top of page

פורטל ידע

From Big Data to Big Decisions קבלת החלטות בעידן ה- AI


מיכל זיגלמן - פיזיקאית, מומחית לאסטרטגיה וחדשנות במורכבות, מייסדת Duality





 

בפתחו של עידן בו בינה מלאכותית (AI) כובשת כל תחום בחיינו, מבחירת התכנים שנראה והמוזיקה שנשמע, הצעת פוליסה ייחודית עבורנו, עצירת הונאות ועד ליצירת רעיונות למוצרים ולמודלים עסקיים חדשניים, מתבקש לשאול: מהו מקומה של הבינה המלאכותית בקבלת ההחלטות של מנהיגים?

נתונים הפכו כבר מזמן לחמצן של ארגונים בעולם הדיגיטלי ובמקביל נחשפת מוגבלותן של שיטות מסורתיות בקבלת החלטות להתמודד עם הכמות, קצב השינוי והקישוריות המתעצמת של מאגרי המידע. בפער הזה, הופכת הבינה המלאכותית לשחקן תחרותי עוצמתי בהתנהלותן של חברות, כשהיא מציעה יתרונות חסרי תקדים ובמקביל סיכונים משמעותיים לארגונים שיטמיעו אותה בקבלת ההחלטות שלהם.


המאמר דן במהפך שמחוללת הבינה המלאכותית בעולם קבלת ההחלטות, בוחן כיצד ארגונים יכולים לשלב AI בהחלטותיהם כדי להאיץ צמיחה וחדשנות ומהם הצעדים החיוניים לכל ארגון כדי לעשות זאת בהצלחה.


מ- HI ועד ל- DI - AI מחוללת מהפכה בעולם קבלת ההחלטות

רק בראשיתן, וכבר מסתמן הפוטנציאל של הבינה המלאכותית ושל הבינה היוצרת (Generative AI) כ- Game changer תחרותי עבור ארגונים. כלי בינה מלאכותית משמשים כיום במגוון רחב של יישומים תוך שהם מחוללים מהפיכה באופן בו ארגונים מקבלים החלטות ומשדרגים את יכולתם להאיץ חדשנות בכל התחומים.

סקר של חברת גרטנר מגלה כי 65% מההחלטות העסקיות כיום הן מורכבות יותר וכוללות יותר בעלי עניין ואפשרויות בחירה מאשר רק לפני שנתיים. הקצב המסחרר של עולם העסקים בעידן הדיגיטלי מחייב החלטות מהירות, מדויקות, מבוססות מגה-דאטה ומותאמות אישית, תוך מודעות לסיכונים חדשים והסתגלות לסביבה שמשתנה ללא הרף. כדי לענות על דרישה זו, נדרשים תהליכי קבלת החלטות מהירים, מותאמים לשטח ורציפים, יותר מאלו הנהוגים כיום.


בזכות יכולתה של הבינה המלאכותית לעבד מערכי נתונים עצומים במהירות ובדייקנות, לזהות דפוסים ומגמות שעין אנושית אינה מזהה ולייצר תחזיות מדויקות - אלגוריתמים מבוססי AI מגדירים מחדש את נורמות קבלת ההחלטות, תוך שהם מסמנים ניגוד מוחלט לתהליכי קבלת ההחלטות המסורתיים האיטיים והמוגבלים בפרשנותם. הבינה היוצרת לוקחת יכולת זו עוד צעד קדימה ומספקת לא רק ניתוח וחיזוי, אלא יצירת רעיונות למוצרים, אסטרטגיות ומודלים עסקיים חדשים, בכך הופכת למאיץ של חדשנות ויצירתיות בהחלטות עסקיות.

חדירת AI לתחום קבלת ההחלטות אינה בבחינת ״עוד שלב באבולוציה״ אלא מסמנת מהפיכה של ממש, מתהליכי קבלת החלטות מסורתיים, המסתמכים על בינה אנושית ועד לעידן הנוכחי של החלטות מונחות בינה מלאכותית.


ניתןלהצביע על שלושה שלבים מהותיים בהתפתחותעולם קבלת ההחלטות:


שלב HI - קבלת ההחלטות המסורתית, מבוססת על אינטליגנציה אנושית(Human Intelligence). מסתמכת על מידע מוגבל, ידע וניסיון אישי, אינטואיציה ורגשות. החלטות אלה לעיתים סובייקטיביות, נתונות להנחות ולהטיות קוגניטיביות אנושיות, שיכולות להוביל לחוסר עקביותושונות בתוצאות ההחלטות.

