top of page

פורטל ידע

חדשנות בכלל, חדשנות דיגיטלית בפרט - צו השעה

 
פינת החדשנות

מבט 360 על תהליכי החדשנות | חלק א'

מיכל זיגלמן - פיזיקאית, מומחית לאסטרטגיה, חדשנות וקבלת החלטות בתנאי מורכבות ואי ודאות, מייסדת ומנכ"ל Duality, מפתחת שיטת הניהול הדואלי Bimodal ManagementTM

רז הייפרמן - יועץ בכיר לטרנספורמציה דיגיטלית ודירקטור BDO Digital


 
רקע

העולם משתנה במהירות ואנו עדים לקצב הולך וגדל של אירועים משמעותיים - מגפה גלובלית, התחממות ושינויים קיצוניים במזג האוויר, שיבושים בשרשרת האספקה הגלובלית, מלחמה באוקראינה, הופעת טכנולוגיות חדשניות המשבשות מודלים עסקיים ותיקים, הופעת מוצרים חכמים ועוד. אירועים אלה מעצבים את הסביבה העסקית והתחרותית, מאלצים ארגונים להתאים עצמם ולהשתנות במהירויות ובעוצמות שטרם נראו. מנהלים בכירים שואלים את עצמם כיצד על ארגונם להגיב כדי להתמודד עם הסופה הטכנולוגית ואילו צעדים עליהם לנקוט היום כדי להתאים ולהכין את הארגון לעתיד (Future Ready). מנעד הפעולות שעליהם לעשות הוא רחב וכולל, בין היתר, פיתוח תהליכי חדשנות ארגוניים, טרנספורמציה דיגיטלית, הפיכת הארגון לאג'ילי, התאמת צורת עשיית העסקים לציפיות החדשות של הלקוחות ועוד. נושא אחד עובר כחוט השני בין כל היוזמות הנ"ל - חדשנות.


האימרה You can't stop the waves, but you can learn how to surf מעולם לא הייתה נכונה יותר. כל ארגון חייב ללמוד לגלוש על גלי החדשנות, אחרת עלול למצוא את עצמו לא רלוונטי. ההיסטוריה העסקית מלאה בשמות של ארגונים גדולים, ביניהם גם מובילי שוק (כמו Kodak, Nokia, Blockbuster ועוד), שטבעו בגלי החדשנות. הם לא השכילו לקרא את המפה, היו איטיים מדי בזיהוי המגמות ובקבלת ההחלטות הנכונות.


מטרת המאמר היא להרחיב את הדיון בנושא החדשנות וחשיבותה האסטרטגית לארגונים בעידן החדש. במאמר נסקור בקצרה את סוגי החדשנות המרכזיים במבט מקיף של 3600 ונתייחס לשפע המושגים, השיטות והכלים הנלווים לחדשנות, שחלקם הפכו לבאזזוורדס מרובי פרשנויות. ארגון השואף להישאר תחרותי, צריך לבחור באופן אסטרטגי את סוג החדשנות המתאים לו וליישם אותו באופן מושכל. בגלל אורכו של המאמר, חילקנו אותו לשני חלקים. חלק ב' יפורסם במגזין הבא.


חדשנות - צו השעה

ארגונים פועלים בצורה נמרצת כדי להכין עצמם לסביבה עתירת דיגיטל, נתונים ורשתות שיתופיות (אקוסיסטם). המאפיין הבולט של הארגונים המצליחים בעידן הנוכחי הוא חדשנות. החדשנות יצאה מזמן ממחלקות ה- R&D והפכה לנושא הנוגע לכל עובד בארגון. בחזון של רוב הארגונים מופיע הרצון שלהם להפוך לארגון חדשני. כיום זהו צו השעה שהפך ל Must Have ולא Nice to Have.


