זרקור על מנמ"ר/ית
תמי אוחנה קול
מנהלת חטיבת הטכנולוגיות, משנה למנכל קבוצת
תפקיד:
מגדל
ארגון / חברה:
1. מתי הייתה הפעם הראשונה בה נחשפת לעולם מערכות המידע? מה גרם לך להישאר ולהתמקצע בו?
אני מהדור שגדל עם מחשב.... אומנם קומודור, אבל מחשב -....
עולם מערכות המידע תמיד ריתק אותי. בכל יום, מהיום הראשון ועד היום אני מרגישה שאני מתפתחת ולומדת. זהו עולם מאתגר ומעשיר. לא היו לי דילמות, ידעתי שאני נשארת וממשיכה ללמוד ולהתמקצע.
2. מהו תחום הטכנולוגי בו את מתמחה? אילו תחומים נוספים בעולם הטכנולוגי מעניינים אותך?
ההתמחות שלי היא ארכיטקטורה ופיתוח מערכות פיננסיות ובשנים האחרונות שמתי דגש על פיתוח הפלטפורמה הדיגיטלית, אינטגרציה ופיתוח שכבת הממשקים (API) שהפכה קריטית ומיכון ניהול הדאטה. היקף המידע העצום נדרש להנגשה מקצועית ויעילה לטובת שיקוף תמונת מצב ארגונית אחידה ומהימנה.
לצד ההתמחות הטכנולוגית חייבים גם היכרות והבנה של התהליכים העסקיים של החברה וחשיפה שלה לטכנולוגיות מתקדמות. בעיני זה חלק מהותי וקריטי של ניהול טכנולוגיה בחברה פיננסית.
תבינו, בחברה פיננסית המיכון הוא פס הייצור של החברה שהרי אפילו הכסף הוא דיגיטלי וככזה, הוא נדרש להיות גוף תומך לכל השכבות הארגוניות - האופרטיביות והאסטרטגיות ולאפשר לחברה התמודדות עם שוק קשוח ודינאמי.
רבדים נוספים שמשקלם עלה משמעותית בשנים האחרונות ודורשים התמחות הם רגולציה, הגנה על הפרטיות, המשכיות עסקית וסייבר.
3. ספרי לנו על הצלחה/אתגר/כישלון שחווית בתחום טכנולוגיות המידע במהלך הקריירה.
הצלחות , אתגרים וכשלונות הם כולם חלק משמעותי מהיומיום שלי. יש הצלחות גדולות מאוד הרבה הצלחות קטנות ואתגרים בלתי סופיים. וכן גם כשלונות. ניהול טכנולוגיות בחברה פיננסית גדולה כורך עימו התמודדות עם מאות מערכות בטכנולוגיות שונות, חלקן מיושנות וחלקן חדישות ופורצות דרך. החלפה של מערכת מרכזית מיושנת במערכת חדשה היא אתגר טכנולוגי, עסקי, כלכלי ואפילו אנושי. התהליכים מורכבים, האינטגרציה עם מערכות מידע אחרות מסועפת ומורכבת, התשתית צריכה להתאים וצוותי העבודה רבים וכוללים אנשי מקצוע מגוונים, חלקם עובדי החברה וחלקם חיצוניים. ניהול פרויקט בסדר גודל כזה דורש תהליכי קבלת החלטות מהירים - עסקיים וטכנולוגיים. הדרך להצלחה בפרויקטים מסוג זה מהווה אתגר, גם אם כוללת מהמורות בלתי צפויות. חשוב לכוון למטרה ולהמשיך ולעיתים חשוב לעצור ולחשב מסלול מחדש.
הקורונה הביאה לפתחנו אתגרים למכביר, ביניהם אתגרים טכנולוגים, אתגרי ניהול וגם אתגרים אישיים.
בבוקר אחד, נדרשנו לתת מענה מיידי לעבודה מהבית של כלל עובדי החברה, היקף גדול משמעותית מזה שהיינו ערוכים לו, מענה לפגישות אינטרנטיות חלף הפגישות הפרונטליות, ניהול ממוכן של תהליכים ומידע חדש - חלוקה לקפסולות, מדידות חום, עובדים שחלו בקורונה ובידודים נדרשים וכמובן שינויים בתכנית העבודה לאור "המצב החדש". לכל החלטה נדרש ניתוח משמעויות ארוכות טווח וקצרות טווח - האם אנחנו באירוע חולף או קבוע? נוצרו הזדמנויות חדשות. גילינו שאנשים רבים מעדיפים לחזור לעבוד בחברה יציבה וגייסנו כוח אדם איכותי. במבט לאחור אני חושבת שההיערכות המהירה והיכולת שלנו לספק לארגון סביבת עבודה יציבה בזמן קצר היו משמעותיות לחברה ואפשרו רצף עבודה ללא פגיעה עסקית. אני בהחלט מחשיבה זאת כהצלחה.
4. איך את רואה את הענף בשלוש-חמש השנים הבאות?
