פינת החדשנות
מיכל זיגלמן - פיזיקאית, מומחית לאסטרטגיה, חדשנות וקבלת החלטות בתנאי מורכבות ואי ודאות, מייסדת ומנכ"ל Duality, מפתחת שיטת הניהול הדואלי Bimodal ManagementTM
בינה מלאכותית יצרנית, Immersive Reality וטכנולוגיות Quantum - השאלה שמעסיקה מנהיגים עסקיים בפתחה של 2023 כבר אינה ״האם חדשנות״ אלא ״איזה סוג חדשנות ואיך נקדם אותה״. בצונאמי הטכנולוגי ששוטף את השוק, קל לארגון להתפתות להשקעות בטכנולוגיות חדשניות רק כי הן טרנדיות ומאידך, להחמיץ הזדמנויות חיוניות לצמיחת הארגון בטווח הארוך. חדשנות שמייצרת אימפקט, זהו שם המשחק. זוהי חדשנות שממוקדת ביצירת ערך רלבנטי ללקוחות, ממנפת מגמות עתידיות ומקדמת את יעדיו האסטרטגיים של הארגון.
המאמר מצביע על 10 מגמות טכנולוגיות מתפתחות שצפויות לעצב את השוק התחרותי, כפי שעולה ממחקריהן של חברות המחקר המובילות. מטרתו להאיר כיוונים בפיתוח חדשנות שמנהיגים עסקיים צריכים להיערך אליהן ב 2023.
1. בינה מלאכותית (AI) כובשת:
בינה מלאכותית (AI) ממשיכה לכבוש את השוק, עם זאת, תעשיות רבות עדיין נמצאות בשלבים מוקדמים של הטמעתה. ב- 2023 הבינה המלאכותית, במיוחד למידת מכונה (ML)צפויה להפוך למתועשת, תיושם באופן חוצה תחומי עסקים ותעשיות, במספר הולך וגדל של יישומים וכלים טכנולוגיים ותאפשר כמעט לכל עסק להעצים יכולות והצעות ערך. יישומיה כבר מככבים, למשל בתחום הקמעונאות, האצה באוטומציה של ניהול תהליכי מלאי מורכבים, קניות ומשלוחים אוטונומיים שיגדירו סטנדרט שרות פרסונלי ״ללא חיכוך״, מהתאמת מלאים לקהל מקומי ועד מדידת בגדים וירטואלית בהתאמה אישית. אחת מההשלכות עבור ארגונים: יותר ויותר עובדי קמעונאות יצטרכו ללמוד לעבוד לצד מכונות כדי לבצעאת עבודתם.
בינה מלאכותית יצרנית- Generative AI:
מתייחסת לאלגוריתמים שמייצרים תוכן חדש, טקסטואלי, חזותי או שמיעתי, בהתערבות אנושית מעטה יחסית, כדוגמת הצ׳טבוט ChatGPT של OpenAI, מחולל טקסט בצורת דיאלוג, שהסעיר את השוק וצבר מעל מיליון משתמשים כבר בשבוע השקתו. במהלך 2023 צפוי להשתחרר GPT4, הדור הבא של מודל השפה מבית OpenAI, שיציג שדרוג אקספוננציאלי ביכולות לעומת קודמו GPT3ועתיד לשנות את כללי המשחק במגוון רחב של תחומים.
בינה מלאכותית מסתגלת - Adaptive:
בניגוד למערכות AI מסורתיות, יכולה לשנות את הקוד ואת המודלים של עצמה כדי להתאים לשינויים בזמן אמת בעולם האמיתי, מה שהופךמערכות אלה ליותר אפקטיביות ועמידות לשינויים. ארגונים שיאמצו טכנולוגיה זו יזכו ביתרון גמישות ומהירות תגובה בזירה העסקית המשבשת.