טכנולוגיות דיגיטליות מהוות תשתית נרחבת לחדשנות במגוון גדול של נושאים וענפים כלכליים - תעשיה עם מפעלים עתירי רובוטיקה ומבוססי Industry 4.0, בנקים דיגיטליים הפועלים ללא סניפים, אוניברסיטאות, מוסדות השכלה המציעים חוויות למידה מרחוק ומרחבים וירטואליים, שירותי בריאות וירטואליים, חנויות ומרכולים המאפשרים מסחר אלקטרוני ומשלוח עד הבית, המטאוורס המאפשר לפרסם ולעשות עסקים במרחב הווירטואלי, ועוד. בכל הקשור לחדשנות בכלל, וחדשנות דיגיטלית בפרט, לא מוגזם לומר שהשמיים (ובקרוב החלל) הם הגבול.


תחשבו לרגע על הסביבה העסקית המודרנית בה פועלים טיטניים דיגיטליים כמו Amazon, Apple, Meta, Google, Alibaba,WeChat ומתחרים גלובליים וביניהם Domino’s Pizza, McDonald’s, Schneider Electric, Uber, Airbnb, Tesla, Siemens, Philips, Cemex, John Deere, Caterpillar ורבים נוספים. סביבה עסקית זו, המתפתחת בקצב אקספוננציאלי, מייצרת סערה בלתי ניתנת לעצירה של שיבוש מודלים עסקיים קיימים. המענה לאתגר שהם מציבים הוא בעיקר באמצעות החדשנות.


מבט 360 מעלות על תהליכי החדשנות

אנו מבחינים בין שני ממדים המרכיבים תהליכי חדשנות בארגונים, הממד האסטרטגי ומתודולוגי והממד היישומי.


הממד האסטרטגי - מגוון אסטרטגיות ומתודולוגיות באמצעותן ארגונים יכולים לפתח ולהניע חדשנות. ממד זה מוצג בחלק זה של המאמר.

  1. חדשנות משבשת

  2. חדשנות משפרת

  3. חדשנות פתוחה

  4. חדשנות תפעולית

  5. חדשנות במודל העסקי

הממד היישומי - מבחר יישומים וכלים מרכזיים בהם הארגון יכול לממש בפועל את החדשנות. זוהי רשימה חלקית בלבד של יישומים אפשריים למימוש החדשנות. ממד זה יוצג בחלק ב' של המאמר ויפורסם בגיליון הבא של המגזין.

  1. חדשנות בחוויית לקוח

  2. חדשנות באמצעות מוצרים ושירותי חכמים

  3. חדשנות באמצעות נתונים

  4. חדשנות ע"י בניית רשת דיגיטלית של שותפים עסקיים (אקוסיסטם)


שני ממדי החדשנות מתוארים במודל Innovation Strategy המופיע בתרשים המצורף, כאשר בצבע הכתום מופיעות מגוון האסטרטגיות לחדשנות ובצבע הכחול מופיעים יישומים וכלים, באמצעותם ארגון יכול ליישם את אסטרטגיית החדשנות בה הוא בחר. נסקור בקצרה כל אחת מהאסטרטגיות והכלים ליישומן.

הממד האסטרטגי

חדשנות משבשת - Disruptive Innovation

אלו תהליכים הממוקדים בפיתוח מוצרים, שרותים או מודלים עסקיים חדשים שהם מחוץ לליבת העסקים של הארגון. המוצר המשבש לעיתים ירוד בביצועיו לעומת מוצרים מתחרים. הוא משתרך תחילה בתחתית השוק או בשוק חדש, בזכות היותו פשוט ליישום, נגיש וזול יותר ממוצרים שממלאים תפקיד דומה. פלחי שוק אלה בדרך כלל אינם רווחיים עבור החברות הוותיקות ולכן הן מתעלמות, לעיתים אף מזלזלות במוצר ״הנחות״. במשך הזמן, המוצר החדשני משתפר ומרחיב בעקביות את אחיזתו בשוק, עד שבסופו של דבר הוא דוחק מתחרים ותיקים ומבוססים. לפיתוחים מסוג זה יש פוטנציאל לשבש את השוק בתחומם וגם מעבר לו. כך לדוגמה, חיסלה נטפליקס את ענקית סרטי הוידאו בלוקבאסטר באמצעות מודל הסטרימינג שלה.

