פינת רגע של היסטוריה | אוגוסט 2024
ערך: אריה עמית
ב -12 באוגוסט 1981 הכריזה חברת יבמ על "המחשב האישי" הראשון שלה, המחשב נקרא רשמית IBM 5150 והוא כלל מעבד 8988 - 4.77 מגה-הרץ של אינטל, 64 קילו-בייט זיכרון ועד שני כונני תקליטונים בגודל 5.25 אינץ' והיה בפיתוח במשך שנה במעבדה סודית בפלורידה, ע"י צוות של 12 מפתחים בניהולו של ביל לואו.
PC 5150 IBM עם צג “ירוק". תמונה: ויקיפדיה
הוא נמכר במחיר של 2,880 דולר. את הצג היה צריך לקנות בנפרד. כדאי לשים לב שרוחב הצג היה 80 תווים כמניין הטורים בכרטיס המנוקב של יבמ שנדרש לקידוד תוכניות המחשב בשפות פורטרן ואחרות למחשב ב MF.
המחשב היה מיועד הן לצרכנים והן למשתמשים מקצועיים, במיוחד לסטודנטים (שיכולים להרשות זאת לעצמם) ולמשתמשים עסקיים. למרות המחיר הגבוה, נהפך המחשב ללהיט כמעט מהיום הראשון. שעלה על הציפיות של IBM ביותר מ-800%! יבמ מכרה 40,000 מחשבי PC בחודש כשמעל מחציתם נכנסו לבתים, וזה היה הרבה באותה תקופה.
המחשב הגיע עם מערכת הפעלה MS-DOS של מיקרוסופט. האגדה מספרת שביל גייטס ניהל משא ומתן עם יבמ על רכישת מערכת ההפעלה על ידם, יבמ סירבה והסתפקה בתשלום רישוי לשימוש בה בטענה "שלא ניתן לעשות כסף מתוכנה!!??"
שפת הפיתוח הייתה בייסיק ויחד עמה הגיע המחשב עם שני יישומים: תוכנת עיבוד התמלילים Wordmill ותוכנה לניהול גיליון אלקטרוני VisiCalc של חברת Software Arts. תוך זמן קצר פותחה תוכנת "לוטוס 1-2-3" של חברת לוטוס.
בשנת 85 החליטה מיקרוסופט להיכנס לתחום הגיליונות האלקטרוניים ופיתחה את תוכנת אקסל שהתבססה, כמו כל התוכנות שלפניה, על VisiCalc. תחילה פיתחה החברה את אקסל רק עבור משתמשי המקינטוש, וכעבור שנתיים גם למשתמשי .PC גרסת אקסל זו נוצרה עבור מערכת ההפעלה חלונות.
שנה לאחר לאחר ההשקה בחר המגזין "טיים" את המחשב האישי ל"מכונה של השנה" בתחרות המסורתית שהוא מקיים לבחירת הדמות המשפיעה ביותר בשנה האחרונה.
חברות אחרות הצטרפו ליבמ, דוגמת קומפאק, שהשיקה את המחשב האישי הראשון שלה ב-82', וכמוה חברת HP, שהשיקה את המחשב שלה ב-83'. שם PC נהפך לשם כללי למחשבים אישיים, שמאז ואילך נקראו כולם "תואמי יבמ".
תעשיית המחשוב האישי החלה עוד בתחילת שנות ה 70, ילדי שנות ה-70 מכירים ןזוכרים היטב את מחשבי הקומודור TRS-80, של טנדי, ספקטרום של חברת סינקלייר, אלטייר, דרגון, אמיגה, אטארי, וכמובן אפל, II שעד מהרה נהפך למחשב האישי הפופולרי ביותר בזמנו. חלקם מבוססי מערכת ההפעלה הפופולרית CP/M.
בהיבט האישי, בקיץ 1984 עם חזרתי משנתיים של לימודים אקדמאיים לתואד MBA מוניתי לתפקיד ראש ענף מחשבים בממר"מ – ענף המטה של ממר"מ. במסגרתו הקמתי את מדור ה PC בראשות מיכאל רוף במטרה לארגן את כל עבודת המטה וההערכות המקצועית לקליטת ה PC ים הראשונים בצה"ל. ההערכות כללה את תהליכי הרכש המתחייבים, בדיקת הציוד לפני הפצתו ללקוחות בצבא, קריטריונים לזכאות לקבל PC (כן, זה היה גם סמל סטטוס באותה תקופה יחד עם זכאות למזגן צמוד 😊), דרישות אבטחת המידע, בחירת תוכנות המדף כסטנדרט כמו מחולל יישומים מג'יק ומעבד תמלילים IRI WORD, ההערכות להדרכת נושא ה PC בענף ההדרכה עם דגש על המפקדים והמשתמשים בכלל צה"ל.
אם תרצו לדעת מה הייתה אבטחת המידע הראשונה? היה זה מנעול קומבינציה שהותקן על כל מחשב חדש שהגיע בטרם הפצתו שמנע את פתיחתו וגישה ל mother board.:)
סוף דבר
בעוד שמיינפריים, מחשבי סופרמיני ותחנות עבודה עדיין איתנו, המחשב שרוב האנשים מכירים (ויש להם) הוא המחשב השולחני או הנייד. ביל גייטס , מייסד מיקרוסופט, הצהיר לפני שנים רבות שהחזון שלו היה: "מחשב בכל שולחן עבודה." זה נראה בלתי אפשרי אז, אבל כעת, לרוב האנשים יש "מחשב בכף היד"; הסמארטפון.
Comments