מאת:
שי גרשון | יו"ר מרכז טכנולוגיות בלמידה וחברת נשיאות
ד״ר לימור ליבוביץ | מומחית בתחומי הדרכה, טכנולוגיה, צירתיות וחדשנות
במרכז המצויינות טכנולוגיות בלמידה של הלשכה, אנחנו עוסקים בעיקר בשאלת שאלות ובניסיון להבין איך תראה הלמידה בעידן שבו כל מה שהכרנו עד היום, משתבש ונוצר משהו חדש לגמרי.
התהליך נקרא חדשנות משבשת. את המונח קבע פרופ' קלייטון כריסטנסן, ומהותו הוא תהליך שבו טכנולוגיות, מוצרים או שירותים חדשים מערערים את המודלים הקיימים ובכך מובילים ליצירת מודלים חדשים עד להפיכת הקטגוריה החדשה לדומיננטית תוך דחיקתה והחלפתה של הקטגוריה המסורתית.
בהקשר שלנו, אנחנו רוצים להתייחס במאמר זה לדרך בה אנשים כבר מקיימים תהליכי למידה, ולמה שעוד עתיד לבוא עלינו.
ד"ר לימור ליבוביץ כותבת בדיוק על זה במאמר מרתק המאפשר לנו קפיצה קטנה אל עתיד הלמידה בעידן של הבינה המלאכותית.
האם אתם מוכנים לעידן בו בינה מלאכותית משנה את הלמידה הארגונית? גלו כיצד טכנולוגיות מתקדמות וחשיבת עתידים יכולים להוביל את הארגון שלכם לשגשוג בעידן ה- GenAI.
מאיה היא עובדת צעירה בחברת שירותי הגנת הסייבר בתחום הרפואה בשנת 2025. החברה מתגאה בהבאת חידושים מהפכניים ללמידה הארגונית. חידושים אלה הם בדיוק מה שחיפשה מאיה כשבחרה במשרה הזו מבין עשרות הצעות בשוק בשנה שעברה. את הריאיון הראשון אצלם היא לא תשכח לעולם. ירדן, דמות וירטואלית שנראתה כמו אחותה הבוגרת, ראיינה אותה בסבלנות והתיידדה איתה כדי להכיר אותה לעומק. בתום הריאיון המוצלח ירדן הזמינה אותה למשחק מחשב שיתופי שבודק חשיבה אנליטית, יצירתיות, השפעה חברתית, מנהיגות, סקרנות ולמידה לאורך החיים- כולם רלוונטיים לתפקיד אליו נבחנה מאיה. אחרי כשעתיים מהנות מאוד מאיה קיבלה תשובה בדמות סרטון וידאו עם משוב מפורט על החוזקות והכישורים המיוחדים שלה. סרטון כזה הייתה אף שמחה לקבל ליום ההולדת. בחודש ההעסקה הראשון, ירדן המשיכה כתומכת אישית בכל מה ומי שמאיה הייתה צריכה להכיר כדי להרגיש רצויה, מעודכנת ויעילה. החל מחיבור לקולגות במשרד שהם לגמרי ׳בראש שלה׳, שהפכו תוך זמן קצר לחבריה הטובים ביותר, וכלה בעזרה בביצוע המשימות היום-יומיות שלה. העזרה הייתה כה מדויקת עד שמאיה הרגישה בכל יום שמומחיותה עולה בקצב מהיר משציפתה, וכך שביעות הרצון של מנהליה. זאת בעקבות זמינות גבוהה, משובים מדויקים ושפע המידע הזמין ומותאם לה באופן אישי שהגיע ישירות מהעוזרת האישית המלאכותית שלה.
