top of page

פורטל ידע

למי קראת חריג?מחקר חדשני שבדק איך ומה עושים האנשים שמשלבים AI בלמידהבהצלחה חריגה – לטובה!

מאת:

שי גרשון | יו"ר מרכז טכנולוגיות בלמידה וחברת נשיאות

ד"ר עדנה פשר | מנכ"לית ומייסדת קבוצת ד"ר עדנה פשר ושות' יועצים לניהול

ירדן פשרל | קבוצת ד"ר עדנה פשר ושות' יועצים לניהול

רונית הירש | קבוצת ד"ר עדנה פשר ושות' יועצים לניהול


 






לפני כחודש התקיימה הוועידה השנתית של הלשכה לטכנולוגיות המידע בישראל, מרכז המצויינות טכנולוגיות בלמידה עסק השנה בנושא "זה כל עניין של יחסים" .  כולם כבר מבינים ששילוב הבינה המלאכותית בתהליכי הלמידה כבר קורה. הרבה מאוד כבר מתנסים בשילוב הבינה בתהליכי למידה. אבל סיקרן אותנו מאוד להבין , מה קורה בקשר המיוחד הזה , מה עובד טוב ובהצלחה למי שעושה את זה נכון. החלטנו לבצע מחקר פעולה בתוך קהילת הלמידה של מרכז המצוינות טכנולוגיות חדשניות בלמידה של הלשכה .רצינו לבדוק מה קורה שם ביחסים בין האדם לבינה בתהליכי למידה – ובעיקר לנסות להבין מה יכול להפוך את השילוב לסיפור הצלחה.

ד״ר עדנה פשר, שהיא עצמה חלק מוועדת ההיגוי של מרכז המצויינות טכנולוגיות חדשניות בלמידה  אך גם מייסדת ויו"ר של קבוצת פשר יועצים לניהול, נרתמה לאתגר. גובש צוות מחקר בראשותה של ד״ר עדנה פשר. בצוות לקחו חלק שי גרשון – יו"ר מרכז המצויינות, ד״ר אשר עידן - מומחה לבינה, ירדן פשרל ורונית הירש  - יועצות ארגוניות מקבוצת פשר.


הבחירה היתה להשתמש  במתודולוגיית ה APD ולבחון את גורמי ההצלחה של שילוב AI  בלמידה ואת היחסים בין האדם לבינה המלאכותית בתהליך הלמידה.

מתודולוגיית ה APD היא מתודולוגייה שקבוצת ד״ר עדנה פשר חלוצה בה וכבר יושמה במספר ארגונים וקהילות.


המתודולוגיה מוכחת כמובילה לפיצוח אתגרים קשים במיוחד  באמצעות מחקר פעולה.בהתאם למתודולוגייה הופץ ״קול קורא״ ואותרו מובילי למידה במערכת החינוך, באקדמיה ובארגונים שונים, שנתפסים על ידי הסביבה כפורצי דרך, יוצאי דופן שמשלבים בינה בתהליכי למידה בצורה ייחודית ומעוררת השראה. אלו הם  ה״חריגים החיוביים״.


בוצעו ראיונות עם  "החריגים החיוביים" שבדקו את הרגשות שמתעוררים בשילוב הבינה בתהליכי למידה ועלה עושר של רגשות חיוביים ומקדמים בעוצמות גבוהות במיוחד – התלהבות, סקרנות, מסוגלות, עניין, כיף, התרגשות, מוטיבציה, הנאה, תשוקה, אהבה, ביטחון, פרץ יצירתיות.

עלו גם רגשות כמו חשש או ספקנות אבל הם לחלוטין לא עוצרים את ה״חריגים החיוביים״ שלנו מלהצליח במה שהם עושים.


שאלנו את החריגים על יישומים וגיבשנו רשימה של עשרות כלים. כפי שהם מספרים: ״מאז נובמבר 2022 אין יום שלא נולד יישום חדש וכשהם קמים בבוקר, או בטעות מתעוררים באמצע הלילה, דבר ראשון הם פותחים את המחשב מחפשים את היישום,, לומדים ומתנסים״.

את היישומים הם בוחרים בהתאם למטרה ולא לפני שהצליבו כמה יישומים ובחרו את זה שנותן את התוצר הטוב ביותר.


