשר. אני חושב שהאמת והחוכמה לא נמצאת רק אצלי כמנמר ולפעמים התשובות נמצאות ברמת הצוות או העובד.אני חושב שיש צורך להציב יעדים ברורים  ולרתום את הצוותים כדי להגיע למטרה ולפתרון.

שיקוף היעד חשוב ליצירת המוטיבציה ברמת העובדים תוך יצירת שותפות סינרגתית להצלחה.

כל זה חייב להיות מלווה בהעצמת העובד והוקרה על הישגים והצלחות.לגבי גיוס ובעיקר בעולם המוניציפלי / ממשלתי היכולת שלנו לגייס את האנשים הטובים מהווה אתגר בייחוד לאור השכר התחרותי הקיים בחוץ.

הגיוס חייב להיות יצירתי ומשלב בעלי ניסיון ופורשים מכוחות הביטחון, סטודנטים מצטיינים, ושימוש במכרזים יצירתיים.

האגף ברשותי מונה כיום כ100 עובדים מונה 7 מחלקות, החלטתי לבנות את מחלקות האגף לפי צרכי הארגון תוך יצירת איזונים ובלמים. נדרש לתחם את כלל עולם השירות  תחת מחלקה אחת שמאגמת את תחום מערכות הליבה והשירות , כדי שללקוח הארגוני שלנו יהיה קל לקבל הכל במקום אחד.

במקביל הקמתי מחלקת פיתוח עצמאית מתוך הבנה שיש צורך במחלקה שתעסוק בפיתוח נטו בעולמות הדיגיטל וכן בהטמעת פתרונות "עיר חכמה" וכל זה בסיום הפיתוח יאוגם תחת מחלקת מערכות הליבה ומחלקת הפיתוח תתפנה לפיתוח והאתגר הבא. האיזונים באים לידי ביטוי גם בין מחלקת אבטחת מידע עצמאית, יצירתית וממוקדת באיומים הארגוניים, מול מחלקת סיסטם שחותרת לחדשנות ועבודה בעננים היברידיים אך נדרשת להכיר את המגבלות בעולמות הסייבר ואת יישומן בתהליכי העבודה בליבת הרשת.

לתוך זה נכנס עולם הפרויקטים תחת מחלקת pmo שתפקידה לרכז את כלל הפרויקטים באגף, ולקדם את הפרויקטים באופן אג'ילי ככל ומתאפשר.העבודה הצוותית מנוהלת תחת כלי ניהולי (Monday/Jira) שמאפשר לחברי הצוות לראות את משימותיהם ,לוחות הזמנים ולתת לי כמנמר ראייה מערכתית מרוכזת לגבי פערים וסטטוס פרויקטלי.

שימור העובדים מצידי באה לידי ביטוי בכמה מובנים, הן בקידום פנימי, אני מאד מאמין בלקדם את העובדים ולתת להם אופק קידומי ואופק ניהולי ככל והפוטנציאל קיים.היברידיות היא צורך מובן בימינו ואני מאפשר עבודה מהבית של פעם בשבוע רק לעובדים שנוכחותם אינה נדרשת באופן פיזי ובהחלט ניתן לראות את שביעות רצון העובדים מכך.

אני מעודד איזון בין עבודה וחיים אישיים, ועבודה אחרי שעות העבודה נעשית רק בעת העלאות גרסה או במקרים דחופים. עובד שנמצא עם משפחתו מאושר יותר, משוחרר יותר ובהתאם גם נשחק פחות ולבסוף עובד טוב יותר.באמצעות צעדים אלה ניתן לנהל צוותים בצורה יעילה, לבנות צוותים חזקים ולשמור על עובדים מרוצים ומסורים לאורך זמן. העזיבות הינן באחוזים בודדים, אם בכלל, נתון שמעיד על כך שכנראה אנחנו פועלים נכון.


7. מה ממריץ אותך בתפקיד הנוכחי ומה מרוקן אותך?