דוגמה נוספת היא ChatGPT, הבינה היוצרת בפיתוחה של חברת OpenAI. בזכות הקלות, המהירות והנגישות לתפוצה רחבה של עסקים ואנשים פרטיים, מאיימת טכנולוגיה זו על המודל העסקי של ענקיות ההייטק. החל בגוגל, שהליבה העסקית שלה היא מנוע חיפוש ופרסום, דרך רשתות חברתיות כטוויטר, אינסטגרם וטיקטוק (המשבשת כשלעצמה), אלו מאויימות בהצפת תוכן אוטומטי, עד למגוון רחב של תעשיות כאקדמיה, חינוך, בידור או שירותי בריאות וביטחון.

חדשנות משבשת היא במהותה תהליך חקר כאוטי (Exploration) המלווה ברמה גבוהה של חוסר ודאות וסיכון. הארגון מתנסה בתהליך חדש המצריך ידע ויכולות שאינם מצויים בארגון, נדרש לבחון את דרכו לשוק עם מוצר או מודל עסקי חדש, שיצור ערך עבור קהל לקוחות לא מוכר. להובלת תהליך כזה נדרשים מנהלים בעלי אופי יזמי, מעוף ותעוזה, המוכנים לקחת סיכונים, להיכשל וללמוד במהירות.


חדשנות משפרת - Sustaining Innovation

אלו תהליכי פיתוח המתמקדים בשיפור המוצרים והשרותים הקיימים ובמיצוי (Exploitation) המודל העסקי הנוכחי של הארגון. חדשנות משפרת מיועדת לענות על צרכי קהל הלקוחות המסורתי של העסק. זהו תהליך לינארי, המאופיין ברמה גבוהה יחסית של חיזוי, תכנון, וודאות ושליטה. הארגון פועל ב״מגרש הביתי״, בקרב לקוחות מוכרים, בערוצי קשר קיימים ובתהליכים עסקיים שהם במסגרת החוזקות של הארגון.

שידרוגי האייפון של אפל, הם דוגמה לחדשנות משפרת. לאחר פריצת האייפון הראשון, ששיבש את מובילת השוק נוקייה, המהדורות החדשות של אייפון מציעות שיפורים אינקרמנטליים בתכונות המכשיר, הנותנים מענה לצרכי הלקוחות המתעדכנים, כמו שיפור מתמשך ברזולוציית המצלמה.

ארגונים חדשניים מבינים שכדי לייצר ערך ללקוחותיהם ולהגן על נתח השוק שלהם בשוק של טכנולוגיות מתפתחות, עליהם לקדם בו זמנית את שני סוגי החדשנות, המשפרת והמשבשת. הדבר מצריך מהארגון יכולת דואלית - שכן שני תהליכים מצריכים יכולות שהן לעיתים סותרות ואף מתחרים זה בזה.


חדשנות פתוחה - Open Innovation

חדשנות פתוחההיא אסטרטגיהעסקית המעודדתזרימת רעיונות, ידע ומשאבים לתוך החברהוהחוצה ממנה, במטרה להאיץ חדשנות פנימית ובמקביל, להרחיב את פלחי השוק לחדשנות של הארגון. בשונה מהחדשנות המסורתית ה״סגורה", בה חברה בדרך כללשומרת את כל פעילויותהמחקר והפיתוח שלה בתוך החברה ומסתמכתרק עלעובדיה לרעיונות חדשים, חדשנות פתוחה מייצגת תפיסה מבוזרת של חדשנות. היא מבוססת על העובדה שידע מופץ כיום באופן נרחב, רעיונות ופיתוחים בעליערך יכוליםלהגיע מחוץלחברה וחברות צריכות לחפשבאופן פעילמקורות חיצוניים שלחדשנות במקביל למאמצי הפיתוח הפנימיים שלהן. המודל העסקי של החברה הוא שקובע איזו חדשנות לחפש בחוץ ואיזו לשחרר מהחברה החוצה.