שלב BI - קבלת החלטות מונחית נתונים (Data driven) הנתמכת בכלי בינה עסקית (Business Intelligence) - מגוון טכנולוגיות לאיסוף, אינטגרציה, ניתוח והצגה של מידע עסקי. טכנולוגיות אלה מאפשרות לנתח כמויות גדולות של נתונים, להפיק מהם תובנות מעשיות, לשפר רמת דיוק ויעילות בקבלת החלטות. BI משמש כמסייע (Enabler) לאדם, שהוא במקרה זה עדיין הגורם שמקבל את ההחלטה, לעבד ולזקק מאגרי נתונים הנוצרים בהתמדה ממגוון עצום של מקורות בעידן הדיגיטלי, לקבל החלטות אסטרטגיות מושכלות, לזהות הזדמנויות, להפחית סיכונים ולהשיג יתרון תחרותי.

שלב DI - Decision Intelligence ‘בינת החלטות’ – נמצא בראשיתו, מתאר את עידןקבלת ההחלטות מונחות בינה מלאכותית (AI driven). יישום אלגוריתמים מתקדמים של AI, במיוחד מודלים של שפה גדולה (Large Language Models), כדי לעבד מגה-דאטה, לזהות דפוסים, זיקות ושינויים בזמן אמת, לבצע תחזיות ולהציע אפשרויות החלטה ויוזמות חדשניות. יישום בינת החלטות לתוך תהליכי קבלת החלטות מסורתיים מעצים אקספוננציאלית את היכולת האנושית בקבלת החלטות, מאפשר לארגון לקבל החלטות מהירות ומבוססות תובנות מדויקות, לבצע אוטומציה של החלטות שגרתיות ועתירות נתונים, להפחית באופןדרמטי זמן ומאמץ הדרושים לקבלת החלטות אסטרטגיות, טקטיות ומבצעיות.



AI מחדדת את הצורך בקבלת החלטות דואלית

על אף יכולותיה העוצמתיות של הבינה המלאכותית, החלטות עסקיות, ביטחוניות וכלכליות רבות עדין מורכבות מיותר מאשר רק נתונים דיגיטליים. היבטים כמו חזון, מערך שיקולים אסטרטגיים, ערכים ארגוניים, טקטיקות עסקיות משתנות בשוק דינמי, מוסר ואתיקה - אלה סוגי מידע הקיים ברובו רק במוח האנושי ומועבר באמצעות תרבות ותקשורת לא דיגיטלית. מידע זה הוא חיוני לקבלת החלטות מיטביות אך אינו נגיש, עדין, לבינה המלאכותית. החלטות מיטביות מתקבלות בתהליך דואלי, בהתבסס על אנליזה של מידע מדיד וקונקרטי בשילוב עם שיקולים מופשטים שאינם מדידים או דיגיטליים.

כמו כן, קבלת החלטות מונחית AI מציבה מגוון אתגרים, כגון שקיפות, הטיות של מודלים, אחריות ושיקוליםאתיים, המחייבים ארגונים למענה משילותי עקבי.

בינה מלאכותית מהווה אם כן Game changer עסקי ותחרותי חיוני לארגון בעידן החדש. עם זאת, עדין ״כתומכת לחימה״ המשלימה יכולות שהן ייחודיות למח האנושי וחיוניות לקבלת החלטות איכותיות ואחראיות.


איך בינה מלאכותית תתערב בקבלת ההחלטות שלכם?

מאוטומציה מלאה ועד לסיוע בהבנת ״התמונה הגדולה״, הבינה המלאכותית מאפשרת לארגונים רמה חדשה של יעילות, דיוק ומהירות, בהתאם למידת ההתערבות שיעניק הארגון לכלי AI בהחלטותיו.

חברת המחקר גרטנר מציעה שלוש רמות מהותיות של התערבות בינה מלאכותית בתהליכי קבלת החלטות:


Decision Automation - אוטומציה של החלטות

AI

היא זו שמקבלת את ההחלטה באמצעות ניתוח כללי או ניתוח תחזיתי. היתרונות באוטומציה כוללים מהירות, יכולת התרחבות (Scaling) ,עקביות בקבלת ההחלטות וחיסכון במשאבים אנושיים. שימוש אופייני באוטומציית החלטות נפגוש למשל במרכזים לוגיסטיים חכמים, כמו אלה של ענקית ה- E-commerce אמזון, שם רובוטים המכוונים על ידי מערכות AI מחליטים בזמן אמת לגבי המסלולים היעילים ביותר של העברת הסחורות לאריזה ולמשלוח, מאפשרים להגביר יעילות, מהירות, חסכון במשאבים ומענה להתרחבות המתמדת. בתחום הפיננסי, חברות רבות, כמו American Express, מיישמות ניתוח תחזיתי מבוסס AI כדי לזהות הונאות ולחסום אוטומטית עסקאות חשודות.


