מאת:
רז הייפרמן | יועץ בכיר לטרנספורמציה דיגיטלית ודירקטור BDO Digital
מיכל זיגלמן | פיזיקאית, מומחית לאסטרטגיה וחדשנות במורכבות, מנכ"לית Duality
רקע
גלי הטכנולוגיות הדיגיטליות אשר שוטפים את חיינו בעשורים האחרונים, מעצבים מחדש את הסביבה העסקית. מובייל, אינטרנט, ביג דאטה, מחשוב ענן, רובוטיקה, בינה מלאכותית ועוד, כל גל כזה השפיע מהותית על חיינו, על ארגונים, על המודלים העסקיים וצורת עשיית העסקים שלהם. נדמה כי הגל האחרון, טכנולוגיית הבינה המלאכותית (AI), הוא בעל הפוטנציאל העוצמתי ביותר לשנות ולשבש חלק ניכר מהתפיסות שלנו. מאז הופעת הבינה המלאכותית היוצרת (Gen AI) לקראת סוף שנת 2022, טכנולוגיית ה AI חודרת לכל תחום במהירות לכל תחומי החיים והעסקים. לצד החשש שטכנולוגיית ה AI תחליף עובדים ותביא לפיטורים המוניים. מהתברר ש- AI מהווה כלי עוצמתי לשיפור ולייעול תהליכים עסקיים וארגוניים, בשיתוף עם האדם. במקביל הטכנולוגיה מעודדת הופעת מקצועות חדשים (כמו מאמני פיתוח מודלים של AI, הנדסת נתונים והכנתם ליישומי AI ועוד).
טכנולוגיית ה AI היא בעלת כוח טרנספורמטיבי ומהווה Game Changer בכל תחומי החיים והעבודה. מטרת מאמר זה היא להרחיב את הדיון בהשפעת טכנולוגיה זו על הניהול והמנהיגות בארגונים. בעידן שבו מכונות יכולות לחשוב, ללמוד ולקבל החלטות, פעולות שהיו עד כה נחלתם הבלעדית של בני אדם, עלינו להכין עצמנו לעתיד חדש בכל הקשור לניהול כוח האדם בארגון, להבין כיצד טכנולוגיות ה AI תשפיע על תפקידנו כמנהלים בארגון ומה הערך הייחודי שאנו מביאים.
הבנת תפקידם של האנשים בניהול ומנהיגות בעידן ה AI
עידן ה AI משנה את הסביבה העסקית. כדי להצליח בסביבה החדשה, ארגונים נדרשים לטפח תרבות המעודדת פתיחות, שקיפות וערוצי קשר רבים ומגוונים בין מנהלים ועובדים. על המנהלים להבטיח ערוצי תקשורת מהירים וקלים, לפעול בשקיפות, לעודד יצירתיות וחדשנות מצד העובדים, לקדם תרבות של ניסוי למידה והפקת לקחים מהירה ולהבטיח קיומם של תקציבים ומשאבים לשם כך, לעודד עבודה בצוותים רב תחומיים ועוד.
שיפור בכישורים "הרכים"
טכנולוגיות AI משתלבות כיום במגוון תחומים – בתהליכי מתהליכי גיוס, מיון עובדים חדשים ובחירת העובדים המתאימים ביותר לפרויקט חדש, ועד קבלת החלטות בנושאים רבים ומורכבים. החלטות ניהוליות שעד עכשיו התבצעו במלואן על ידי אנשים, עוברות אוטומציה מלאה או נתמכות חלקית בידי הבינה המלאכותית. טכנולוגיות ה- AI יכולות, בין היתר, לסייע לנו ביצירתיות והעלאת רעיונות חדשים. לדוגמה, במאמר מיוני 2023 "על המפגש המרתק בין חדשנות במודלים עסקיים ו ChatGPT", שפורסם ב 3 חלקים בדיילי מיילי, הצגנו כיצד ניתן להסתייע ב Gen AI בתהליך חדשנות בפיתוח מודלים עסקיים חדשים.