שיטת בניית התרחיש
התרחיש שלעיל פותח במתודה ״חשיבת עתידים״ מיסוד הארגון IFTF. חשיבת עתידים היא אחד מהתחומים בחקר המערכות, שמטרתו לייצר תחזיות אפשריות בהתבסס על סימנים (Signals) ומגמות (Drivers) שזוהו בהווה והן מספיק משמעותיות כדי להשפיע על האופן בו יתרחשו דברים בעתיד. שלוש מהמגמות עליהם מבוסס התרחיש של מאיה הן:
א. טכנולוגיית GenAI משבשת את המציאות. מאז נובמבר 2022 שינויים מהירים מתחוללים בתחומי העבודה והחיים של כולנו. האחרון בהם מוגדר כרעידת אדמה נוספת. במאי 2024 חברת OpenAI שחררה את המודל GPT-4o שיכול לזהות רגשות אנושיים ולייצר שיחה קולחת עם אנשים בקול ובווידאו. בנוסף, המודל החדש יכול לעבד מידע במהירות גבוהה מאוד וניתן לפתח עליו צ׳אטבוטים (GPTs) הממוקדים במשימה ספציפית כמו אימון ותמיכה בלמידה של עובד חדש בארגון באופן המותאם אישית לעובד. טכנולוגיה זו עשויה להשתלב בקרוב עם יישומים כמוD-ID Agents ולאפשר לכל ארגון לייצר אוואטר אישי למטרות ייעול הלמידה הארגונית.
ב. דוחות עדכניים על צרכי המעסיקים. דוחות בנושא דרישות שוק העבודה מ-2023 מסמנים עלייה בביקוש של חברות לעובדים בעלי כישורי חשיבה אנליטית, יצירתיות, השפעה חברתית, מנהיגות, תקשורת, שיתוף פעולה, יכולת הסתגלות ותקשורת יעילה עם אנשים וגם עם מכונות חכמות[1].
ג. דור ה-Z בשוק העבודה. כצעירים שגדלו בעולם דיגיטלי ורגילים להשתמש בטכנולוגיות חדשות לצורך לימוד, תקשורת ובידור, בני דור ה-Z מרגישים בנוח להשתמש בפלטפורמות וידאו כמו Zoom, Skype Facetime. הם מעריכים גמישות בלמידה ומעדיפים לקבל תמיכה ולמידה בזמן אמת בסביבה בה הם נמצאים. מבחינתם, אינטראקציה עם דמות וירטואלית דרך וידאו מאפשרת חוויית למידה אינטראקטיבית ומושכת יותר מאשר קריאת טקסטים או השתתפות פסיבית בהרצאות לקידום מקצועי. עבורם, עוזר וירטואלי תומך בסביבת הלמידה הארגונית עשוי לגלם פתרון שמגביר את היעילות והאפקטיביות של הלמידה[2].
World Economic Forum. (2023). The Future of Jobs Report 2023. Retrieved from https://www.weforum.org/publications/the-future-of-jobs-report-2023/
McKinsey & Company. (2023). Soft skills for a hard world. Retrieved from https://www.mckinsey.com/featured-insights/future-of-work/five-fifty-soft-skills-for-a-hard-world
1. [2] Deloitte. (2021). Understanding Generation Z in the workplace. Retrieved from https://www2.deloitte.com/us/en/insights/focus/technology-media-and-telecommunications/gen-z-2021-survey.html
2. PwC. (2020). Workforce of the future: The competing forces shaping 2030. Retrieved from https://www.pwc.com/gx/en/services/people-organisation/workforce-of-the-future.html
3. World Economic Forum. (2023). The Future of Jobs Report 2023. Retrieved from https://www.weforum.org/publications/the-future-of-jobs-report-2023/
עתיד הלמידה הארגונית כבר כאן. תפירת החזון המדויק של חברות עסקיות ליישומי למידה ארגונית המשלבים באופן יעיל ואנושי את כלי הבינה המלאכותית היוצרת יכול להביא לשגשוג ולצמיחה מהירה בשווקים התחרותיים של היום. ארגונים יצטרכו להשתנות כדי לשכור את העובדים בני דור ה-Z המתאימים ביותר, לשמר אותם ולפתח את המומחיות שלהם בתוך הארגון.
לייעוץ לארגונים ולהזמנת סדנת תרחישי עתיד שתעזור לכם לייצר למידה ארגונית מיטבית ומותאמת- צרו קשר עם ד"ר לימור ליבוביץ, מומחית בעלת ניסיון של 30 שנה בתחומי הדרכה, טכנולוגיה, יצירתיות וחדשנות.
אתר מקצועי: חינוך ליצירתיות | נייד: 054-6394744
מייל: limorleibovitz@gmail.com
Comments