21.10.2024
מאת:
ד"ר עמיר גפן | חוקר, מרצה ומומחה ליישום בינה מלאכותית יוצרת בחינוך ובהדרכה ארגונית
שי גרשון | יו"ר מרכז מצויינות טכנולוגיות בלמידה
השימוש ביישומי בינה מלאכותית יוצרת (Generative Artificial Intelligence) הופך במהירות לחדשנות משבשת (Disruptive Innovation) המשנה את כללי המשחק והעבודה בארגונים. כפי שהשימוש במחשב אישי ובטלפון חכם מהווים דרישה בסיסית מהעובדים כך גם היכולת להשתמש באופן מושכל ביישומי בינה מלאכותית הופכת לכשירות חיונית. ארגונים שיפתחו אוריינות בינה מלאכותית ויכשירו את המנהלים/ות והעובדים/ות לשימוש מושכל בטכנולוגיה זו, ייהנו משיפור ביצועים ויתרון תחרותי.
כיצד עושים זאת נכון ומהם חמשת הדברים שעל כל מנהל/ת לעשות מחר בבוקר?
מי הזיז את הבינה שלי?
ב-30 בנובמבר 2022, עם השקת ChatGPT החלה מהפכת הבינה המלאכותית היוצרת. תוך חמישה ימים בלבד הצטרפו למערכת מיליון משתמשים, ובתוך חודשיים היו כבר למעלה מ-100 מיליון משתמשים. כיום, מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם משתמשים ביישומי ב"מ יוצרת לסיוע ביצירת טקסטים, תמונות, מצגות, ניתוח נתונים, כתיבת קוד ועוד.
תוכנה – לא רק למתכנתים
החידוש המשמעותי במהפכת הבינה המלאכותית היוצרת הינו בנגישות. כל עובד בארגון ולא רק מתכנתים או אנשי מערכות מידע יכול להפעיל כיום יישומי ב"מ מתקדמים ולהפיק בעצמו תוצרים מהירים ואיכותיים. לדוגמא, עובד במחלקת השיווק יכול ליצור ניתוחים סטטיסטים מתקדמים לקמפיינים פרסומיים במקום להמתין לאנשי מערכות מידע שיסייעו לו בכך. היכולת הזו להפוך את העובדים לעצמאיים יותר הינה מפתח לשיפור הביצועים והיעילות בארגונים. מנהלת כספים יכולה להשתמש ביישומי ב"מ יוצרת כדי לנתח נתונים כספיים ואת הזמן שנחסך להשקיע בפגישות אישיות והנחיית העובדים. (להרחבה בנושא: מאמר של חברת הייעוץ הבינ"ל מקינזי – קישור).
חמשת הדברים שמנהלים/ות צריכים לעשות מחר בבוקר:
התאמה אישית – המפתח להצלחה!
הטמעת ב"מ יוצרת בארגונים אינה יכולה להיות גנרית. כל עובד בארגון פועל בתפקיד שונה ועם צרכים ייחודיים. במקום להעביר קורס אחיד לכלל העובדים, על המנהלים למפות צרכים וידע ולהתאים את תהליכי ההכשרה לכל בעל תפקיד. העובדים הינם שותפים מלאים בתהליך ומשתפים:
"מה אני צריך מהבינה?"
"איך זה ישפר את העבודה שלי?"
"אילו יישומי ב"מ יוצרת קיימים בתחום שלי שיכולים לסייע?"
"איך, מתי ואיפה נוח לי ללמוד?"
גישה זו של התאמה אישית ושיתוף העובדים מעודדת אותם לחשוב בצורה ביקורתית ולהתאים את הכלים וסגנון ההדרכה לצרכיהם האישיים.
התמודדות עם פחדים והתנגדויות לשינוי
טכנולוגיות חדשות ומשבשות עלולות לעורר פחדים והתנגדויות בקרב עובדים, בעיקר בשל החשש מאובדן מקומות עבודה, שינויים בצורת העבודה וקושי בלמידה ואימוץ הטכנולוגיה החדשה. תפקיד המנהל/ת הוא להפיג את החששות ולתמוך בעובדים לאורך התהליך. חשוב להבהיר שה-AI לא מחליף את העובדים אלא מסייע להם להתמקד במשימות הדורשות יצירתיות אנושית ומחשבה מעמיקה. תפקיד המנהלים/ות לעודד תרבות של למידה מתמשכת ולספק לעובדים כלים לעדכון מתמיד, כך שיוכלו ללמוד ולהתפתח לצד הטכנולוגיה.
למידה מתמשכת – מפתח לשינוי
ההטמעה של AI בארגון לא נגמרת ביום שבו העובדים עברו הדרכות ראשוניות. חשוב מאוד לטפח תרבות של למידה מתמשכת שבה העובדים ימשיכו ללמוד ולהתעדכן בכלים החדשים באופן שוטף. יש לעודד את העובדים ללמוד באופן עצמאי על היישומים העדכניים ביותר בתחום, להשתמש בפלטפורמות למידה כמו Coursera או Udemy ולהתאים את הלימוד לצרכים ולסגנון הלמידה האישי. הדרכות המבוססות על למידה מבוססת תוצאות יעזרו לעובדים להבין כיצד AI משפיע ישירות על עבודתם, וכיצד הם יכולים לשפר את הביצועים האישיים שלהם באמצעות היישומים החדשים.
הקמה וליווי של קהילות מקצועיות ארגוניות
קהילות מקצועיות ארגוניות מאפשרות לעובדים שיתוף בידע, הצפה ופתרון של דילמות, פיתוח פרקטיקות ייעודיות לארגון ולתחום המקצועי. קהילה מקצועית מאפשרת לשטח את ההיררכיה הארגונית וליצור לעובדים מקום בטוח לפעילות ניסוי וטעיה.
דוגמא אישית – 'Walk the Talk'
המנהל/ת צריך להוות דוגמא ומודל לאימוץ יישומי ב"מ והתנסות בהם בתחומים שעובדים היטב ובתחומים מאתגרים כאחד. על המנהלים/ות להיות חלק מקהילות הלמידה כשווה בין שווים בצוות ולא מהמקום ההיררכי. על המנהל/ת להיות אותנטי ולשקף את התהליכים שגם הוא עצמו עובר ומתנסה – את סיפורי ההצלחה והקושי כאחד.
לסיכום: לא על ה- AI לבדו
מקומם של המנהלים/ות כמובילי השינוי והפיכת הארגון ללומד ולמיישם AI הינו קריטי להצלחת המהלך. כאשר עושים זאת נכון, AI הופך לכלי המשדרג את העבודה האישית והארגונית ומאפשר לארגון להיות יעיל, פרודוקטיבי, וגמיש להתמודדות טובה יותר עם אתגרי היום והמחר.
Comments