מאת:
ד״ר לימור ליבוביץ – מומחית בתחומי היצירתיות, החינוך והחדשנות,
שי גרשון – יו"ר מרכז מצויינות טכנולוגיות בלמידה
בעידן של תנודות ואי-ודאות, כמו זה שבו אנו חיים כיום, ארגונים עסקיים נדרשים לפתח תכונות אנטי-שבירות - תכונות שמאפשרות לארגון לא רק לשרוד, אלא גם לשגשג במצבים בלתי צפויים. נאסים טאלב, מפתח מושג האנטי-שבירות, מדגיש את החשיבות של גמישות, ביזור ויתירות כמפתח להצלחה בתנאים של חוסר ודאות. אך כיצד ניתן ליישם עקרונות אלו בעולם העסקי?
ביזור, גמישות ויתירות – המפתחות לארגון אנטי-שביר
במקום להסתמך על מודלים ריכוזיים ומסורתיים, ארגונים חייבים לאמץ מבנים מבוזרים וגמישים יותר, בהם הסמכויות מפוזרות והעובדים מסוגלים לקבל החלטות מהירות ועצמאיות. ביזור הסמכויות מאפשר לעובדים להיות קרובים יותר לנקודות הכאב ולפתור בעיות בזמן אמת. הגמישות, מנגד, מאפשרת תגובה מהירה לשינויים, תוך שמירה על יתירות המאפשרת המשכיות גם במקרים של כשל.
טיפוח עובדים יזמים בעידן GenAI
במציאות הנוכחית, השקעה בעובדים יזמים היא קריטית. עובדים אלה צריכים לא רק להיות מיומנים בטכנולוגיות חדשות כמו כלים של בינה מלאכותית גנרטיבית (GenAI), אלא גם לפתח יכולות פתרון בעיות מתקדמות בסביבה דינמית ותנודתית. אחת הדוגמאות המעשיות לכך היא פיתוח קורסים ייעודיים המשלבים חשיבה עיצובית וכלי GenAI, המאפשרים לעובדים לא רק לרכוש כלים חדשים אלא גם לפתח מיומנויות יזמיות וחוסן אישי.
מעבר לפרקטיקה: דוגמה מהשטח
במהלך השנים האחרונות פיתחתי והובלתי קורסים לאנשי חינוך, במטרה לפתח תכונות אנטי-שבירות בקרבם. באמצעות חשיפה לכלי GenAI ושימוש במתודולוגיות חדשניות כמו חשיבה עיצובית, הצלחנו להפוך את המשתתפים ליזמים המובילים יוזמות חינוכיות חדשניות. התנסות מעשית בכלים אלו חיזקה את המורים, ופיתחה בהם חוסן ויכולת להתמודד עם השינויים המהירים המתרחשים בסביבתם המקצועית.
למה זה חשוב לארגון שלכם?
בעידן של חוסר ודאות, כל ארגון חייב לשאוף לאנטי-שבירות. השקעה בפיתוח עובדים יזמים, שמסוגלים להתמודד עם מצבים בלתי צפויים ולנצל את הכאוס לטובתם, היא הדרך הבטוחה להבטיח שהארגון שלכם לא רק ישרוד, אלא ישגשג.
מודל האנטי-שבירות שפותח ונבחן במגזר החינוכי יכול לשמש כבסיס לבניית מודל מותאם לארגון שלכם. הספר שלי, "בינה מלאכותית בחינוך - לגדל ילדים מאושרים בעידן החדש", מציג בהרחבה את המודל, ומתאר את הניסיון הנצבר בעבודה עם אנשי חינוך כמדריך לפיתוח דומה בארגונים אחרים.
לסיכום
בעידן של תנודתיות ואי-ודאות, על הארגונים לאמץ את עקרונות האנטי-שבירות – ביזור, גמישות ויתירות – ולהשקיע בטיפוח עובדים יזמים ומיומנים בכלי GenAI. השילוב של חשיבה עיצובית עם טכנולוגיות מתקדמות יסייע לעובדים שלכם להוביל את הארגון לשגשוג גם בתנאים הקשים ביותר.
על ד"ר לימור ליבוביץ, מומחית בעלת ניסיון של 30 שנה בתחומי הדרכה, טכנולוגיה, יצירתיות וחדשנות.
אתר מקצועי: חינוך ליצירתיות https://www.visual-class.com/
נייד: 054-6394744 | מייל: limorleibovitz@gmail.com
Comments