לגבי השימושים – עולם ומלואו, עשרות דוגמאות של שימושים כיד הדמיון. ביטויים ויזואליים למסכות ומשלוחי מנות בפורים, לפרשת השבוע, לתחושות ורגשות אחרי ה- 7 באוקטובר, דמויות היסטוריות, תהליכים מדעיים, יצירת עיתון, עבודות חקר וניתוח, מבחנים בתצורת תשבץ ועוד ועוד אבל מה שברור שהם הופכים את הלמידה למשהו אחר – מהקניית ידע להקניית מיומנויות אישיות ומקצועיות וערכים חינוכיים כמו - למידה עצמאית, יכולות ניתוח, חשיבה יזמית, חדשנות, עבודת צוות, מעורבות חברתית.


אז יש רגשות ויש רשימת יישומים ואוסף שימושים, אבל מה ההשפעה שנוצרת בשילוב של הבינה בתהליכי הלמידה? ה״חריגים החיוביים״ הצביעו על השפעות מיטיבות:


  • עצם השימוש בכלי בינה מייצר התלהבות, סקרנות, עניין ומוטיבציה ללמידה.

  • פרסונליזציה של הלמידה ויכולת לגשר על פערי ידע, שפה, קשיי למידה.

  • פינוי זמן וקשב של הלומד ושל המלמד לטובת תהליכי למידה משמעותיים והקניית מיומנויותֿ.

  • טיוב תוצרים.

  • מישוב מיידי ולמידה בסמוך לטעות.

  • מיצוי ההבנה – הבינה הופכת להיות study buddy - אפשר לקיים איתה סיעור מוחות, הבינה זמינה בכל שעה, בכל מקום, אפשר לשאול אותה אינספור שאלות כדי למצות את ההבנה.


לגבי העוצמה של ההשפעה -  זה, הם אמרו, תלוי במוטיבציה שאיתה מגיע הלומד לתהליך הלמידה. אם רוצים רק תוצר וציון, הבינה תיתן את זה אבל לא תהיה השפעה אמיתית על ההבנה והתפיסה. לעומת זאת, אם הלומד יגיע עם מוטיבציה ללמידה – ההשפעה תהיה בשיאה.הכל כל כך מושלם !!!האם זו ״אהבה עיוורת״ ???כדי להבין שאלנו על אתגרים וגילינו שה״חריגים״  מאוד מפוכחים – אספנו רשימה ארוכה של אתגרים מכל הסוגים - ברמת הפרט, ברמת המערכות, ברמת המדיניות. עכשיו כשהיו לנו כל הנתונים, פיצחנו ביחד עם ה״חריגים החיוביים״ את סודות ההצלחה המלאכותית.


מה סודות ההצלחה אתם שואלים? מה ה״חריגות החיובית המותאמת״ שאם נאמץ אותה וננחיל אותה נקצור הצלחות נוספות ונטמיע בצורה אפקטיבית בינה מלאכותית בתהליכי למידה?  הנה הם לפניכם:


  • השלמה – הבנה שהבינה פה בשביל להישאר.

  • יכולת לדבר עם הבינה - אוריינות דיגיטלית וטכנולוגית, אימוץ חשיבה מחשובית.

  • אומץ ואמונה - התלהבות, סבלנות, תעוזה.

  • חשיפה ולמידה – התעדכנות, התנסות, חיבור לקהילות שיתוף ידע.

  • שמירת העליונות של הגורם האנושי ושימור גישה ביקורתית - בחינת תוצרי הבינה.

  • שימוש בבינה רק באופן תואם את המטרה הרצויה ורק אם יש ערך בשימוש בבינה.

  • יצירתיות וגמישות – התאמות מהירות של שיטות הלמידה כדי לשמור על ערך הלמידה ולשדרגה.


תוצרי המחקר הוצגו  ב 7.4.24 בכנס הועידה השנתית של לשכת טכנולוגיות המידע בישראל במסלול טכנולוגיות חדשניות בלמידה והם עוררו עניין רב בקרב הקהל, בין היתר, בזכות המתודולוגיה הייחודית שמוכיחה עצמה בכל פעם מחדש.

Bình luận


bottom of page