סביבה חדשה זו מחייבת כישורים חדשים והתנהגויות שונות. הבינה המלאכותית מעמידה לרשות מנהלים כישורים טכניים וקונקרטיים שלעיתים גוברים על היכולות האנושיות, סביבה חדשה זו מחייבת ממנהלים מיומנויות וכישורים חדשים והתנהגויות שונות. נדגיש מספר כישורים חשובים בעידן ה AI:
· תקשורת בין אישית ברמה גבוהה
· עבודה בצוותים ושיתופיות
· למידה מתמדת של נושא ה AI, על יתרונותיו וחסרונותיו
· עידוד חשיבה ביקורתית
· יצירתיות ואינטליגנציה רגשית גבוהה
· אחריותיות גבוהה ומודעות ליתרונות ולשימוש נאות בטכנולוגיה
כישורים אלה, ונוספים, חיוניים למשימות מורכבות של אינטראקציה אנושית תוך שילוב עם AI בסביבת העבודה, לפתרון בעיות, יצירתיות, ואמפטיה. ארגונים נדרשים להבין משמעויות אלה ולהשקיע בפיתוח הכישורים בקרב העובדים והמנהלים באמצעות הדרכה ותמיכה מתאימה.
האתיקה וסיכונים ביישומי AI
מנהלים בעידן ה AI חייבים להבין את הסיכונים האתיים שטכנולוגיות ה AI מביאות – למשל הטיות (Bias) המוטמעות בתהליכי האימון של המודלים, סיכוני תוצאות מטעות (Hallucinations) שהמודלים מייצרים לעיתים ללא מודעות של מפתחי המודלים ועוד. במאמר "טכנולוגיית הבינה המלאכותית היוצרת מנקודת מבט ההנהלה" שפורסם בדיילי מיילי ביולי/אוגוסט 2023, סקרנו חמש נקודות שכל מנהל חייב להכיר ולקחת בחשבון בשימוש בטכנולוגיות ה AI. במקביל, על המנהלים להבין ולשקול את ההשפעה של הטכנולוגיה על הלקוחות ועל השותפים העסקיים בנושאים הקשורים לשמירת הפרטיות ושימוש בנתוניהם לצורך תהליכי האימון של המודלים.
סיכום
- AI
משנה את הארגון ואת מקום העבודה ומנהלים חייבים להתאים את עצמם ואת הסגנון הניהולי שלהם לסביבה החדשה כדי להוביל את הארגון ולקדם את היתרון התחרותי שלו. עליהם להכין את כוח העבודה לדעת להתמודד עם האתגרים החדשים, לסייע להם בפיתוח כישורים לעידן ה- AI ולקדם תפקידים חדשים הנדרשים .בסביבה הנשלטת על ידי בינה המלאכותית. יכולות הניהול והמנהיגות האנושיים היו וימשיכו להיות חשובים, יכולת השיפוט, האינטואיציה, היכולת לקבל החלטות תוך לקיחת סיכונים, הסקרנות והמוכנות ללמוד תוך כדי ניסוי דברים חדשים – כל אלה חשובים אף יותר בעולם שבו AI משתלבת כמעט בכל פונקציה ארגונית. ה AI הוא כלי לשיפור היכולות האנושיות ולא כלי שמטרתו להחליף יכולות אלה. מנהלים נבונים יקדימו ללמוד ולהבין את הפוטנציאל של AI כדי שיוכלו לשלב אותה בארגון. , מנהלים אינם חייבים להפוך למומחי טכנולוגיה, אך כן נדרשים להכיר את העקרונות, המודלים השונים והסיכונים הכרוכים בטכנולוגיה עוצמתית זו.
- Stuart Russel
פרופ' למדעי המחשב באוניברסיטת קליפורניה ומחברם של ספרים רבים בתחומי ה AI, כתב במאמרו משנת 2022 If We Succeed "אין למדוד את ההצלחה של ה AI על פי דיוק החיזוי וההחלטות של מערכות AI, אלא ע"י המשמעויות המעשיות של יישום המערכות בסביבה העבודה האמיתית". הצלחת מערכות אלה תלויה במידה רבה במנהלים המובילים את הארגון שלהם להצלחה בעידן הנוכחי.
Comments