Decision Augmentation

העצמת החלטות: המערכת ממליצה לשחקנים אנושיים על מגוון חלופות להחלטה, באמצעות ניתוח כללי או ניתוח תחזיתי, בעוד האדם הוא הגורם שמקבל את ההחלטה. היתרונות ברמה זו של התערבות טמונים בסינרגיה בין הידע האנושי לבין היכולת שלAI לנתח במהירות כמויות גדולות של נתונים, לזהות דפוסים ולהתמודד עם מורכבות. בחברת IBM Watson לדוגמה, מערכת AI משמשת להעצמת קבלת ההחלטות של רופאים בטיפול במחלת הסרטן. המערכת ממליצה על רשימה של תוכניות טיפול פוטנציאליות המבוססת על היסטוריה רפואית של המטופל, מחקרים עדכניים ותוצאות ממקרים דומים. עם זאת, ההחלטה הסופית מתקבלת על ידי האונקולוג.


Decision Support

תמיכה בהחלטות: עובדים אנושיים מקבלים את ההחלטה, הנתמכת על ידי ניתוח תיאורי, אבחוני או תחזיתי. היתרון העיקרי ברמה זו של התערבות AI טמון ביישום משולב של תובנות מונחות נתונים וידע אנושי, מומחיות ושכל ישר, כולל "תחושת בטן״ ורגשות. למשל, הפלטפורמה Tableau Software מספקת ניתוחים מבוססי בינה מלאכותית התומכים בקבלת החלטות עסקיות. למרות שאינה מבצעת אוטומציה או מציעה החלטות ישירות, יכולת הניתוח והחיזוי שלה מסייעת למשתמשים לראות את הדפוסים והמגמות בנתונים, ובכך לתמוך בקבלת החלטות מושכלות.


מהי אם כן רמת ההתערבות הרצויה של AI בהחלטה של ארגון או עסק?

הדבר תלוי בשני משתנים מרכזיים: רגישות לזמן ורמת המורכבות של ההחלטה:

אוטומציה היא אפשרות יעילה להחלטות פשוטות שצריכות להתקבל תוך מספר שניות עד דקות.

העצמת החלטות מתאימה להחלטות מורכבות או כאלה שצריכותל התקבל תוך דקות או שעות.

תמיכה בהחלטות תתרום בהחלטות מורכבות או החלטות בדרגה כאוטית שאינן דחופות.


חמשת הצעדים החיוניים לארגון כדי ליישם AI בתהליכי קבלת החלטות

  1. השקיעו בתשתית הנתונים: זהו הבסיס של כל מערכת AI. הבטיחו את האיכות, הרלבנטיות והנגישות של הנתונים.

  2. בנו תשתית AI: פתחו או ריכשו את החומרה והתוכנה הדרושותלתמיכה ביישומי AI.

  3. טפחו מיומנויות AI: יישום AI בקבלת החלטות מחייב מיומנויות מיוחדות, הן לפיתוח וניהולמערכות אלו והן כדי לפרש וליישם את תוצאותיהן. השקיעו בבניית מומחיות AI אמצעות הכשרת צוות קיים או גיוס כישרונות חדשים.

  4. קיבעו סטנדרטים אתיים ומשילותיים: הגדירו קווים מנחים להבטחת שימוש אחראי בבינה מלאכותית, כולל סוגיות של הוגנות, שקיפות ואחריות.

  5. הגדירו אסטרטגיה לאינטגרציה של AI: יישום AI בקבלת ההחלטות הוא תהליך אסטרטגי, עליו לכלול קריטריונים ברורים לרמת ההתערבות של AI בהחלטות ושמירה על איזון בין AI לבין קלט אנושי, כדי להבטיח שההחלטות הסופיות תואמות את האסטרטגיה, הערכים והאתיקה הארגונית.


בעולם של צונאמי דיגיטלי, AI מהווה Game changer עסקי ותחרותי לארגונים שישכילו לשלבה בתהליכי קבלת ההחלטות. היא מאפשרת לארגונים למנף את כוחו של הביג דאטה במקום לטבוע בתוכו, מסייעת להתגבר על המגבלות הטבועות בנו כמעבדים אנושיים ולקבל החלטות מושכלות. עם זאת, אין ברשותה של הבינה המלאכותית עדין את המידע המופשט, הלא דיגיטלי, המהווה מרכיב קריטי בקבלת החלטות ונמצא כיום ברשות האדם בלבד. יישום AI בקבלת החלטות צריך להתבצע כתהליך אסטרטגי. האתגר של ארגונים הוא לנהל תהליכי קבלת החלטות באופן דואלי - לשלב את הבינה המלאכותית בצורה מושכלת כדי שאכן תשמש כמכפיל כוח למקבל ההחלטות האנושי.

 

Duality - השגת תוצאות במציאות משבשת

www.duality.co.il | 052-4873054 | michal@duality.co.il

Comments


bottom of page