top of page

פורטל ידע

אוטיסטים הייטקיסטים – זה אפשרי ומוצלח


 
מאת: אביטל ינובסקי | מומחית בגיוון והכללה בטכנולוגיה
 




ב- 2.4, מצוין יום המודעות הבינלאומי לאוטיזם. כיום בעולם המחקר מדובר שאחד / אחת מכל 44 לידות בעולם נולד ילד עם אוטיזם. זו תופעה מתרחבת. עוד לא ברורות הסיבות לאוטיזם אבל ברור ששהם שונים מאד זה מזה, ושלחלקם יש יכולות ממש גבוהות – אינטלקטואליות ותפקודיות.


זהו יום שבו אני חוגגת כל שנה את ההשתלבות של אוטיסטים בהייטק וטכנולוגיה ויש מה לחגוג. מעל 10 שנים אני מלווה אנשים עם מוגבלויות בדרכם לקריירה בהייטק וטכנולוגיה. רבים מהם על הרצף האוטיסטי. יש לי פינה חמה בלב לאנשים המוכשרים שלא קל להם להשתלב בעולם "הרגיל" ויחד עם זאת, עם תיווך מתאים, מצליחים מאד בתעשייה.


הם לא בדיוק כמו כולם אבל הם והן מביאים ערך משמעותי כעובדים – חלקם כמו כולם ולחלקם יש יכולות גבוהות מהרגיל למשימות מסוימות.


הקורונה השפיע כמובן גם עליהם. העבודה ההיברידית הייתה שינוי משמעותי לרובנו ואוטיסטים פחות אוהבים שינויים חלק הרגישו יותר בדידות – סביבת העבודה המשרדית נתנה תחושת שייכות גם למי שמתקשים באינטראקציות חברתיות. הישיבה עם עובדים אחרים, הפגישות במסדרון ובמטבח, ארוחות צהריים משותפות, פגישות פנים אל פנים, פעילויות חברתיות שבועיות כל אלו חשובים מאד לעובדים עם אוטיזם כי לרבים מהם אלו האינטראקציות החברתיות הכמעט יחידות שהם משתתפים בהן.

אבל לחלק אחר, אחרי ההתמודדות הראשונית, השינויים אפילו הועילו – העבודה מהבית והחיסכון בנסיעות שמעייפות אותם ומיעוט האינטראקציות החברתיות השאירו הרבה יותר אנרגיה להתמקד בעבודה. ביחד עם המנהלים שלהם הם מצאו את דרכי התקשורת החדשות האפקטיביות והעבודה המשיכה כסדרה. גם ארועים שצויינו לאורך השנה, בזום, היו להם מאד נחמדים מהחדר בבית


המודעות לשילוב עובדים עם מוגבלויות לא פסקה לרגע בשנתיים האחרונות. חברות שמעסיקות עובדים עם אוטיזם בפרט ומגבלות בכלל השתדלו מאד לספק מעטפת תומכת שתאפשר הצלחה. מנהלים היו רגישים לקשיים וקשובים לבקשות שלי זה השתלם בגדול! שילוב עובדים עם מוגבלויות בעבודה מדובר יותר ויותר. בתחילת התקופה, בחברות רבות מיעוט הגיוסים פינה זמן זמן לעסוק בזה. הרציתי בחברות, עבדנו על תוכניות לגיוס מגוון והכנת הארגון לגיוס, וכשהאבק שקע וחזרו גיוסים הפתיחות לגיוס של אוטיסטים ועובדים אחרים בכלל נשארה ואפילו התפתחה.


אולי היה משהו בתקופה הזו שחידד שכדאי מאד גיוון בעובדים כי המשבר שינה קצת את ההסתכלות על מי העובד האידיאלי. פתאום גיוון הפך להיות הרבה יותר משמעותי עיסקית ופרדיגמות על העובד האידאלי השתנו. מבוגרים היו יותר זמינים מהורים לילדים קטנים (שהתמודדו באמת עם הבלתי אפשרי), צעירים ללא ילדים לפעמים סבלו מאד מהבדידות ומהעבודה בדירות שותפים לא מתאימות והיה להם קשה להמשיך ולתת אותה תפוקה, פתאום המרחק ממקום העבודה לא שינה לאף אחד וחברות הגמישו את ההסתכלות.

ואולי, גם היה בתקופה הזו משהו שעודד את כולנו להיות טובים יותר, רגישים יותר, בעלי אחריות חברתית גדולה יותר ומסתכלים גם על הפחות פריוולגיים בחברה שבה אנו חיים.


אז כן, גם השנה, אנשים מוכשרים עם אוטיזם נקלטו להייטק והתחילו קריירה בתחום, שמרו על מקומות העבודה שלהם והתקדמו. וזו סיבה גדולה לחגיגה ולאופטימיות.


היום יותר מתמיד אני מאמינה שהמאמצים לגוון את התעשייה בכלל ולהעסיק עובדים אוטיסטים בפרט יימשכו. זה עדיין לא פשוט אבל זה נהייה יותר ויותר מובן מאליו עם כל הצלחה.

אז את היום הזה אני מציינת בתודה לכל מי שמקדמים את הנושא.

למי ששמים לב לעובדים האוטיסטים שלו, שיוצרים להם סביבת עבודה כמה שיותר יציבה, שמבינים ששונה זה לא פחות, שמשתדלים לשלב אותם גם חברתית ויחד עם זאת מאפשרים להם ולהן להיום עצמם.

ולכל מי שממשיך לכלול העסקה של אוטיסטים ושל עובדים עם מוגבלויות בכלל בעשייה שלו. זה חשוב עסקית וחברתית. יש לכם עובד או עובדת עם אוטיזם וזה מסובך? אתם לא מצליחים להחליט אם זה עובד? אשמח לקבל הזדמנות לשפר את המצב. וגם אם בסופו של דבר נאלץ להיפרד תזכרו שעשיתם משהו מאד חשוב – נתתם הזדמנות אמיתית! העובד למד יותר על היכולות שלו ואולי הוא יצליח יותר במקום אחר. וגם אתם, יש סיכוי טוב שהעובדים הבאים שתקלטו כן יצליחו.


 

אביטל ינובסקי, מומחית בגיוון והכללה בטכנולוגיה,


Comments


bottom of page