כשאתה מנמ"ר במגזר המוניציפלי קל מאד להיות מתומרץ מהתוצר וההישגים, בעיקר כי הפעילות שלך תורמת לעיר, לתושבים, לחינוך ובכל תחומי העיר ובטח כשאתה גם תושב העיר. רמת גן הינה מובילה היום בתחומים רבים ובהלימה לכך גם תחום מערכות המידע בה הפך למגדלור רשותי לערים אחרות וכך גם שברנו את תקרת הזכוכית והפכנו לאחד מגופי הit  המתקדמים בישראל.העומס ביחס לחיי המשפחה, הזמן שדורש התפקיד והמחיר שאנחנו כמנמ"רים משלמים כדי לעמוד בהיקף האחריות והמשימות אל מול הזמן המשפחתי והאישי שנדרש מאיתנו לעיתים מרוקן. בסופו של דבר מוצאים את האיזונים ככל האפשר.


8. מניסיונך המקצועי, איזה טיפ היית נותן למנמ"רים שעושים את צעדיהם הראשונם?

למנמ"רים חדשים אני יכול להגיד שכל מנמ"ר מנוסה וותיק היה גם הוא פעם מנמ"ר חדש,  והכל תלוי מה המנמר יוצק בעצמו לתפקיד.

ריכזתי כמה טיפים שאני צברתי מניסיוני במהלך השנים:

  1. הבנת הצרכים העסקיים: חשוב להבין את המטרות והצרכים העסקיים של הארגון בו אתה עובד. זה יאפשר לך להציע פתרונות טכנולוגיים שמותאמים לאסטרטגיה הכוללת של החברה.

  2. פיתוח מיומנויות תקשורת: תקשורת ברורה ויעילה עם צוותי העבודה, מנהלים וגורמים נוספים בארגון היא קריטית. למד להסביר מושגים טכניים בשפה פשוטה וברורה כדי להבטיח שכולם יבינו.

  3. בניית קשרים חזקים: צור קשרים עם מנהלים עמיתים וגורמים אחרים בארגון. שיתוף פעולה עם גורמים שונים יעזור לך לקבל תמיכה ולהשיג תוצאות טובות יותר.- תכיר את הקולגות מחוץ לארגון אם בקבוצות וואטסאפ ,פורומים או כמובן מהיכרות אישית.

  4. הישאר מעודכן: הטכנולוגיה משתנה במהירות. השקעה בלמידה מתמשכת, קריאת חומר מקצועי, השתתפות בכנסים והכשרות תעזור לך להישאר מעודכן וליישם פתרונות חדשים ויעילים.

  5. ניהול סיכונים: למד לזהות ולנהל סיכונים טכנולוגיים מוגבלות רגולטוריים. זה כולל הגנה על המידע הארגוני מפני איומי סייבר והכנת תוכניות חירום להתמודדות עם תקלות.צא תמיד מתוך נקודת הנחה שהשאלה היא לא אם תותקף, אלא איך תתמודד עם התקיפה ותהיה מוכן לה.

  6. השקעה בעובדים שלך: צוות חזק ומיומן הוא מפתח להצלחה. השקעה בהכשרות ופיתוח מקצועי של העובדים שלך תעזור לבנות צוות אמין ויעיל.

  7. יכולת הסתגלות וגמישות: היה מוכן להתמודד עם שינויים ולהתאים את עצמך במהירות למצבים חדשים. הגמישות תעזור לך להתמודד עם אתגרים בלתי צפויים.

  8. מדידת ביצועים והצלחות: קבע מדדים לביצועים והצלחה של הפרויקטים והפעילויות הטכנולוגיות. מדידה ושיפור מתמיד יעזרו לך לשפר את הביצועים ולהציג את ההישגים שלך להנהלה.

  9. שמור על איזון בין עבודה לחיים אישיים ונימה אישית: התפקיד עשוי להיות תובעני, ולכן חשוב לשמור על איזון בין עבודה לחיים אישיים. זה יסייע למנוע שחיקה ולשמור על אנרגיה ומוטיבציה לאורך זמן. אתה יוצא עכשיו למסע ארוך שדורש ממך הרבה כוחות וניסיון תדע לשמור על הכח לקחת אוויר אבל גם להנות מהדרך.

קובי נח
bottom of page