top of page

פורטל ידע

הרגעים הבולטים בהיסטוריה של תעשיית ה-IT

 

פינת רגע של היסטוריה | מאי 2024


ערך: אריה עמית

 


תעשיית ה-IT מתפתחת כל הזמן, והיא עדה לכמה חידושים יוצאי דופן ואבני דרך משתנות לאורך חייה הקצרים יחסית. מהמתמטיקאי בעל החזון צ'ארלס באבאג' שחלם על המחשב הראשון ועד להצגת האייפון הראשון של סטיב ג'ובס, ברור שתעשיית ה-IT שינתה את החברה שלנו - שינתה את הדרך שבה אנחנו חיים, עובדים ומתקשרים זה עם זה. אז, מהם כמה מהרגעים הגדולים ביותר בתולדות תעשיית ה-IT, וכיצד זה השפיע על העולם כפי שאנו מכירים אותו?


1. המצאת המחשבים

צ'ארלס באבאג', מתמטיקאי וממציא אנגלי מבריק, נתפס לעתים קרובות כאבי המחשבים המודרניים. במאה ה-19, באבאג'  הגה מכשיר מכני שיכול לפתור חישובים מורכבים. למרות שהוא לא נבנה במלואו בחייו, המכשיר הזה (שהוא כינה 'המנוע האנליטי') הניח את הבסיס למחשבים המודרניים.

התקדמויות גדולות הגיעו מאוחר יותר בהיסטוריה, במיוחד במהלך מלחמת העולם השנייה, שבה פיתוח המחשב נתמך על ידי מדענים בריטיים כמו אלן טיורינג המפורסם בחזית. מדענים אלה ניסו נואשות לפענח הודעות גרמניות מוצפנות שהשתמשו בקוד האניגמה הידוע לשמצה. כדי לפצח את קוד האניגמה, טיורינג והצוות שלו תכננו ובנו גרסאות מוקדמות של המחשבים המוכרים לנו היום. מחשבים אלו השתמשו באלגוריתמים מתקדמים כדי לפענח את ההודעות הגרמניות, מה שהקנה לבעלות הברית יתרון עצום במהלך המלחמה.

אמנם אלה לא המחדשים היחידים בתחום, אבל השילוב של הרעיונות של באבאג'  עם החידושים של טיורינג הוביל במידה רבה את עידן טכנולוגיית המידע.


2. הכנסת מחשבים אישיים

מחשבים אישיים שינו את הדרך בה אנו חיים ועובדים, והציעו בידור לבית ויעילות למשרד. לפני שהיו זמינים מחשבים אישיים כמו אלה שמציעות אפל ומיקרוסופט, המחשבים היו בשימוש בעיקר על ידי חברות גדולות או סוכנויות ממשלתיות, שרק להם הייתה גישה אליהם.

הצגת המחשב האישי של IBM ב-1981 הייתה רגע של ציון דרך לא רק בתעשיית ה-IT אלא בחברה בכללותה, מכיוון שלראשונה כוח המחשוב היה זמין לאנשים ולעסקים. טכנולוגיית המחשוב הייתה זמינה כעת באופן נרחב ונוף ה-IT עבר מהפכה, כאשר חדשנות מעודדת את התפתחותה. אנשים וארגונים יכולים כעת לשלב מחשבים בקלות רבה יותר בתהליכים ובחיים האישיים שלהם, ובעלות נמוכה יותר. היה להם גם החופש לפתח את הטכנולוגיה כדי למצוא מקרי שימוש ופונקציות חדשות.


3. האינטרנט

המצאת האינטרנט היא אחד החידושים הגדולים בהיסטוריה, ובלעדיו תעשיית ה-IT לא הייתה נראית כפי שהיא היום. האינטרנט התחיל ככלי ממשלתי, אקדמי עבור חוקרים לשיתוף מידע. במהלך המלחמה הקרה, החוקרים נזקקו לגישה למחשבים, שהיו נדירים ודרשו נסיעות למרחקים ארוכים כדי לגשת אליהם. האינטרנט פתר את הבעיה הזו, ואיפשר גישה מרחוק ושיתוף מידע.


יצירת ה-World Wide Web של טים ברנרס-לי בשנת 1989 הובילה את עידן האינטרנט כפי שהוא ידוע היום, איפשרה קישוריות גלובלית ושינתה את האופן שבו אנשים ניגשים ומשתפים מידע.

