זרקור על מנמ"ר/ית
אוהד גריינר
מנהל מערכות מידע
תפקיד:
מוזיאון ישראל
ארגון / חברה:
5. איך אתה מתעדכן בחידושים ובמגמות?
1. מתי הייתה הפעם הראשונה בה נחשפת לעולם מערכות המידע? מה גרם לך להישאר ולהתמקצע בו?
באתי מרקע של ארגונים חברתיים ובשנת 2011 עבדתי בקרן יד הנדיב תחת שירה לב עמי (כיום ראש מערך הדיגיטל הלאומי) כמנהל מחלקה שעבדה על פלטפורמת SalesForce שהקמתי תחת הנחייתה. כששירה עברה לממשלה, ביקש ממני המנכ"ל להחליף אותה וחשב שההיכרות העמוקה שלי עם הפעילות העסקית חשובה יותר מהצד הטכנולוגי שאוכל להשלים. יצאתי לקורס מנמ"רים, למדתי, שאלתי ועשיתי מגוון טעויות עד שהבנתי שהוא צדק. ראיתי שאני נהנה לשלב את החשיבה היצירתית שלי והבנה של המשתמשים והתהליכים בתיווך אל הפתרונות הטכנולוגיים. היום כשכל פעילות ארגונית מבוססת דיגיטל, המנמ"ר נמצא במוקד קבלת ההחלטות ומשפיע וזה מה שבסופו של דבר מענין אותי ולכן אני ממשיך בתחום.
2. מהו התחום הטכנולוגי בו אתה מתמחה? אילו תחומים נוספים בעולם הטכנולוגי מעניינים אותך?
אני מנסה להיות מומחה להבנת המשתמש והתהליך העסקי, יותר מכל דבר אחר. אני מוקף במומחי תשתיות, תקשורת, אפליקציות וכל מה שצריך באמצעות אינטגרטורים שמסתמך על דעתם אבל אף אחד מהם לא צולל להבנה של התהליך העסקי כי הם באים והולכים. אתן לך דוגמא, כשהגעתי למוזיאון ראיתי שמקימים ומפרקים 15 תערוכות חדשות כל שנה. בכל הקמת תערוכה שוברים קירות גבס ועושים תשתיות תקשורת חדשות למקרנים ומחשבים לפי הצורך. הסתבר שהמעצבים לא ידעו איפה יש תשתיות תקשורת ולכן עיצבו ואחר כך נתנו הנחיות איפה להתקין להם נקודות רשת כי פשוט איש לא התענין מעולם בצורת העבודה שלהם. מעבר להוצאה הכספית המיותרת, בכל פעם עלה צורך בתיאום של התקנה בגובה ובלחץ זמן לפני פתיחה לקהל. ברגע שהבנתי את התהליך, לקחתי ספק ועשינו מיפוי של התקשורת בגלריות, במקומות שהיה צריך הוספנו תשתיות ועשינו רישום פשוט ומסודר במתגים. פרסתי מערכת WIFI חדשה בכיסוי רחב יותר ולקחתי אדריכלית ששמה את כל הדאטה על מפות אוטוקאד כמו שהמעצבות צריכות. את האוטוקאד נתתי למחלקת העיצוב ומאז תכנון תערוכות לוקח בחשבון את מיקום התשתיות מראש והפסקנו לגמרי עם ההתקנות האלו.
3. ספר לנו על הצלחה/אתגר/כישלון שחווית בתחום טכנולוגיות המידע במהלך הקריירה.
הגעתי למוזיאון לפני 3 שנים, בשבוע הראשון הכנסתי מערכת SharePoint בענן והתחלתי להסביר למשתמשים על יתרונות ה-SAAS. אחרי שבועיים הגיעה הקורונה וסגרו את הארגון לחצי שנה כשלא ידענו מה יהיה מחר אבל אנשים יכלו לעבוד על קבצים מכל מחשב וזה היה נהדר. נשארתי לעבוד עם שני טכנאים להחלפת מערכת טלפוניית IP של חשכ"ל ל-500 עמדות ופריסת 10 ק"מ סיבים. לקח לנו כמה ימים להבין את ההזדמנות לשדרוג תשתיות בלי הפרעה לקהל ולעובדים והרחבתי את המהלך גם להחלפת ארונות תקשורת ומתגים, שדרוג וינדוס לכל העמדות, החלפת מחשבים ומסכים. הוכחתי את החיסכון התקציבי וקיבלתי אור ירוק לרוץ עם הפרויקטים. כשהעובדים חזרו כבר הבינו מה זה לעבוד במוצרי ענן ובמשרדים הייתה להם תשתית תקשורת מהירה, מחשב וטלפון חדש לכל עמדה. בבת אחת הארגון קפץ מדרגה טכנולוגית וכולם למדו להכיר אותי. מאותו רגע קיבלתי גיבוי ותקציב מההנהלה לעשות טרנספורמציה דיגיטלית ואני מתאמץ להצדיק את האמון בי מדי יום. מהבחינה הזאת הייתי שמח לחזור לתקופת הקורונה...