AI Trust, Risk & Security Management
סוגיות אמון, ניהול סיכונים ואבטחה של טכנולוגיות AI במוקד העניין במרחב הטכנולוגי. AITRiSM מוגדר על ידי חברת Gartner כמסגרת פתרונות ותהליכים התומכתב משילות על מודלים של בינה מלאכותית,אתיקה, אמינות, יעילות, הגינות, פרטיות ועמידות להתקפות. ארגונים שיישמו משילות AI צפויים להשיג שיפור של 50% ביעדים העסקיים. מאידך, ארגונים שלא ינהלו סיכוני AI צפויים לחוות הרבהיותר מהתוצאות השליליות של בינהמ לאכותית, כמו כשלי אבטחה ופרטיות, החלטות עסקיות מוטות ועד פגיעה כלכלית, במוניטין ובלקוחות.
2. התקדמות Web3
המונח Web3 מתאר מערכת פלטפורמות ויישומים המאפשריםמעבר לאינטרנט עתידי מבוזר, שפועל בסטנדרטים ופרוטוקולים פתוחים ואינו נשלט בידי תאגידי הענק. חזון האינטרנט המבוזר יעניק למשתמשים זכויות בעלות על נכסיהם הדיגיטליים ושליטה מוגברת על הנתונים האישיים. הוא עתיד לספק מגוון הזדמנויות מסחריות, כמו מודלים עסקיים חדשים ללא מתווכים, חוזים חכמים, שירותים חדשים ושיפור באבטחה ובפרטיות של אינטראקציותמקוונות. מושתת על טכנולוגיות מבוזרות כגון, בלוקצ׳יין, מטבעות קריפטוגרפיים, אסימוני NFT וארגונים אוטונומיים מבוזרים DAOs)), ל Web3 יש פוטנציאל לחולל מהפכהבאופן שבואנו עושים עסקים ומחליפים מידע באינטרנט.
התחזקות ה-DeFi - פלטפורמות מימון מבוזרותהן מושתתותעל טכנולוגיית בלוקצ'יין. הן מאפשרות למשתמשים גישה למגוון שירותים פיננסיים ללא צורך במתווכים כגון בנקים.
NFTs שימושיים
NFTs
הם נכסים דיגיטליים ייחודיים המאומתים בבלוקצ'יין. השימוש הנפוץ בהם במכירותאמנות דיגיטלית, הוא רק שימוש אחד עבורם. הערך העתידי שלהם טמון במגמת ״הטוקניזציה״ של פריטים, נתונים או רעיונות בתחום הדיגיטלי והפיזי. ככל ש- Web3 יתחזק וחברות ייצרו מוצרים ושירותים מבוזרים יותר, כך צפויים להתרחב השימושים של NFTs. למשל הקניית גישה מוקדמת למוצרים חדשים, ייצוג לחוזים חכמים (Smart Contracts) או כמפתחות לבתי המטאוורס הווירטואליים שלנו.
רגולציה גוברת במרחב Web3 - ההשפעה הטרנספורמטיבית של Web3 מתגלה ובהתאם גדלה הסבירות שממשלות יתערבו כדילפקח ולהסדיר את השפעת ועל הכלכלה, החברה והסביבה. דובאי לדוגמה ומדינות אחדות בארה״ב, כבר החלו למצב עצמן כמדינות ידידותיות ל Web3, באמצעות תוכניות כלכליות שנועדו למשוךחברות המעורבות בעבודת Web3 או באמצעות שימוש במטבעות דיגיטליים של בנקים מרכזיים, כדוגמת הרופי האלקטרוני בהודו, היואן הדיגיטלי בסין.
3. התרחבות המטאוורס
"המטאוורס״ שהפך שם קוד לסביבת מפגש, משחק או עבודה בחוויה אינטרנטית סוחפת (Immersive Reality), כבר חודר לפעילותן העסקית של חברות. קסדות כמו אלה שמפתחות חברות מטא, HTC ואפל, תאפשרנה אינטראקציות בין אנשים בעולמותוירטואליים ואפשרות בחירה בין טכנולוגיותמציאות מדומה (VR)לבין מציאות רבודה (AR) בה שכבות של תוכן ומידע מולבשות על העולם האמיתי. טכנולוגיות אלה ימשיכו להתפתח ולככב כמציאות מעורבת (MR) במטאוורס. טכנולוגיות AR ו-VR כבר מיושמות בחברות, למשל כדי לבצע הדרכותוקליטת עובדים. מיקרוסופט ו-Nvidia מפתחות פלטפורמות מטאוורסלשיתוף פעולה בפרויקטיםדיגיטליים וענקית הייעוץ Accenture יצרה את סביבת המטאוורס Nth Floor, שכפול וירטואלי של משרדיה שיחליף את המשרד הפיזי.
