מאת: ענת הדדי ביטמן | מעצבת ,יזמית חינוך, חוקרת תרבות והשפעות הטכנולוגיה בתחום
חשיבותה של מערכת החינוך כחלק בלתי נפרד מהחברה המודרנית, מתחדד בעתות של מהפכות. הרי מי אם לא החינוך אמור להעניק כלים וידע נדרשים להתמודדות עם אתגרי החיים המשתנים.
כידוע, למידה מתבצעת במסגרת מערכות הוראה פורמליות, בתי ספר ומוסדות אקדמאיים. אך גם בכאלה בלתי פורמליים, באמצעות חוויות המופקות מהסביבה והתרבות בה אנו חיים.
החינוך פוגש את רובינו ביום יום באופן ישיר או עקיף. מהווה בסיס לצמיחה ולפיתוח אישי וחברתי, חושף תכנים, דעות, תרבויות, מנווט ומשפיע בדרכיו. כך שניתן להבין מדוע העיסוק בהשפעתה של מהפיכת הבינה המלאכותית במערכת ההוראה, הפך לשיח הכי מדובר. שאלת יישומה, בחינת הכלים והטכניקות לתהליכי למידה המתקדמות והאפשרויות החדשות שנוצרות.
במשרד החינוך הבינו את גודל השעה ואת חשיבות צירוף טכנולוגית ה- AI אל שורותיה.
חלק מההתייחסות גרמה לכך שבחודש יוני האחרון, נערך אירוע לקידום הנושא במסגרת ,EdStart המהווה תוכנית האצה לאומית של משרד החינוך.
בכנס הנקרא ״אתגר ה-100k ״ המשמש כחשיבה לחדשנות טכנולוגית של המשרד- התכנסו אנשי הוראה, מומחי טכנולוגיה, יזמים, מנטורים, ומנחים מתחומים מגוונים בתעשייה לבחון נושא זה. תשומת הלב של יום האצה-האקטון, עסקה במציאת יוזמות שיגעו לפחות במאה אלף תלמידים ויחוללו שינוי משמעותי טכנולוגי, בעזרת הבינה המלאכותית. לכן הוא נקרא כך.
ביום זה הוצגו מיזמים טכנולוגים שונים בנוכחות צוות מטעם משרד החינוך ונציגיו. המרקם האנושי ביום זה היה מורכב בעיקר מאנשים בעלי רצון ועניין ״לחולל שינוי״, לתרום ולהשפיע על מערכת הלימוד.
מטרת העל של ההתכנסות הייתה לבחון כיצד ניתן להיעזר בבינה, לצרוך אותה כחלק אינטגראלי ומיידי בתכנים הלימודיים כבר בשנת הלימוד הקרובה.
כדי להגיע אל כנס מסוג זה- תהליך המיון החל משלבים מוקדמים אשר בהם התקבלו מיגון של פעילויות ויזמיות חינוך. לאחר מכן החלו שלבי סינון ראשוני ועד לשלבי ההעפלה לגמר והשתתפות ביום ההאצה- האקטון.
כ- 20 מיזמים נמצאו מתאימים והתמודדו על שישה מקומות שנבחרו למיזמים סופיים. השישה שנבחרו זכו להציג את יזמתם, בפני שר החינוך והוגדרו כבעלי היתכנות ממשית לביצוע מידי, כבר בשנת הלימודים הקרובה.
דוגמא לאחד מהפרויקטים הנבחרים, הוא מיזם בשם- MinutED.
עורך וידאו ותוכן המייצר סרטונים אורך של דקה, בדקה אחת! , הרעיון מאחוריו הוא לתת לתלמיד או למורה כלי עבודה נח, המסכם נושא לימודי באופן ממוקד וקצר באנימציה או בסרטון.
היות וחלק ניכר מהיזמים הגיעו ממערכת החינוך עצמה, רובם התמודדו עם זווית ראייה אישיות והמסקנות כיצד אפשר ליעל שיטות לימוד.
כך גם מיזם MinutED, להפקת סרטונים בדקה שנוצר על ידי אלון פרימר מורה לקולנוע בנגב ואמנון הרמן מורה למדעים מאלעד.
(גילוי נאות, ליוויתי מיזם זה כמנטורית מנחה ביום זה).
הקו המנחה ביום זה בתוכנית הSTART - היה לקבל מאת היזמים שנבחרו מעין To do list, של מה צריך לעשות בכדי לגרום למיזם לקחת חלק מערכת הלימודים כבר מחר בבוקר.
משרד החינוך כגוף בעל אחריות גדולה, עוסק במציאת אפיקים לניהול אירועי הבינה המלאכותית. חיפוש אחת תשובות טכנולוגיות פורצות דרך, אשר יגדלו ויתעצמו באופן נרחב על פני מערכת ההוראה הישראלית.
ניכר כי אפילו מערכת הלימוד המסורתית והמיושנת מבינה כי כאשר מהפיכה טכנולוגית בסדר גודל כזה מגיעה, אין מנוס מלבד לפעול בגישת ה- early adopt, לנקוט במעשים ולהצטרף אליה!
בעיני היכרות במציאות שמהירות תגובה, היא חיונית- חשובה מתמיד! התמודדות עם הסוגייה ״במה המכונה טובה יותר מבני האדם״, במה הבינה מלאכותית מתעלה על הפן האנושי, מאלצת אותנו ללמוד אותה ולצרוך אותה בכל נושא אפשרי.
אפשר להגדיר זאת כסוג של נקיטת באקטיביות חינוכית ואחריות חברתית. שתאפשר לשלוט בה לנתב את הבינה המלאכותית לכיוונים מיטיבים ויעילים בכלל, ולמערכת החינוך בפרט.
Comments