4. איך אתה רואה את הענף בשלוש-חמש השנים הבאות?
בזמן הראיון החלו ההודעות על Bard, מי יודע מה ישתנה עד הזמן שאנשים יקראו את הכתבה...אבל ברור לכולם שה-AI יהפוך לכולנו את אופן העבודה כשכבר כעת אנו רואים שעולם הפיתוח מצא עוד קיצור דרך מבוסס AI. אני מניח שבתוך 3-5 שנים או אפילו קודם חברות הגיימינג/ מוסיקה/ וידאו/ תרבות וכו' יאפשרו לכל משתמש ליצור לעצמו את המשחק/סרט/שיר שיצר לעצמו וכוחן של החברות בתחום יפחת כמו שעולם העיתונות השתנה כשהרשתות החברתיות צמחו. סביר שכל מה שהיום דיגיטלי יתרחב ויהפוך לשימוש עצמאי יותר של המשתמש כמו בתחומי גרפיקה או עם מענה אוטומטי של פיתרון מלא ללקוח כמו בתחומי זיהוי תקלות, תשלומים וכדומה. מניח שתפקיד המנמ"ר יילך ויתרחב בהתאמה ורק יהיה יותר מענין ומאתגר.
לינקדין בשוטף, פגישות עם ספקים וכנסים. אם אני מזהה פער מהותי אני יוצא ללמוד. ככה לאחר תקופה ארוכה שהתעסקתי באבטחת מידע והגנת פרטיות והרגשתי שאני עם ידע חסר ובשנה שעברה יצאתי לקורס CISO ארוך ובאמת חזרתי ממנו עם הרבה ידע שאני מיישם.
6. איך אתה מנהל את העובדים שלך? איך אתה בונה את הצוותים שלך? איך שומרים על עובדים?
במגזר הציבורי אין לי אפשרות לתגמל בכסף או להתחרות על אנשי מקצוע בתנאים, אבל יכול להציע עבודה עם משמעות ומיתוג בסביבת עבודה גמישה שמאפשרת איזון עם הבית. אז מראש אני מכוון לקהל היעד הזה ומוסיף את הרובד של שביעות רצון מקצועית של העובד בעבודה עם מרחב ואחריות, גישה לכלים מתקדמים ואפשרות למידה והתנסות. אני יושב עם כל עובד להבין מה עושה לו טוב בעבודה, מה הוא רוצה לעשות ולאן להתפתח ועושה מה שיכול כדי לאפשר זאת. יש כאלה שאני מצליח לשמר ולטפח ולפעמים אני מבין שאין לי סיכוי ונכון יותר לתת לעובד להתקדם ולעבור למקום אחר וגם אז עושים זאת בחיוך ושמירה על קשר.
7. מה ממריץ אותך בתפקיד הנוכחי ומה מרוקן אותך?
אני נהנה להביא פלטפורמות מתקדמות, לעלות לאוויר ולראות מיידית את אימוץ השימוש ואת השיפור לעומת מה שקדם. הכי כיף זה לקחת מערכת לגאסי או תהליך ידני מבוסס על אקסל או נייר ולשנות אותו מקצה לקצה. לעומת זאת למדתי שכשאני מקדם פרויקט בלי מחוייבות המשתמש כי כפו זאת עליו, זה מתסכל אותי והפרויקט לא יוכל להצליח ומזה אני מנסה להימנע ככל שזה תלוי בי.
8. מניסיונך המקצועי, איזה טיפ היית נותנת למנמ"רים שעושים את צעדיהם הראשונים?
כל ארגון חשוב שמה שהוא עושה ייחודי ומורכב והכי קל לרוץ לפיתוח אבל על זה מצטערים לטווח ארוך. תיצמדו למוצרי מדף ככל שניתן עם התאמה של התהליך הארגוני למוצר מוביל ולא להיפך.
תקשיבו באמת למשתמשים ונסו בכל פרויקט לקחת את המשתמש החזק והמוערך ביותר שיהיה שותף איתכם. הכי קל לקבל החלטות לבד אבל בהטמעה נפגשים עם הצד השני ושם כולנו נופלים תכופות כי חשבנו שאנחנו חכמים.
כולם אוהבים חידושים אבל אף אחד לא אוהב שינויים. תעשו ניתוח ותכנון בגדול אבל את הביצוע תתחילו בקטן, תוסיפו ותשפרו תוך כדי תנועה.
בכל מערכת חדשה תוודאו שיש לכם כח אדם ותקציב לתפעול השוטף גם מהשנה השניה ואילך.
המגזר הציבורי בכלל והארגונים החברתיים בפרט הם מרחב התנסות סובלני יותר מהשוק המסחרי, תחשבו על התחלה בהם ועל הדרך תעשו טוב למען החברה.