 1 בינואר 1983, נחשב ליום הולדתו של האינטרנט - היום שבו נעשה שימוש בפרוטוקול התקשורת Transfer Control Protocol/Internetwork Protocol (TCP/IP)  כפרוטוקול הסטנדרטי של ה-ARPANET (רשת מחשבים ניסיונית ומבשר של האינטרנט  לישומים של צבא ארה"ב).


4. סמארטפונים

טלפונים סלולריים כבר היו חידוש בפני עצמו - ואז נוספו להם מחשבים! ואז מצלמות. הסמארטפונים משלבים תקשורת, אינטרנט, מחשוב וצילום. פיתוח טלפונים חכמים הוא לא בראש כשמדברים על  אנשי , IT אבל זה עדיין חלק גדול מהתעשייה הכוללת.


לקח רק 19 שנים עד שהסמארטפון הומצא לאחר הטלפון הסלולרי הראשון (שנוצר ב-1973), הודות לחידושים שביצעה יצרנית חומרת המחשבים IBM . הסמארטפון פורץ הדרך, וזה שהשפיע הכי הרבה ושהרבה אנשים מקשרים לתחילת עידן הסמארטפונים, היה האייפון. סטיב ג'ובס עצמו תיאר את האייפון כ"מוצר מהפכני וקסום שהוא ממש חמש שנים לפני כל טלפון נייד אחר," - והוא לא טעה.


האייפון הראשון היה פורץ דרך מכמה סיבות, בכללן: היה לו מסך מגע, הייתה לו טכנולוגיית ריבוי מגע, היו לו אפליקציות ואקו סיסטם של אפליקציות, הייתה לו נגישות מלאה לאינטרנט , תכונות מרובות שולבו במכשיר אחד (טלפון נייד, נגן מוזיקה, מכשיר תקשורת אינטרנט, מצלמה), הוא קיבל עדכוני תוכנה קבועים

30 שנים אחרי שהסמארטפון הראשון בא לעולם, לכמעט 4 מיליארד בני אדם יש היום טלפון חכם בכיס. לחצי מהאנושות יש סמארטפון, ואנחנו סומכים עליהם בכל דבר, החל מבנקאות ועד היכרויות ועד לאבטחה בבית.


5. מחשוב ענן

מחשוב ענן הוא טכנולוגיה המאפשרת לאנשים וארגונים לגשת ולהשתמש בשרתים, אחסון, מסדי נתונים, רשתות, תוכנות ועוד דרך האינטרנט. במקום חומרה פיזית, משתמשים יכולים לסמוך על ספקי שירותי ענן שיספקו אותם כשירות.


ישנם מספר יתרונות למחשוב ענן, כולל הסקלביליות שלו, העלות היעילות, הגמישות והנגישות שלו מכל מקום עם חיבור לאינטרנט. עסקים או אנשים פרטיים כבר לא צריכים תשתית משלהם, מה שמאפשר להם לארח אתרים ואפליקציות משלהם ולהפעיל ניתוח נתונים ולטפל בעומסי עבודה של למידת מכונה.

עם זאת, ישנם כמה חסרונות. לדוגמה, בדרך כלל יש עמלות נוספות הקשורות לאחסון בענן. קיים גם סיכון של האקרים ושל הפרות פרטיות על ידי החברות המפתחות את טכנולוגיית הענן.

מחשוב ענן הפך לבסיס בתשתית IT מודרנית, ומאפשר לעסקים להגדיל, לחדש ולפעול בצורה יעילה יותר בסביבה דיגיטלית תחרותית.


6. בינה מלאכותית

הפיתוח האחרון והגדול ביותר בתעשיית ה-IT - נראה שאיננו יכולים לסובב את הראש מבלי לראות בינה מלאכותית ולמצוא מוצר AI חדש. התקווה הגדולה של בינה מלאכותית היא הפחתת עול העבודה. לפני שבינה מלאכותית הייתה נפוצה כמו היום, חשבו שעבודות מונוטוניות יהיו הראשונות שיוחלפו בפיתוח שלה. עם זאת, זה הפתיע רבים כאשר מחוללי תמונות ChatGPT ו-AI כמו DALL-E 3 שוחררו ומיומנויות יצירתיות אוימו לפתע. העולם השתנה כמעט בן לילה עבור סופרים, אמנים, מוזיקאים, מעצבים גרפיים ויוצרים אחרים, שתמיד הניחו שהם המעמד האחרון של אנשי מקצוע שיאוים על ידי אינטליגנציה של מכונה. 

Comments


bottom of page