Decentralized metaverse
דוגמאות לפלטפורמות מטאוורס מבוזרות הן Decentraland ו- Sandbox. הנתונים שמרכיבים את העולמות הדיגיטליים האלה מאוחסנים בבלוקצ'יין של את'ריום. לעומת מרחב המטאוורס הנשלט בידי חברות הענק, כמו מטא, לשרת בו מתארחים הנתונים של אותן פלטפורמות אין בעלים בודדים שיכולים לשלוט או לצנזר פעילות.
אווטארים מתקדמים - טכנולוגיית אווטאר, הנוכחות שמייצגת אותנו בזמן שאנו מתקשרים עם משתמשיםאחרים במטאוורס, תיראה בדיוק כמושאנחנו נראים בעולם האמיתי, כולל פלג גוף תחתון. בעזרת טכנולוגיית לכידת תנועה (motion capture) האווטארים שלנו יאמצו לעצמם אתשפת הגוף והמחוות הייחודיות לנו. אווטארים אוטונומיים, מבוססי בינה מלאכותית, יוכלו לשמש כנציגים שלנו במטאוורס, גם בזמן שאיננו מחוברים לדיגיטל.
מיזוג הוירטואלי והפיזי - אינטגרציה של ממש בין העולם הפיזי לוירטואלי במטרה לייצר פתרונות פרקטיים. מתבסס על שתי טכנולוגיות מרכזיות: תאומים דיגיטליים (Digital twins) והדפסה תלת מימד (3D printing). תאומים דיגיטליים הם סימולציות וירטואליות שלתהליכים, פעולות או מוצרים מהעולם הפיזי, הנבחנים בסביבה דיגיטלית בטוחה. השימוש בהם מאפשר לחברות לבחון ולשנות אובייקטים במגוון מצבים, ללא העלויות הגבוהות של ניסויים בחיים האמיתיים ואז, לייצרם פיזית בהדפסה תלת-מימד. תאומים דיגיטליים משמשים לדוגמה את צוותי פורמולה -1 כדי לבצע שינויי עיצוב במוצר הפיזי על סמך נתונים המוזרמים מהמכוניות ונבחנים וירטואלית במהלך מרוצים. תאומים דיגיטליים צפויים להתרחב למגוון תעשיות, ממפעלים למכונות, מכוניות ועד ביטחון ושירותי בריאות מדויקים.
4. טבע הניתן לעריכה
2023 מקרבת אותנו לעולם שבו נוכללבצע שינויים בחומר, בצמחים ואפילו בבניאדם עלידי.. עריכתם. ננוטכנולוגיה כבר מאפשרת ליצור חומרים עםתכונות חדשות לחלוטין, כגון עמידות במים ויכולותריפוי עצמי. טכנולוגיית CRISPR-Cas9 למשל הקיימת כבר מספר שנים, מאפשרת לגנטיקאים לערוך חלקיםמהגנום על ידי הסרה, הוספה אושינוי שלחלקים מהדנ"א טכנולוגיה זו, תקנה לאדם יכולת מוגברת לערוך את הטבע באמצעות שינוי הדנ״א. נלווים אליה כמובן היבטים מוסריים ואתיים המחייבים מענה מארגונים וממנהיגיהם.
5. התקדמות קוונטית
המרוץ לפיתוח מחשוב קוונטיבקנה מידה גדול הוא מרוץ עולמי, מובילות אותו כיום מדינות כמו ארה״ב, בריטניה, סין ורוסיה. מחשב קוונטימנצל את התכונות הייחודיות של מכניקת הקוונטים כדי לבצע חישובים מורכבים במהירות גבוהה פי טריליון מהמעבדים המסורתיים המהירים ביותר, להגביר אבטחתן של רשתות, לשפר משמעותית רגישות חיישנים, ליצור דרכים חדשות לעיבוד ואחסון מידע. הטכנולוגיה הקוונטית בעלת פוטנציאל לייצר התקדמות דרמטית בתעשיות כמו תעופה וחלל וביטחון, כימיקלים, טכנולוגיית מידע ותרופות. לצד ההזדמנויות חסרות התקדים, קיימים כמובן סיכונים פוטנציאליים גדולים לא פחות, כמו היכולת לשבור את שיטות ההצפנה הנוכחיות שלמדינות, עסקים ומערכות אבטחה.
