top of page

פורטל ידע

הנרטיבים המתחרים של ארכיטקט IT

ערך: אריה עמית | יועץ אסטרטגי וחבר נשיאות הלשכה,

מקור: IASA-BTABoK


24.9.2024

 

הנרטיבים בארכיטקטורות, חשובים מאוד לארכיטקטים מכיוון שהם משפיעים על בעלי העניין המשותפים שלהם ועל הבנתם את הערך שלהם. השאיפה היא לעזור לארכיטקטים לנווט בין הנרטיבים הללו ולמצוא מכנה משותף שיוכלו להתקדם לביסוס הערך שלהם ולתקשר אותו עם בעלי עניין שונים.


מהי ארכיטקטורה


התכנון האסטרטגי של מערכות המידע בארגון נועד להבטיח שהמערכות (חומרה ותוכנה) שיתווספו לארגון, יתמכו בתוכנית הגידול של החברה. המערכות חייבות להיות בעלות יכולת שילוב בין אגפיות כדי לאפשר לארגון לגדול בצורה מודולרית לאורך זמן, לאפשר גמישות לשינויים ושימור ההשקעות הנעשות במערכות המידע.

רק לאחר שמטרות הארגון מובנות, ניתן להתחיל ולנתח מהם סוגי השינויים שהארגון יעבור על מנת להשיג את יעדיו. בשלב זה יש להתוות את צורת ההתארגנות החדשה וכן את המערכות הנדרשות לתמיכה בכל תהליך השינוי החל מהמצב הנוכחי, דרך השינוי ועד לפעולה השוטפת לאחר מימוש המערכת וההתארגנות החדשה.

המוצר המרכזי של ניתוח ארכיטקטוני הוא אוסף של עקרונות שעל פיהם יתנהג הארגון בתחום מערכות המידע. ארכיטקטורה נמדדת בגמישותה לשינויים. עליה להיות יציבה מספיק כדי לעמוד בשינויים "רגילים" (לא שינויים דרמטיים כגון החלפת בעלות, מיזוג בעל משמעות, שינוי כלכלי רדיקלי חיצוני ועוד.) לדוגמא, שינויים בשיטות עבודה לייעול תהליכים או שינויים בסל המוצרים של החברה יטופלו בצורה נאותה משום שהארכיטקטורה תתמוך גם בשינויים אלה כיוון שהיא משמשת "בולם זעזועים". ארכיטקטורה כזו מהווה את המסגרת לטכנולוגיה המבטיחה כי המערכות שיתווספו לארגון בעתיד יתאימו במסגרת הכוללת וישתלבו במערכת הנוכחית.

הדיון הפנים ארגוני, להבדיל מהשפעות השוק החיצוני, נעשה בשלבים. הוא מתחיל ונגמר בהבנת התהליכים הקיימים וההבנה הבעיות המונעות מהם להשיג את היעדים וגיבוש השינויים והשדרוגים הנדרשים בהם כדי לאפשר את השגת המטרות.

הניתוח מסתמך על המודל הארגוני בעל ארבע שכבות שבתרשים:

בתרשים נוכל לראות כי כל שכבה נתמכת ע"י השכבות שמתחתה ונקשרת באמצעות עקרונות ארכיטקטוניים. הארכיטקטורה העסקית מתארת את השינויים הצפויים בארגון על מנת שהתהליכים בארגון יפעלו בהתאמה למטרות הארגון. הארכיטקטורה המערכתית מגדירה את הדרישות של תהליכי העבודה מזרימת המידע. בשלב זה יוגדר אופי המערכת (ריכוזית, מבוזרת), הפונקציות החייבות לקבל פתרון, קשרים בין הפונקציות השונות, אחריות לנתונים ולתהליכי זרימת המידע ועוד. הסביבה הטכנולוגית תוגדר ברובד של הארכיטקטורה הטכנית: סביבת העבודה, עקרונות ממשקי אדם מכונה, אופי התקשורת, אבטחת המידע ועוד. התפקיד העיקרי של תכנון הארכיטקטורה הוא לתת יציבות לארבע השכבות.


