top of page

פורטל ידע

איך להפוך לארגון מונחה נתונים (Data Driven Organization)

ערך: אריה עמית

יועץ אסטרטגי וחבר נשיאות הלשכה




 

ראשית יש להבין את החשיבות של קבלת החלטות על סמך נתונים ולא על אינטואיציה ע"י הסברת היתרונות בקבלת החלטות טובה יותר, השגת יעילות ויתרון תחרותי. 


לאחר מכן יש להעריך את תשתית הנתונים הנוכחית, שיטות איסוף נתונים, מערכות האחסון והכלים האנליטיים. ואת תרבות הנתונים של הארגון ואת מידת השימוש בנתונים בתהליכי קבלת החלטות.


ולבסוף יש לזהות את האתגרים או הפערים הקיימים ביכולות הנתונים של הארגון, ולהגדיר יעדים ברורים להפיכת הארגון לארגון מונחה נתונים.


יעדים ספציפיים, כגון שיפור איכות הנתונים, הגדלת אוריינות נתונים בקרב עובדים, יעדים אלו יכולים לשמש כמפת דרכים להנחיית מאמצי הארגון למינוף נתונים כדי להניע הצלחה ולהשגת יעדים אסטרטגיים. בהתאם לגודלה ולאתגרים הספציפיים שלה.


ודא שהיעדים מתאימים ליעדים האסטרטגיים הכוללים של הארגון.


בניית תשתית נתונים איתנה וחיונית המאפשרת קבלת החלטות מונעות Data בארגון ע"י:


איסוף הנתונים מהמקורות הרלוונטיים כולל מערכות פנימיות (למשל, CRM, ERP) ) ומקורות חיצוניים (למשל, מדיה חברתית, מחקרי שוק) . ע"י יישום מנגנוני API בכלים סטנדרטיים.


איחסון הנתונים: בפתרונות אחסון מתאימים בהתבסס על נפח, מהאפשרויות כוללות מסדי נתונים יחסיים, מחסני נתונים, אגמי נתונים ומסדי נתונים NoSQL.


עיבוד הנתונים: עיבוד והמרת נתונים גולמיים לפורמטים המתאימים לניתוח.


שילוב נתונים: ממקורות מרובים כדי ליצור תצוגה אחידה של מידע, תוך שימוש בכלי ETL להעברה


Governance

ואבטחת נתונים: קביעת מדיניות ונהלים לניהול גישה לנתונים, פרטיות ואבטחה. ועמידה בתקנות הרלוונטיות (למשל, GDPR)


הדמיה וניתוח נתונים: אספקת כלים ופלטפורמות לחקירה, ניתוח והצגה של נתונים.אפשרויות ניתוח בשירות עצמי למשתמשים עסקיים כדי ליצור דוחות ולוחות מחוונים בכלים מתקדמים כמו: Tableau, Power BI..


ניהול מטא Data: בנייה וניהול של מאגר מרכזי של מטא Data כדי לקטלג ולנהל נכסי נתונים.


ניטור ותחזוקה: הטמעת מערכות ניטור והתראה למעקב אחר התקינות והביצועים של תשתית הנתונים. ביצוע משימות תחזוקה שוטפות כגון גיבוי נתונים, עדכונים ואופטימיזציה.


בניית תרבות נתונים

  1. חיונית להצלחתו של כל ארגון השואף לקבל החלטות מונעות נתונים. כרוכה ביצירת סביבה שבה עובדים בכל הרמות מבינים את הערך של נתונים, מרגישים מוסמכים להשתמש בהם בתהליכי קבלת ההחלטות שלהם, ולתרום באופן פעיל לבניית חשיבה מונעת נתונים.

  2. כדי לטפח תרבות נתונים בארגון דרושה:

  • מחוייבות הנהלה

  • חינוך והדרכה

  • שקיפות בגישה לנתונים ושיתוף ידע

  • תקשורת פתוחה,משוב והכרה ותגמול


הערכות אירגונית

העברת ארגון להיות ארגון המבוסס על נתונים דורשת התאמה של התשתיות הארגוניות, התהליכים, והתפקידים לדרישות החדשות של עידן הנתונים. כאשר הארגון מתמקד בנתונים, ייתכן שיהיו צורך בפרופילים מקצועיים חדשים ושינויים בתפקידים קיימים.


להלן כמה דוגמאות לתפקידים חדשים והתאמות שהם עשויים להיות נדרשים כוללות:

•  מנהל נתונים ראשי (Chief Data Officer – CDO)

התפקיד של מנהל נתונים ראשי נוצר כדי להבטיח את הכרה והקניין הדיגיטלי של הארגון. הוא אחראי להגדיר את האסטרטגיה של הנתונים, להבטיח עמידה בתקנות ולפתח מדיניות בנושאי נתונים ופרטיות.

•  אנליסט עסקי (Business Analyst)

התפקיד של אנליטיקאי עסקי עשוי להיות מרכזי בתהליך ההחלטות המבוססות על נתונים. הוא יתמקד בניתוח הנתונים ובהצגת התובנות שיכולות להשפיע על העתיד העסקי של הארגון.

Data Engineer

אלה מתכנתי הנתונים המתמקדים בבניית התשתיות הטכנולוגיות הדרושות לאחסון, עיבוד וניתוח של הנתונים. הם עשויים לפתח ולתחזק מערכות אטרקטיביות לעבודה עם נתונים, כגון: Data Lakes, Data Warehouses.


בהתבססות על דאטה בתהליכי קבלת ההחלטות בארגון  ניתן להבחין בשלוש רמות התפתחות:

• מודעות לדאטה (Data Aware) - משתמשת בדאטה בעיקר כדי להצדיק דעות

Data Informed 

השימוש בדאטה חלקי וסלקטיבי רק בחלקים מסוימים של הארגון.

• מונע ע"י  דאטה ( Data Driven) – תרבות הדאטה מוטמעת היטב בכל חלקי הארגון.

Hozzászólások


bottom of page