חדשנות פתוחהמסייעת לארגון להישאר תחרותי וגמיש בשוק תזזיתי ומשבש. מאפשרת להאיץ זמני יציאה לשוק, להגיב במהירותלהזדמנויות ואיומים חדשים, מספקת גישה למרחב רעיונות חדשים, חיסכון בעלויות מחקר ופיתוח ופיזור סיכונים. כל אלה הופכים לכלים אסטרטגיים רבי עוצמה בשוקבו טכנולוגיותומודלים עסקיים חדשים צצים בקביעות, קצב השינוי מהיר, עלויות המו״פ הן גבוהות והתשואות אינן וודאיות.

חדשנות פתוחהמיושמת במגוון אופנים, כגון מיקור המונים באמצעות פלטפורמות מקוונות והאקתונים, רכישת טכנולוגיהאו קנייןרוחני ממקורותחיצוניים, שיתופי פעולה עםחברות בתעשייה,מוסדות מחקר או סוכנויות ממשלתיות לפיתוחמוצרים ושירותים חדשים, או פיתוחים בקוד פתוח בהם הקניין הרוחני של החברה זמיןלשימושם של אחרים בתמורה לגישהלקניין הרוחני שלאחרים.

אסטרטגיית החדשנות הפתוחה מככבת בפעילותן של מובילות שוק כמו לגו, חברת הצעצועים הדנית משתמשת פלטפורמת LEGO Ideas המאפשרת למעריצים להגיש עיצובים משלהם לערכות לגו, העיצובים הנבחרים מועמדים להפוך למוצר רשמי. GE התאגיד האמריקאי הרב-לאומי מפעיל את GE Garages תכנית המזמינה ממציאים וסטארט-אפים להשתמש במשאבי הייצור שלה, כגון מדפסות תלת מימד וציוד עיבוד שבבי, כדי לפתח טכנולוגיות ורעיונות חדשים למוצרים ולשירותים של החברה. סוכנות החלל האמריקאית נאס"א מיישמת מגוון תוכניות, כמו מעבדת הטורנירים של נאס"א, המזמינות אנשים וארגונים להגיש פתרונות לאתגרים ספציפיים בתמורה לפרסים כספיים.


חדשנות תפעולית - Operational Innivation

החדשנות התפעולית בוחנת את התהליכים העסקיים שארגון מבצע ומחפשת דרכים חדשות לבצע את התהליכים במטרה להביא ערך ללקוח. נקודת המבט היא חוצת ארגון ולא במחלקה או באגף אחד. כל ארגון מבצע מגוון גדול של תהליכים עסקיים = קבלת הזמנות לקוח, פיתוח מוצרים חדשים, רכש חומרי גלם וחלקים, ייצור המוצרים ואריזתם למשלוח ללקוח, הפקת חשבוניות, קליטת עובדים ועוד. בדרך כלל ארגונים מגדירים את התהליכים העסקיים בנקודת זמן כלשהי ונוטים לא לשנות אותם במשך שנים. הכנסת מערכת מידע חדשה (כמו ERP או CRM או ניהול שרשרת אספקה) מהווה הזדמנות לבחון את התהליכים החדשים הנתמכים ע"י מערכת המידע החדשה ולא לצלם את המצב הקיים ולנסות להתאים את המערכת החדשה לתהליכים הקיימים. לעיתים, גם ארגונים המוכנים לבצע שינויים בתהליכים עסקיים, עושים זאת כמבצע חד פעמי ולא בוחנים באופן תדיר עד כמה הם רלוונטיים ועונים על ציפיות הלקוח, או עושים שימוש בטכנולוגיות דיגיטליות חדשות.

חדשנות תפעולית, הידועה לעיתים גם כהינדוס מחדש (Reenginering), בונה את התהליכים העסקיים מחדש במטרה לייעל אותם ולהביא ערך ללקוח ולארגון. הינדוס מחדש יכול לקצר זמנים משלב הפיתוח ועד שלב האספקה ללקוח, לצמצם את מספר תחנות הנדרשות לאישור פעולות, לחשוב על דרכים חדשות כיצד לשפר את השירות ללקוח ועוד. לחדשנות התפעולית יתרונות עסקיים רבים, אבל ארגונים נוטים להתעלם ממנה ולחפש דרכים אחרות כגון מוצרים חדשים, שווקים חדשים וכד'.