הטרנספורמציה הדיגיטלית האיצה באופן משמעותי את המעבר לתהליכים דיגיטליים אך גם את הבידול התחרותי. צריכת שירותי ענן ("המעבר לענן") מאפשרים יצירת הזדמנויות חדשות כמעט אינסופיות והמרחק ליישום טכנולוגיות מתקדמות מתקצר משמעותית. בשנים הקרובות מגמה זו תמשך ויתכן שאף תתחזק. לצד מגמה זו, לא ניתן להתעלם מהמודעות ההולכת וגוברת להגנה על המידע ובפרט המידע האישי הרגיש, איומי הסייבר אשר הופכים מתוחכמים יותר, המשכיות עסקית והיכולת להתאושש לאחר אירוע משברי ושינויים רגולטוריים. כל אלה יובילו להשקעה בטכנולוגיות "לוויין" שאינן בהכרח תומכות או מאיצות את התהליכים העסקיים אלא יותר עוטפות ומגינות עליהם. ארגונים גדולים אשר מהווים חלק משמעותי בהתפתחות הטכנולוגית המהירה הזו, צריכים להשכיל להיערך לניהול נכון של הכנסת הטכנולוגיות החדשות לחברה, לייצר שכבה מקצועית שתדע לתמוך בתהליכים הטכנולוגים החדשים, לנהל נכון את הממשק בין המערכות החדשות למערכות LEGACY ולנהל את איומי הסייבר הכרוכים באימוץ מהיר של טכנולוגיות.
5. איך אתה מתעדכנת בחידושים ובמגמות?
חידושים ומגמות היו מאז ומעולם הסמן הימני שלי. ניהול טכנולוגיות שאינו מעודכן ב Front edge technology לא ישרוד זמן רב. הטכנולוגיה היא זו אשר מניעה את הארגון והיא האמצעי לחשיפת הארגון. דור המילניום לא ישהה דקה אחת באתר שאינו מספק לו את הצרכים ולשם אנחנו שואפים. יעדי העבודה השנתיים של החטיבה שלי כוללים בין היתר בחינה והטמעה של טכנולוגיות חדשות. התעדכנות בטכנולוגיות חדשות ומגמות מתבצעת במספר ערוצים: עשרות פגישות עם חברות סטארטאפ חדשניות רלוונטיות ובחינת מוצריהן, עבודה עם יועצים מומחים וחברות יעוץ מתמחות, כנסים וקריאת חומרים מקצועיים, צוותי עבודה אשר בודקים שילוב של טכנולוגיות במערך הטכנולוגי וחשיפה מקצועית רחבה לכל הפלטפורמה העננית. אנחנו לא מפחדים להעז ולנסות.
6. איך את מנהלת את העובדים שלך? איך אתה בונה את הצוותים שלך? איך שומרים על עובדים?
ניהול עובדים טכנולוגיים בגוף פיננסי הוא אתגר בפני עצמו. לצד הטכנולוגיות החדישות קיימות טכנולוגיות ישנות, המערך הטכנולוגי מורכב ומכיל תלויות רבות. עובדים אשר תומכים בטכנולוגיות ישנות הולכים ופוחתים ואנו מוצאים עצמנו בניהול רב-דורי מורכב. חטיבת הטכנולוגיות מחולקת לתחומי פיתוח פחות או יותר מקבילים לקווי עסקים, ותחומים אשר נותנים תמיכה רוחבית – תחום תשתיות, תחום תשתיות אפליקטיביות ותחום הסייבר והגנת הפרטיות. בנוסף יש תחומי מטה ורכש. אנחנו מנהלים צוותי רוחב המכילים נציגים מכלל התחומים המקצועיים כגון פורום פיתוח, בו מעדכנים ומתעדכנים בדילמות מקצועיות, חידושים טכנולוגים וכדומה.
שימור עובדים הוא האתגר הקשה ביותר. אנו משתדלים לעודד מצוינות ולתגמל עובדים ככל שניתן, מממנים הכשרות ומשפרים תנאים. אנו מכשירים מפתחים צעירים בטכנולוגיות מתיישנות ומנסים לייצר סביבת עבודה מאתגרת ומתגמלת ככל שניתן. מנהלים טובים הם כוח השימור המשמעותי. עובד מרוצה ומאותגר לא יעזוב והמפתח בידי המנהלים.
7. מה ממריץ אותך בתפקיד הנוכחי ומה מרוקן אותך?
האנשים! האנשים הטובים והמקצועיים שסביבי הם הכוח הממריץ. חדוות העשייה המשותפת, היצירה, האחווה וההדדיות – הם אלה שמניעים אותי ונותנים לי את הכוח. במקום השני מצויים ההישגים המקצועיים – אין כמו לראות מערכת חדשה עולה לאוויר. אך האנשים ללא ספק במקום הראשון.
אני לא יכולה להגדיר אירועים שמרוקנים אותי. יש אירועים שגורמים ל"פגיעה קלה בכנף" כגון פרסומים שליליים שמוצאים מהקשר, התמודדות עם רגולציה סותרת, אי עמידה בהתחייבויות של ספקים וכדומה. אך ההתעשתות מאוד מהירה הודות לצוות המדהים והמקצועי שעוטף אותי.
8. מניסיונך המקצועי, איזה טיפ היית נותנת למנמ"רים שעושים את צעדיהם הראשונים?
הטיפ הכי חשוב לדעתי וכנראה שאינו רק למנהלי טכנולוגיה – know your business. תלמדו. תבנו סביבכם מנגנון שישאיר אתכם מעודכנים ועדכניים כל הזמן. תקשיבו לעובדים, למנהלים, ליועצים, אספו כל מידע כדי שהחלטות שאתם מקבלים יהיו ההחלטות הטובות והנכונות שיכולתם לקבל, ותחליטו! גם אם בדיעבד תלמדו שטעיתם. טעויות הן חלק מהתהליך. חשוב ללמוד מהן ובעיקר לא לחזור על אותה טעות... היו מודעים לכך שלהחלטות שלכם יש השפעה רבה על הארגון, על עובדים, על תקציב, על קו העסקים ולכן תהליך קבלת ההחלטה צריך להיות איכותי ונכון.
והכי חשוב – תהיו בני אדם.