והפעם: רוויטל ויצמן | מנהלת אגף בכיר טכנולוגיות דיגיטליות ומידע, נציבות שרות המדינה
מראיין: רז הייפרמן | חבר נשיאות הלשכה
21.10.2024
מתי הייתה הפעם הראשונה בה נחשפת לעולם מערכות המידע? מה גרם לך להישאר ולהתמקצע בו?
לראשונה נחשפתי לתחום באוניברסיטה. בתיכון עשיתי בגרות מורחבת במתמטיקה, פיסיקה ואומנות. בכיתה יב' אמרתי לאימי שאני רוצה ללמוד בבצלאל. אבל היא ענתה לי שבבצלאל אלמד מהכסף שלי, ואילו מהכסף שלה, אלמד משהו "נורמלי". וכך, "ילדה טובה באר שבע" החלטתי להירשם לעתודה ללימודי מתמטיקה ומדעי המחשב. בסיום הלימודים באונ' בן גוריון, התגייסתי לח"א ליחידת ממד"ס, שזו הייתה אז היחידה לפיתוח מערכות מבצעיות (כיום חלק מאופק).
שם התחלתי כתוכניתנית במערכת מדהימה ומאתגרת טכנולוגית, REAL TIME מובהק, ושם ממש "התאהבתי" בתחום. כמעט בכל שנותיי בח"א (20 שנה), עסקתי במערכות מבצעיות, הן כמפקדת של צוותי פיתוח והן כמנהלת פרויקטים במטה.
מהו תחום הטכנולוגי בו את מתמחה? אילו תחומים נוספים בעולם הטכנולוגי מעניינים אותך?
כיום, כמנמ"רית, אין תחום טכנולוגי מסוים שאני מתמחה בו, ואני לא חושבת שזה תפקידי (התמחות טכנולוגית). בתפישת עולמי, ההתמחות שלי היא להבין את הצורך העיסקי של הארגון, ולהתאים לו פתרון טכנולוגי שייתן ROI עיסקי משמעותי. אני לא נכנסת לתחום הטכנולוגי הספציפי. בשביל זה אני בוחרת אנשים מעולים. יחד עם זאת, אני בהחלט מכירה את כל התחומים החדשים, ויודעת מה היתרונות שלהם, לצד הסיכונים (במידה ויש).
ספרי לנו על הצלחה/אתגר/כישלון שחווית בתחום טכנולוגיות המידע במהלך הקריירה
האתגר הגדול ביותר בתפקיד הנוכחי היה ליצור מהפכה באגף מבחינת האנשים. כשהתחלתי את התפקיד הנוכחי, האגף היה מורכב מ- 25 עובדי מדינה שההתמחות שלהם הייתה MF, ואני הייתי צריכה להוביל שינוי, הן בהתמחות של העובדים, והן בתפישת העולם שלהם "והרדיפה" אחר חדשנות טכנולוגית.
היישום של "האתגר" הזה ארך כ- 8 שנים, עם לא מעט קשיים, אבל בסוף צלח. כיום האגף מונה כ- 45 עובדים, רובם נותני שירותים, שנמצאים בחזית הטכנולוגיה מתוך תפישת עולם שכל הזמן יש להתקדם, כי אחרת "הולכים לאחור". זו דוגמא לאתגר מורכב שבסופו הייתה הצלחה מהדהדת....
הצלחה נוספת אציין דווקא מהיותי מנטורית בחממה טכנולוגית של ח"א. שם "פיצחתי" אתגר למערך הבקרה – מערכת לשיבוץ בקרים למשימות בלחיצת כפתור, תוך שימוש באלגוריתם מתמטי. מעבר לכך, בחממה נחשפתי לעולם החדשנות והיזמות. זה הוביל אותי להטמיע את כל מה שלמדתי שם בעבודת האגף שלי, ובנציבות בכלל (בתחום הטכנולוגיה). גם בזה אני רואה הצלחה אדירה.
איך את רואה את הענף בשלוש-חמש השנים הבאות?
