
מאת: מאת: אלי פרנק – יו"ר הלשכה
הבינה המלאכותית – האם תקום עלינו לכלותינו?
בחודש הבא נסב לליל הסדר, ובמהלך קריאת ההגדה, נשיר את הפיוט "והיא שעמדה", שם מופיע המשפט "שבכל דוד ודור עומדים עלינו לכלותינו". האם בדור שלנו תהיה זו הבינה המלאכותית שתשתלט עלינו, תרחיק אותנו מיכולות השליטה וקבלת ההחלטות, תחליף אותנו בתפקידים השונים ובעצם תחליף לגמרי את הבינה האנושית?
סם אלטמן, מייסד OpenAI ומראשוני היוצרים של Generative AI לשימוש ברמה היומיומית, במגוון ענק של תחומים ובשימוש של מיליוני אנשים, בחיים האישיים ובעבודה, אמר השבוע "הילד שלי, לעולם לא יהיה חכם יותר מהבינה המלאכותית". מה זה אומר על עתידנו? האם לראשונה עומדת להתממש באמת האמרה "הגולם קם על יוצרו" שמתייחסת לאגדה סביב המהר"ל מפראג במאה ה – 16?
בסרטי מדע בידיוני, כבר לפני הרבה מאוד שנים, ראינו השתלטות של "מכונות" על האנושות. וכבר למדנו שתסריטי המדע הבדיוני מתממשים בעבור השנים. שאלו תסריטאים של סרטים כאלו איך זה קורה, והתשובה היתה פשוטה להדהים – הם לומדים את המחקרים שמתבצעים במעבדות, שאמורות להיות סודיות, של גופים ממשלתיים, של חברות ענק טכנולוגיות, לומדים על התחזיות שלהם, וכך מייצרים את הסרטים.
החשש מ-"השתלטות" של הבינה המלאכותית הוא אמיתי לגמרי, והאנושות, אם חפצת חיים היא, צריכה להתעשת מהר, לפני שיהיה מאוחר מדי, ולגבש מדיניות, תקנים, טכנולוגיות, תהליכים, שיבטיחו את האפשרות לנהל ולשלוט ביישומי הבינה המלאכותית, כך שנוכל לצאת נשכרים מההזדמנויות שהיא מייצרת תוך הקטנת הסיכונים והאיומים שעלולים להתרגש עלינו ממנה.
וכשמדברים על "אנושות" זה ממשלות, מדינות, ארגונים בינלאומיים, ארגונים וחברות, אקדמיה, גורמי חינוך והוראה, תעשיות, מנהלים, חברות טכנולוגיה, וכולנו כפרטים. צריך לנהל את הבינה המלאכותית, לתעל אותה לכיוונים הנכונים, ולשמור כל הזמן שהיא "לא תרד מהפסים", שהיא לא תשתחרר מהכבלים שמחזיקים אותה ו – "תתפרע".
בהקשר הזה צריך לזכור, ה – AI הוא אמצעי, לא מטרה. כשארגון / חברה מגבש תוכנית עבודה, זה לא יהיה נכון לקבוע כיעד בפני עצמו לעשות פרויקטי AI. מה שנכון לעשות, זה ראשית לגבש אסטרטגיה ומדיניות ליישום AI בארגון. בדיוק כמו שאמרנו בהתייחסות לטרנספורמציה דיגיטלית, שצריך לגבש אסטרטגיה, מדיניות, מפת דרכים, ואז לעשות פרוייקטים ליישום. בדיוק כמו שאמרנו לגבי DATA, שצריך לקבוע אסטרטגיית DATA, לגבש ארכיטקטורה לניהול ואז פרוייקטים. כך נכון הדבר לגבי AI.
לאחר שיש אסטרטגיה ומדיניות AI של הארגון שמאושרת על ידי ההנהלה והדירקטוריון, צריך למפות את האזורים בהם הדור הבא של מערכות המידע, אם יתבסס על כלי AI, יוכל להביא את התועלת העסקית המירבית. כן יהיה נכון, למי שעוד לא עשה את זה, לייצר Quick Win עם פיילוט של יישום AI מהיר, שאפשר יהיה להתנסות ולחוות, כבסיס לגיבוש האסטרטגיה, וגיבוש מפת הדרכים לקידום העסקי של הארגון ובניית תוכניות עבודה עם פרוייקטים לכך.
בביצוע של פרויקט שמשלב יישום AI, יותר מכל פרוייקט שביצענו בעבר, יש חשיבות קריטית, הכרחית, ללא פשרות, לשלב תהליכי ניהול סיכונים ושיקולי הגנת סייבר. זאת ועוד, יישומי AI חייבים להיות מלווים ומותנים ב-"השגחה" של גורמי הגנת פרטיות ואתיקה, לאורך הפיתוח ולפני עלייה לאוויר. יישום AI יכול לעשות נפלאות בקידום עסקים, אבל ללא השגחה ובקרה יכול לייצר פגיעה בלקוחות החברה ובעובדיה. לצד ההתלהבות חייבים לנקוט במשנה זהירות.
כך הדבר גם, ואפילו יותר, לגבי שילוב יכולות AI בפיתוח עצמו, בבניית הקוד. אסור להניח, לפחות לא בשלב הזה של הטכנולוגיה, שה – AI יבנה את הקוד וזה ישר יכול לעבור לייצור. חס וחלילה וחס. להיעזר בפיתוח ב – AI בודאי, לקצר לוחות זמנים של פיתוח בודאי, אפילו לשלב AI לשיפור בדיקות התוכנה. אבל! לבקר עם עיניים ובינה אנושית.
לסיכום - בנחישות וברגישות, בהתלהבות ובזהירות. שנדע כולנו ימים טובים יותר, תהנו עד כמה שאפשר בחג הפסח ומפריחת האביב, ונייחל כולנו שכל החטופים יחזרו כבר הביתה!
Comentários