6. האצת Clean-Tech
על רקע המרוץ הגלובלי להאטת משבר האקלים והשלכותיו, ישראל נחשבת לשחקנית מובילה בתחום תעשיית הקלינטק העולמית הצפויה להאיץ ב -2023. טכנולוגיות אנרגיה ירוקה מקדמים אפס פליטות גזיחממה, הפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים ודלקים בני קיימאלמשל ״מימן ירוק״ המיוצר על ידי שימוש באנרגיה מתחדשת כמו רוח או שמש תוך פליטה של אפס גזי חממה. המונח קלינטק, מעבר לטכנולוגיה ירוקה, מתייחס לאוסף מוצרים, שירותים ומודלים עסקיים חדשניים שמצליחים לשמור על החזר למשקיעים תוך הפחתת הפגיעה בסביבה ושמירה על המשאבים הטבעיים.
7. רובוטים אנושיים
הרובוטים הופכים דומים יותר לבניאדם במראה והם ישתלבו כחלק מחיי היום-יום של מיליוני בני אדם במגוון עשיר של משימות. ממקבלי פנים לאירועים, ברמנים, מלווים למבוגרים ועד לביצוע משימות מורכבות בייצור ובלוגיסטיקה במחסנים ובמפעלים, לצדהעובדים. במסגרת יום הבינה המלאכותית של טסלה שהתקיים בספטמבר 2022 חשף אילון מאסק את אב הטיפוס הראשוני של רובוט דמויי אדם (Humanoid robot) Optimus והודיע שהחברה תהיה מוכנה לקבל הזמנות בתוך 3-5 שנים.
8. התחזקות מערכות אוטונומיות
המרוץ ליצירת מערכות אוטונומיות מתגבר, במיוחד סביב אספקהולוגיסטיקה. נראה יותר מפעלים ומחסנים שיטמיעו טכנולוגיות אוטונומיות, משאיות וספינות אוטונומיות, כמו גם רובוטים למשלוחים. חברת Ocado לדוגמה, היא סופרמרקט מקוון בריטי שמתאר את עצמו כ”קמעונאי המכולת המקוון הייעודי הגדול בעולם”, משתמשת באלפי רובוטים אוטונומיים לתפעול המחסנים האוטומטיים שלה ובבינה מלאכותית כדי למקם את הפריטים הפופולריים ביותרבהישג ידםשל הרובוטים. החברה מעמידה כיום את טכנולוגיית המחסנים האוטונומיים שפיתח הלטובת קמעונאים בתחום המזון.
9. צריכה בת-קיימא (Sustainable consumption)
מתמקדת בשימוש בסחורות ושירותים המיוצרים בהשפעה מינימלית על הסביבה. כחלק מהדחיפה לטכנולוגיה בתקיימא, תגבר מודעות צרכנים למקור הרכיבים של הטכנולוגיות וכיצד אנו צורכים אותן. למשל סמארטפונים, טאבלטים מחשבים או שירותיענן כמונטפליקס וספוטיפיי, שפועלים עדיין במרכזי נתונים ענקיים בצריכת כמויות עצומות של אנרגיה. תתחזק המגמה להפיכת שרשראות אספקה לשקופות יותר והדרישה שהמוצרים והשירותים יהיו חסכוניים באנרגיה ומגובים בטכנולוגיה בת קיימא.
10. מערכת החיסון הדיגיטלית
ההתמקדות חסרת התקדים בסיכון, בעולם הפיזי ובעולם הדיגיטלי, איומי הסייבר שהפכו מתוחכמים ותכופים יותר ובמקביל, התלות הגוברת של ארגונים בדאטה - השילוב של כל אלה מעצים את חששות אבטחת סייבר ואת הדרישה הגוברת מארגונים להציג מערכת חיסון דיגיטלית חזקה לארגון, שתדע להתמודד עם הסיכונים התפעוליים והביטחוניים.
Comentarios