מהו נרטיב


הנרטיב הנו הסיפור שאנו מספרים, במישרין או בעקיפין, על הצעת הערך שלנו כמקצוע. עד שלא נבסס נרטיב משותף, לא סביר שנוכל להתקדם כמקצוע או בהפיכה למקצוע. נרטיב מהווה בסיס למערכת אמונות ובמקרים מסוימים לזהות מקצועית. למשל כשמישהו מפרסם או אומר, 'ארכיטקטורה זה לא טכנולוגיה', הוא נותן דוגמה לנרטיב. בדיוק כמו שמישהו אומר 'ארכיטקטורה היא הנדסה' .

מה מחפשים בנרטיב מוצלח?


  • עמדה ערכית פשוטה להבנה לבעלי עניין

  • פרקטיקה מבוססת מיומנות עם מודל מיומנות משותפת

  • אפשרות להתמחויות כדי להביא שיפור מתמיד במיוחד בהמשך הקריירה

  • התבססות על למידה קפדנית ומתמשכת

  • הכרה חיצונית- הכרה בערכם מחוץ לארגון

 

מאסטרטגיה עסקית לביצוע


נתחיל עם מה שנשמע הכי הרבה מקהילת הארכיטקטורה העסקית. נרטיב זה מתאר פער באסטרטגיה עסקית מודרנית במיוחד כשהיא מתואמת עם תפעול (תהליך), אנשים וטכנולוגיה. הנחת היסוד היא שיש פער קריטי בטרנספורמציה. אסטרטגיה לא הופכת לעתים קרובות למציאות באופן שבו חזתה אותה ההנהלה במקור. פער זה יכול להתמלא על ידי עקרונות ואנשים שמבינים אותם. עקרונות אלה ידועים ביחד בתור הארכיטקטורה העסקית והאנשים מומחים ביישומם בהקשרים עסקיים.


העקרונות בארכיטקטורה עסקית כוללים מספר מודלים חשובים מאד ומספר טכניקות תומכות. אלו הם: מודל היכולת העסקית, המודל הארגוני, מודלים של מדדים משותפים כגון OKRs ו-KPIs, מודלים של אסטרטגיה כגון SWOT, PESTEL, Strategy Scorecards ומודלים עסקיים. יש יותר מדי כאלה מכדי לפרט באמת וזה תלוי בפרקטיקה של הארכיטקטורה העסקית לקבוע אילו מהם צריך עסק מסוים כדי שתהיה לו ארכיטקטורה עסקית שלמה.


בנרטיב זה, ארכיטקטים עסקיים אינם הבעלים של התוצרים הללו. הם מלווים את היצירה שלהם ביחד עם צוותים מגוונים ומיומנים של אנשי עסקים, לפעמים כולל אנשי טכנולוגיה, לפעמים לא. הארכיטקט העסקי הוא מומחה לדינמיקה אנושית ובאסטרטגיה העסקית עצמה.


יש ערך רב שנמצא בשימוש בעקרונות אלה בחשיפת החלטות בעלות ערך הן בעסק והן בטכנולוגיה. מודלים של יכולות ומיומנויות ניהול שינויים, שלא לדבר על כישורי הדינמיקה האנושית החזקה של קבוצה זו הופכים אותם למצוינים בתקשורת, כמו גם בעניין של שינויים ותוצאות עסקיות. זה מוביל להמשך אימוץ וצמיחה.