אחת הדוגמאות היפות של חדשנות תפעולית היא חברת חומרי הבניה הגלובלית CEMEX שבנתה מחדש את כל התהליכים התפעוליים שלה במטרה להקטין את חלון האספקה של הבטון לאתרי הבניה, דבר שהביא לקבלני הבניה ייעול בניצול הזמן של צוותי הבניה ובסופו של דבר לקיצור תהליך הבניה. החברה הצליחה להקטין את חלון הזמן לאספקת הבטון משלוש שעות לעשרים דקות.


חדשנות במודל העסקי - Business Model Innovation

המודל העסקי מתאר את הצורה בה הארגון מייצר ערך עבור לקוחות וכיצד הוא מייצר רווח (בהנחה שהוא ארגון למטרות רווח) או מביא ערך ללקוחות במידה ואינו ארגון למטרות רווח. ניתוח המודל העסקי הקיים וחיפוש דרכים חדשניות להביא ערך נוסף היא אחת מהאסטרטגיות המשמעותיות של ארגון למנף הזדמנויות ולשפר את כושר התחרותיות בשוק דינמי. בכוחו של מודל עסקי חדש לייצר מנועי צמיחה חדשים ושווקים חדשים לארגון. לעיתים המודל העסקי החדש נלווה לפיתוח מוצר או שרות משבש. במידב רבה, פיתוח מודל עסקי חדש מהווה את "הדובדבן שעל הקצפת" בתהליך הטרנספורמציה הדיגיטלית.

דוגמא לשינוי המודל העסקי יכולה להיות המעבר ממכירת ציוד מחשוב לשירות בו הלקוח משלם על פי השימוש (Usage Based). חברות רבות מציעות כיום רכישה של שירותי ענן Amazon AWS, Microsoft Azure, Google Cloud הן דוגמאות למגמה זו. ממשלת ישראל נמצאת כיום בעיצומו של פרויקט ענק למעבר של משרדי הממשלה למודל החדש של ענן ממשלתי, פרויקט נימבוס. דוגמא נוספת היא חברת Netflix שפיתחה תחילה מודל עסקי של משלוח מעטפות עם דיסק CD לבתי הלקוח באמצעות הדואר במקום השכרת הווידאו בסניפי Blockbuster. לפעמים המודל העסקי החדש הוא כשלעצמו חדשנות משבשת, כמו מודל ה- Freemium של חברת Spotify שהאיץ את המעבר מהורדותמוזיקה לסטרימינג ושיבשאת המודל העסקי של Apple iTunes. חברת Daiken היפנית מאפשרת ללקוחות לרכוש Air as a Service במקום לרכוש מערכות מיזוג אויר. אנו רואים כיצד ענף הבנקאות מתחיל בתהליך של מעבר למודל עסקי של בנקאות דיגיטלית. תופעה דומה מתרחשת בענף הביטוח עם הופעת חברות ביטוח ישירות ודיגיטליות.


סיכום חלק א'

בחלק א' של המאמר הצגנו חמש אסטרטגיות עיקריות של חדשנות, אסטרטגיות שארגון יכול לבחור מתוכן. אלה אינן אסטרטגיות המוציאות זו את זו. ארגון יכול לבחור ליישם יותר מאסטרטגיה אחת – למשל לבחור באסטרטגיה משפרת ובמקביל ליישם גם אסטרטגיה תפעולית. בחלק ב' של המאמר,שיפורסם במגזין הבא, נציג את הממד היישומי, מספר תפיסות וכלים ליישום האסטרטגיות הנ"ל. גם בממד היישומי, הארגון יכול לבחור ביותר מאשר כלי אחד ולהשתמש בו ליישום האסטרטגיה.

Comments


bottom of page