מאת: יוסי חיימוב יזם | EVP בחברת אברא
כשמסתכלים על גיוון מגדרי בהייטק, רואים הטיה ברורה: יש יותר גברים בגילי +45 מנשים. הסיבות לכך רבות ומגוונות. כבר בגילי תיכון אנחנו רואים יחס גבוה יותר של בנים שלומדים במגמות ריאליות, מגמת מחשבים ו־5 יחידות לימוד מתמטיקה. בצבא רואים יותר חיילים שהולכים למגמות טכנולוגיות. אולי מהתפיסה שהעסקה בהייטק תובענית יותר מאשר בתעשיות אחרות ושבהייטק קשה יותר לשלב ביזנס ומשפחה, כשבוחנים העסקת צעירים בהייטק, רואים גם בגילים הצעירים הרבה יותר גברים מנשים.
אדם מחפש משמעות, בעיקר סביב גיל 40. אחרי שמתחתנים, מתגרשים, הילדים גדלים ועוברים כמה מקומות עבודה, אנחנו מבינים טוב יותר מה מניע אותנו, מה מסב לנו אושר ומה הייעוד והמשמעות שלנו. והחיפוש הזה אחר משמעות פוגש אותנו גם בקריירה.
קריירה בהייטק היא קריירה משמעותית שממלאת בתחושת ערך. זאת עבודה משמעותית שמאפשרת לייצר ערך ולהשפיע ישירות על הדרך שבה ארגונים עושים עסקים. לכן אנשים רבים סביב גיל 40 בוחרים לעבור להייטק. סיבה נוספת היא הנוחות בסביבת עבודה היברידית, המאפשרת עבודה מהבית או בשעות לא שגרתיות, מונחית תוצאות.
כמנהל אני רואה אצל נשים, בייחוד אחרי גיל 40, גמישות מחשבתית ואפקטיביות רבה יותר מאשר אצל גברים. מבחינת הזווית של המעסיק, לפחות בדל"ת אמותיי, אין שום הבדל בין אישה שמגישה מועמדות לגבר שמגיש. נהפוך הוא: לא אמור להיות ואין שום דבר בתנאים הסביבתיים שאומר שלאישה צריך להיות קשה יותר למצוא עבודה בגיל +45.
עם זאת בקורסים של השמות אקדמאים ייצוג הנשים נמוך יותר בגיל הזה מייצוג הגברים, אבל כמעט כל הנשים שכן עשו את ההסבה הצליחו להשתלב בשוק העבודה. אז היכן הבעיה? אנחנו מזהים אותה כשאנחנו מפרסמים משרה - אנחנו רואים כמה גברים מגישים מועמדות למשרות וכמה נשים עושות זאת, ואנחנו רואים הבדל בציפיות השכר. וחבל, זה לא צריך להיות כך.
כולנו ראינו את הסערה שהתעוררה בעקבות החברה שאמרה שאצלה לא מעסיקים מבוגרים. ועדיין קשה מאוד להכליל ולומר שהייטק הוא מונח רחב. קיים עולם הסטארטאפים של הצעירים יוצאי הצבא שרק עכשיו השתחררו והם עובדים על המיזם הראשון שלהם. הם לוקחים אליהם את חבריהם, וזה בסדר וטבעי, אבל ברגע שהם ירצו לפרוץ ולעבור לעולם האמיתי, הם יצטרכו את הניסיון, ואותו מביאים החבר'ה שנלחמו בסכין בין השיניים. וזה לא משנה באיזו תעשייה - תעשיית הרכב או הריטייל - יש פה חוכמת חיים שאי אפשר ללמוד באוניברסיטה".
על הגל של מערכוני ה"הייטקס" ב"ארץ נהדרת" כולם רוצים להיכנס למועדון. יש לאברא היום יותר מ־200 משרות פתוחות וכפועל יוצא מכך, אנחנו מקבלים המון קורות חיים, גם של אנשים שלא מגיעים מהתחום ורוצים להשתלב. אבל יש משהו אינהרנטי, שטבוע בנו כחברה, שמעודד נשים לפרוץ גבולות, לצאת מאזור הנוחות ולהעז: 'אז מה, אין לך את כל מה שצריך. תכיני קורות חיים ותשלחי'. ממחקר שערכנו עולה כי 72% מקורות החיים שקיבלנו ממועמדים ללא ניסיון מתחילת 2022 ועד היום הם של גברים, ורק 28% של נשים".
מבחינת ציפיות שכר, על אותה פוזיציה של מתחיל בהייטק הגבר בממוצע יבקש 3,000 שקל יותר (וברוב המקרים גם יקבל). אנשים צריכים להבין שמשהו ביכולת לנהל קריירה במקביל לאימהות ולאתגרי החיים בונה חוסן נפשי ומנטלי גבוה ויכולת התמודדות עם שינויים תכופים שכל כך נדרשת בהייטק. באופן כללי, חבר'ה בני +40 בעלי רקע וניסיון עשיר הם העובדים הכי טובים. אלה הם הבסיס, אלה הם שנשארים.
Comments