ישנן מספר בעיות המזוהות עם הנרטיב הנוכחי של הארכיטקטורה העסקית. נראה שלארכיטקטים העסקיים עצמם אין מודל מיומנות קפדני או מודל מסלול קריירה. כלומר, נראה שאין השקפה אחידה לגבי היכולות והכישורים שיש לארכיטקט עסקי או מה מסלול הקריירה שלו. חלק מהארכיטקטים העסקיים הנוכחיים מגיעים מרקע של ניהול תהליכים, ניתוח עסקי או ניהול תוכניות IT .זה יוצר לעתים קרובות בלבול לגבי האופן שבו יש ליצור  ארכיטקטורות עיסקיות


ארכיטקטורה מערכתית וטכנולוגית


קהילת ארכיטקטורת המערכות והטכנולוגיה היא קהילת ארכיטקטורה וותיקה. ארכיטקטורה כמושג מקורה בקהילה העסקית ארכיטקטורת מערכות היא תוצאה ישירה של הקושי בבניית מאמצי אספקת תוכנה גדולים ומורכבים. זה מתקשר גם עם ארכיטקטורות מערכות משובצות, מכשירים ומוצר הקשורות לפיתוח טכנולוגי מורכב. עם זאת, זה מסתכם בכך שמהנדסי תוכנה בכירים מאוד הופכים לארכיטקטים על סמך מידת ניסיון ומומחיות הן בתכונות ההנדסיות והן בתכונות האיכות בתכנון ואספקת מערכות. זה מגובה עוד יותר על ידי SEI, IEEE.


הנרטיב של ארכיטקטורת המערכות והטכנולוגיה אומר שתוכנה, בין אם היא בנויה או מותאמת אישית, היא יצור מורכב מאוד. זה מצביע על כך שאספקת תוכנה מטבעה מסובכת יותר ממבנים פיזיים, שכן חומרי הגלם שלה דינמיים הרבה יותר מבניינים, ולכן פיתוח תוכנה הוא מלאכה וארכיטקטורה היא אומנות. זה תלוי במודלים הנדסיים קפדניים ובעקרונות כדי להבין תצוגות מרובות של פיסת תוכנה כדי להבטיח שהיא לא רק עומדת בדרישות עסקיות, אלא גם יכולה להישמר לאורך זמן בדרכים ביצועיות וגמישות. הנרטיב הזה מניח שמנהלי הפיתוח הופכים לארכיטקטים ככל שהם מתבגרים וצוברים ניסיון בהבנתם את הידע והמיומנויות המתקדמים של פיתוח תוכנה.


ניהול ותכנון IT


הנרטיב של ארכיטקט כמו 'מתכנן ערים' מתמקד בממשל (Governance), תכנון IT אסטרטגי, רכישות גדולות ועוד. זהו הנרטיב המסורתי של ארכיטקטורות(ITE) IT Enterprise . הוא מתואם בעיקר עם ה-CIO וה-CTO  בארגון. הנרטיב של ארכיטקטורות הארגון מבוסס על הרעיון של הבנת המצב הנוכחי במונחים של כל הפרויקטים, כל היישומים, השירותים והיכולות הנוכחיים. לאחר מכן, קו הבסיס הזה מושווה מול מצב היעד הרצוי ונבנית מפת דרכים לניהול השינוי.


היתרונות של מתכנני הערים המסורתיים ופעילויות הממשל קשורות בדרך כלל לעלות, סיכון ומצוינות בתהליך. קבוצה זו מצטיינת גם באינטראקציה עם הנהלת IT ומנהלים. קבוצה זו גם מעורבת עמוקות בממשל, והופכת חשובה יותר ויותר בנושאים טכנולוגיים קריטיים בתחום הבטיחות או התשתית.

התנגדויות בעלי העניין לגישת ניהול ה-IT מבוססות בעיקר על חוסר התאמה לתוצאות העסקיות. רוב קבוצות הארכיטקטים ממומנות על ידי ה-CIO או ה-CTO ומתיישרות עם המצב הנוכחי במקום למצב העתידי. ככל שהם מתאימים יותר לשינוי, כך הם הופכים להיות כמו קבוצת החדשנות והטרנספורמציה.


