21.10.2024
מאת: ד"ר לוי שאול | Data & AI Lead, Accenture Israel
אימוץ ה-Gen AI מתרחש בשלושה שלבים: ניסוי ולמידה, העברה לייצור של שימושים ספציפיים ו scale up באמצעות תשתית ארגונית וטכנולוגית רובוסטית. בעוד שנת 2023 ו 2024 היו שנים בהם היה מיקוד בלמידה, התנסות והבנת הפוטנציאל; בשלהי 2024 בואכה 2025, ניתן לראות שינוי ומעבר מהשלב הראשון לשני והבנת הצורך לבנות את התשתית הארגונית התומכת, זו שתאפשר גם בהמשך מעקב חלק יותר לשלב השלישי. בהתאם, חברות מתחילות לנקוט בגישה שונה ועוברות ממיקוד במקרי שימוש לגישה מערכתית המתבוננת על פני כל שרשרת הערך של הארגון.
חברת Blomberg צופה כי שוק הבינה המלאכותית יגיע ל-900 מיליארד דולר עד 2030 בהתבסס על קצב התקדמות טכנולוגיות AI והאימוץ המוגבר בתעשיות השונות. הפיתוח המתמשך והקצב הגובר של פיתוח ויישום מודלי AI צפויים לתדלק את הצמיחה בשוק הזה וחברות המשקיעות כעת בבינה מלאכותית צפויות לתפוס נתח שוק משמעותי ולהניע רווחיות משמעותית בעתיד.
בינה מלאכותית בעלת פוטנציאל שיבוש במגזרים רבים. בינה מלאכותית משפרת את היעילות בשירות הלקוחות, כפי שניתן לראות עם צמצום של 700 משרות בחברת Clarna באמצעות יישום סוכני צ'אט AI. חברת Zoom משתמשת בבינה מלאכותית לטובת טיפול ב-90% מפניות הלקוחות, וחוסכת עשרות אלפי שעות עבודה אנושית מדי חודש. לבינה מלאכותית יש גם תפקיד מרכזי במדעי החומרים כולל גילוי חומרים חדשים ושיפור טכנולוגיות בתחום אגירת אנרגיה. בנוסף, בינה מלאכותית בעלת פוטנציאל לתרום משמעותית לרפואה, כאשר AlphaFold מנבאת מבני חלבון המסייעים בגילוי תרופות, זיהוי אנטיביוטיקה חדשה יעילה נגד חיידקים עמידים, זיהוי מועמדים אופטימליים לניסויים, כמו גם העלאה של הדיוק האנושי באבחונים רפואיים בדומה ל MedGemini אשר משיגה דיוק של 91% במשימות של אבחון קליני. גם מצד הלקוחות בתחום הבריאות עולה כי מטופלים ומומחים דירגו מערכות בינה מלאכותית כאמפטיות יותר מרופאים אנושיים במקרים לא מעטים.
לכן, תאגידים גדולים מבצעים השקעות משמעותיות לקידום חדשנות מבוססת בינה מלאכותית תוך שיפור הערך הכולל והתחרותיות בשוק, הובלת צמיחה, שיפור היעילות התפעולית, שיפור חווית הלקוח והקטנת הסיכונים. השקעות ארגוניות גדולות בהובלת חברות הטכנולוגיה המובילות שיפרו את הכנסותיהן פר עובד, מה שמוביל להוכחה עסקית של רווחי היעילות משימוש ב AI. שיפורים אלו נובעים בעיקר מיישום אוטומציה ואוגמנטציה בתהליכים עסקיים ותפעוליים.
עם זאת, מחקר חדש של חברת Accenture מצביע על כך שיש פער קריטי בין ביטחון דרגי ההנהלה ביכולת המימוש לבין השאיפות. עפ"י המחקר, רק 30% משכבת הניהול הבכירה בארגונים בטוחים ביכולת לממש את טרסנפורמציה מבוססת בינה מלאכותית, למרות שרובם המוחלט צופה שינויים בכוח העבודה שלהם בעקבותיה. כך נושא הבינה המלאכותית (והגנרטיבית בפרט) הופך להיות אינטגרלי בדיונים על תכנון האסטרטגיה העסקית.
לפיכך, ארגונים מתחילים להשקיע מאמץ במספר צירים. הראשון, הוא שדרוג של הליבה הטכנולוגית. עבור ארגונים המאמצים פתרונות מבוססי בינה מלאכותית, הליבה הדיגיטלית התומכת הופכת למקור העיקרי ליתרון תחרותי. תשתית הליבה הדיגיטלית התומכת מחייבת פיתוח יכולות בתחום הענן, פלטפורמות נתונים מודרניות כחלק אינטגרלי במארג הכולל של התשתית הטכנולוגית בארגון (כגון אוטומציה, אינטגרציה, אבטחה מידע וכו') לטובת פיתוח מהיר, יציב ואמין של יכולות חדשות.
סוגיה נוספת הינה בניית תשתית טכנולוגית גמישה המאפשרת עיצוב משתנה של הפתרון והוכחת כדאיות לשינוי מבחינות שונות (כלכלית, תפעולית וכו'). מודלים של שפה גדולים הופכים מהירים יותר וטובים יותר, אך קיימים רבים, ולפיכך נתפסים LLMs כחלק "מוצר מדף". לפיכך, המיקוד של הארגונים מתחיל להיות מופנה גם לאיכות הנתונים, בשלותם וגמישות הארכיטקטורה הטכנולוגית לאור זאת שהמודלים הללו נוטים להתפתח ולהשתנות עם הזמן והארגון יידרש לעצב מחדש את הפתרון בעתיד בהתאם.
סוגיה שלישית הינה בנייה של מודל תפעולי תומך לאור הצורך לספק מענה לסוגיות רבות כגון: בניית מפת דרכים, הצדקה עסקית למקרי שימוש נבחרים, מענה לרגולציה, סוגיות משפטיות, אתיקה responsible AI, וכו'.
סוגיה נוספת חשובה הינה תכנון מחודש של כוח העבודה שלהן. שכן משרות ברחבי הארגון יחוו שינוי בעקבות כניסת טכנולוגיות בינה מלאכותית- חלקן ייוותרו בעקבות שימוש גדל באוטומציה; חלקן יבוטלו בעקבות שינוי בתהליכי עבודה, חלקן ישתנו בעקבות שילוב אוגמנטציה בתהליך. כמו כן, חלק מן המשימות יידרשו רכישת מיומנויות חדשות ו/או מוגברות על מנת לממש את הפוטנציאל של טכנולוגיות בינה מלאכותית והשינוי באופי המשימות והתהליך העסקי.
לפיכך בינה מלאכותית בעלת פוטנציאל שיבוש במגזרים רבים ועם זאת, נדרשת היערכות משמעותית והוליסטית של הארגונים על מנת לאפשר למנף את היתרונות הגלומים בה ולממש את הפוטנציאל העסקי.
Comments