בשנים הבאות אני מצפה שהאגף ימשיך ליזום פיתוח מערכות לשיפור משמעותי של ניהול ההון האנושי בממשלה. האגף מבין היטב את ה"כאבים" של הארגון, ויש לו יכולת ליזום פיתוח מערכות עם ROI עיסקי משמעותי. כמובן, לתת גם פתרונות משמעותיים לדרישות המשתמשים. כל זה תוך שימוש בטכנולוגיות, שיטות ותפישות חדשניות ביותר.אני בכוונה לא נכנסת לתחומים ספציפיים (ענן, AI וכו'), כי הציפיה שלי היא שהנושאים הטכנולוגיים יבחנו לגופו של עיניין, בכדי לתת את הערך העיסקי הגבוה ביותר.המטרה שלי היא להמשיך ו"לעשות מהפכות" בצד העיסקי, וזה הכי קשה.
אבל, לשם אני שואפת.
איך את מתעדכנת בחידושים ובמגמות?
אני מתעדכנת מכנסים, קריאת מאמרים ושיחות עם אנשים. אני מודה שעיקר ההתעניינות שלי היא בתחום החדשנות, יזמות, ניהול ושיטות, ופחות בטכנולוגיות ספציפיות. בתפישת עולמי, זו המחויבות שלי כמנהלת – לזהות את האנשים הטובים ביותר, ולהוביל את האגף לפריצות דרך. אם זה קורה, החדשנות הטכנולוגית מגיעה.
מעבר לזה, השתתפתי בכל הקורסים שיכולתי – בכירים בשרות המדינה, קורס מנמ"רים, מובילים דיגיטליים, חדשנות ודיגיטל ב- ENA בפריז. מכל קורס כזה למדתי משהו...
איך את מנהלת את העובדים שלך? איך את בונה את הצוותים שלך? איך שומרים על עובדים?
תפישת העולם הניהולית שלי עוצבה בהיותי קצינה צעירה, כאשר זכיתי למפקדים מדהימים, שהיוו עבורי מודל.מאז ועד היום, יש לי "חוזה" לא כתוב עם העובדים שלי – החובה שלהם היא להצטיין, והחובה שלי כמנהלת היא "להוריד עבורם את הירח והכוכבים". זה יוצר מעגל שמעצים את עצמו – ככל שהעובדים מצטיינים יותר, כך אני מעצימה אותם יותר, וככל שאני מעצימה יותר ודואגת להם יותר, כך הם מצטיינים יותר.
לגבי בניית צוותים, יש תיאוריה מאוד ברורה שנקראת "צוותים מועצמים". כל צוות מורכב מכל הדיסציפלינות לפרויקט – משתמש מוביל, מנהל מוצר / מאפיין, טכנולוג, UI . הצוות הזה מקבל את כל הסמכות והאחריות להוביל את הפרויקט מהתחלה ועד הסוף. זה לא שאני לא מעורבת ולא יודעת מה קורה, אבל אני בהחלט "מעצימה" את הצוות בכך שאני נותנת לו את האחריות והסמכות להוביל את הפרויקט להצלחה ולשביעות רצון המשתמשים.
מה ממריץ אותך בתפקיד הנוכחי ומה מרוקן אותך?
ממריצה אותי התחושה שאני "עושה מהפכות". המהפכות הן תמיד עיסקיות.
ממריצה אותי התחושה שאני מעצימה את העובדים שלי, וכשהם עוזבים את האגף (זה קורה לעיתים רחוקות), הם עובדים / מנהלים יותר טובים.
"מרוקנות" אותי המלחמות האינסופיות על משאבים. אני חושבת שלא מבוצע ניהול מספיק לפי חשיבות ותוצאות מדידות, אלא ניהול "פלאט" (קיצוץ רוחבי אחיד וכו'), ולי זה מאוד מפריע.
מניסיונך המקצועי, איזה טיפ היית נותנת למנמ"רים שעושים את צעדיהם הראשונם?
להפוך עולמות, לא לוותר, ולהיות אמיצים. בשביל לנהל, צריך אומץ לקבל החלטות מורכבות, ללכת לפעמים "נגד הזרם", לא תמיד להיות "סטנדרטי" ולהוביל!!
וכמובן, לתת את "הלב והנשמה" לעובדים.
יחד עם זאת, לא להשאיר עובדים לא טובים. יחידה שמצליחה היא יחידת של "מצטיינים". זה מה שצריך המנמ"ר לראות לנגד עיניו כל יום וכל רגע 😊
Comentários