הקושי לשינוי בתשתיות טכנולוגיות


לארכיטקטי ה IT העוסקים בתשתיות כמו ענן או ביג דאטה יש נרטיב שונה. אינטגרציה, נתונים והנדסה (טכנולוגיה תפעולית) רלוונטיים כאן לרוב. זה כולל אנשים שחושבים על תשתית יקרה מאוד ואחסון נתונים ושינויים גדולים מאוד. זה מבוסס על התפיסה ששינויים טכנולוגיים כמו ענן ו-IoT הם ההיבטים החשובים ביותר של טכנולוגיה ופתרונות הם שינויים קטנים יותר המבוססים על התשתית הזו.


הבסיס להתמחויות ולנרטיב של תשתיות וארכיטקטורת מידע הוא שעליהם להסתכל על כל הטכנולוגיה במבט רחב. הוא מבוסס על צוותי תפעול, נתונים והנדסה בכיר מאוד. זה מבוסס מאוד על תכונות איכות ורכש עם הספקים הגדולים ביותר במערכת האקולוגית שתומכים בהם ובאופן כללי מגיע מהקשר בין נתונים ותשתית ל.CIO  יש סיבה לכך שקבוצות רבות של ארכיטקטורת ענן אינן מיושרות עם שיטות הארכיטקטורה של IT או הפתרונות.


יש ערך משמעותי בהרחבת טווח הארכיטקטורה לתשתיות ונתונים, מכיוון שהם המשאבים הטכניים האסטרטגיים והיקרים ביותר שלנו. ארכיטקטי תשתיות ומידע הם מתואמים מאוד עם ניהול ה-IT ואנו לא יכולים לאבד את הקשר בין השקעה בטכנולוגיה למצוינות תפעולית.


חדשנות וטרנספורמציה טכנולוגית


הנרטיב האחרון הוא מרחב הטרנספורמציה והחדשנות. זה יכול גם לקבל את הכותרת דיגיטלית, מעורבות וחויית הלקוח או נושאים אחרים המבוססים על חדשנות. קבוצת ארכיטקטים זו עוסקת רבות במרחב הפתרונות, החל מחידוש המוצר ועד לשינוי וטרנספורמציה עסקית. לרוב הם מתואמים עם ארכיטקטי פתרונות בכירים ביותר שעוקפים הן את משרות ניהול ה-IT והן את משרות הארכיטקטורה הארגונית לטובת תחומי פתרונות גדולים יותר.


נרטיב הטרנספורמציה או הפתרונות הגדולים הוא אחד החזקים ביותר שכן הוא משלב את היתרונות של שלושה מהנרטיבים האחרים; מאסטרטגיה עסקית לביצוע, שינוי יקר ותוכנה מורכבת. חשבו עליהם כעל טכנולוגים של הליבה שאמצו כישורים עסקיים, כישורי דינמיקה אנושית וכישורי ניהול שינויים משמעותיים. קבוצת אנשים זו מעורבת רבות בטרנספורמציה דיגיטלית, מודלים עסקיים מקוריים דיגיטליים, תיקי השקעות וחשיבה מונעת ע"י תוצאות. הוא מספק ערך מוחשי אמיתי על פני רבים מהנרטיבים האחרים.


נרטיב הטרנספורמציה פועל כמעט בכל רמות ההיקף. ארכיטקט תוכנה שמתחיל ללמוד את מיומנויות האנשים, העסקים והשינוי הדרושים יכול להפוך לסוכן שינוי. זה עובד באותה מידה עבור ארכיטקטים עסקיים בעלי כישורים טכנולוגיים. כהערה צדדית, נראה כי ארכיטקטים עסקיים בעלי מיומנות טכנית עמוקה יותר יוצרים יתרון עצום עבור העסק והארכיטקטורה הכללית.


ความคิดเห็น


bottom of page