מאת: ד"ר דיצה מורלי שגיב | מנהלת אגף בכיר חדשנות וטכנולוגיות משרד הרווחה והביטחון החברתי
"אם תחליפו את "למה זה קורה לי" ב "מה זה בא ללמד אותי" החיים שלכם ישתנו"
ברבור שחור הוא תיאור לאירוע שסיכוייו להתרחש מוערכים כנמוכים מאוד, אך לא בלתי נמנעים, והשפעתו על המערכת היא מרחיקת לכת.
את המושג טבע בהקשר הניהול והחשיבה הכלכלית ההוגה נאסים טאלב בספר הנושא את שם זה (הברבור השחור - השפעתו המטלטלת של הבלתי צפוי על הכלכלה והחיים).
אירוע יוגדר כ"ברבור שחור" אם מתקיימים בו 3 תנאים:
1. האירוע נמצא מחוץ למערך הציפיות הרגיל.
2. האירוע טומן בחובו אפקט משמעותי עד קיצוני
3. לאחר שהאירוע התקיים האדם הסביר מוצא לו הסבר והדעת נותנת , בדיעבד , שאפשר היה לחזותו.
הקורונה הוגדרה כאירוע של ברבור שחור. האם גם האירוע שאותו אנו חווים בימים אלו הוא ברבור שחור?
לדעתי בוודאי. הוא עונה אח לאחד על 3 הקריטריונים ואת השפעתו עוד מוקדם מידי לדעת.
אירועי ברבור שחור הם דרמטיים , אבל הדרמה האמיתית שמלווה אליהם היא מה אנחנו עושים איתם. בזמן המשבר ובמיוחד ביום שאחרי.
האסטרטגיה של היום שאחרי היא היכולת של ארגון להגיב להפרעה שמתרחשת כרגע " מלחמת חרבות ברזל" וכדי לעשות את זה על הארגון לייצר שינוי בתפיסה , באסטרטגיה ובמבנה הארגוני.
כאן נכנסת החדשנות ככלי מהותי ביכולת של הארגון לעבור ממגיב ליוזם ביכולת ההטמעה שלו לאמץ דפוסי חשיבה חדשים בזמן אמת תוך כדי האירוע.
בעת משבר נוצרות הזדמנויות רבות המאפשרות לגורמים רבים כאלו ואחרים לפעול ולנצל הזדמנויות. אלו היזמים והיוזמות שצצים כל בוקר ומפעימים לנו את הלב ברוח ובהתנדבות שבה הם נעשים.
יאולוס קורא להם : משפיענים מתוכננים – אנשים וארגונים שיצליחו לחדור לדעת הקהל תוך שימוש חכם ומתוכנן בכלים של העידן החדש. מן הסתם אלו יוזמות שביום שאחרי יהפכו להיות השגרה.
ויש את המשפיענים המזדמנים אלו שזיהו מגמה או פערים כדי ליצור מענה בתקווה שהוא יצור להם מעמד. כלומר בתקווה שהיוזמה תתפוס ותהפוך למציאות.
התפקיד של החדשנות מתחלק ל-2 בעיניי . הראשון הוא לעודד את הגורמים הממסדיים לאמץ משפיענים מתוכננים ולייצר מנגנונים שיאפשר בקלות יתר להפוך אותם ליוזמות שהמדינה מאמצת והופכת אותם לארציות. ראו עשרות הדוגמאות של היוזמות שקורות היום. דוגמה יפה הוא מוקד ערבה של המערך הדיגיטלי שמנסה לזהות צרכים ולייצר מענים בזמן אמת מתוך מחשבה שאלו יהיו רלוונטיים גם ליום שאחרי.
התפקיד השני של מובילי חדשנות והוא הקשה יותר הוא דווקא לסייע למשפיענים המזדמנים – היזמים שנולדו בגלל האירוע או שהיו כאן קודם ונלחמו לשבור את תקרת הזכוכית ולקדם יוזמות מדהימות מול גלגלי הבירוקרטיה. אלו אותם יזמים שמיד ישבו וביצעו התאמות ליוזמות שלהם למצב המשתנה החירומי והם מנסים "למכור " את מרכולתם לכל הרוצה בכך.
דוגמה לתהליך הזה הובילה הכוורת עם קהילת החדשנות במחשבה לחבר בין יזמים לצרכים וההתאמה שהיא עושה בתהליך של המחזור הבא של היזמות החברתית.
על פי יאולוס, משבר הוא אירוע או סדרת אירועים משבשים הפוגעים ביסודות ומסכנים את המשך הקיום . משבר יכול להיות בעל מאפיינים תפקודיים, ארגוניים, ויכול להשפיע על מגוון הרגליים או שגרות.
אבל הערך המוסף הוא לא בזיהוי המשבר – שזה שלב מהותי , יש כאלו שעדין לא הבינו והפנימו את גודל המשבר שאותה חווה מדינת ישראל. החכמה היא ביצירת האסטרטגיה של היום שאחרי. בניהול חשיבה אסטרטגית תוך כדי ובמקביל לניהול המשבר חשיבה על מה יקרה ביום שאחרי? איך תראה החזרה לשגרה? מה יידרש להשתנות ממה שהיה קודם? האם נחזור לאותם מודלי העבודה שאליהם הורגלנו? האם אנו יכולים לנסות לחשוב על השינויים המערך השירותים שלנו?
כאן, זוהי תפקידה של המנהיגות ושל החדשנות לייצר את הגוף החושב הזה תוך כדי תנועה . הגוף שממשיך לראות כל הזמן מעל המים, לשוט כמו ברבור למרות היותו שחור, הגוף שלא צולל לעומק אלא מייצר את המצוף.
זה מה שאנו מנסים לעשות כרגע בקהילת החדשנות בתוך כל המגבלות של המצב, העומס, הדחק הריגשי . לאפשר לכם מסלול ציפה.
לאפשר לכם לראות את היבשה ולסייע להביא את המערכות לשם.
פרטי קשר לכותבת:
ד"ר דיצה מורלי שגיב, טלפון 0506206627, דואר אלקטרוני: ditzam@molsa.gov.il
Komentarai