30.12.2024
מאת: ד"ר לוי שאול | Data & AI Lead, Accenture Israel
מאמר זה הינו מאמר שני בסדרת מאמרים שמטרתה לתאר תפיסת ארכיטקטורה Gen AI מבוססת סוכנים מודולריים לבניית מערכות מתקדמות גמישות וניתנות להתאמה.
במאמר הראשון ניתנה סקירה לגבי שלושת הגורמים העיקריים אשר מובילים להתפתחות גישת פתרון מבוססת סוכנים: התפתחות מודלי שפה גדולים, מינוף פתרונות AI לרוחב הארגון וצורך בפתרון בעיות מורכבות.
במאמר זה ננתח את המאפיינים הייחודיים בארכיטקטורת פתרונות AI מבוססי סוכנים:
המאפיין הראשון בארכיטקטורה זו מתייחס לקיום רשת של סוכני בינה מלאכותית עם מטרות, דרגות ותפקידים שונים שעובדים בנפרד אבל משתפים פעולה ביחד לטובת מטרה משותפת. סוכנים אלה עושים יותר מסתם אוטומציה של משימות היות והם מייצגים את השלב הבא של עידן האוטומציה שבו לא רק שהאדם משולב בתהליך אלא גם ניתנת האוטונומיות לסוכן בביצוע האוטומציה, דבר שבעבר לא היה חלק מהמימוש. כוורת יכולה להיות אנלוגיה מייצגת למאפיין זה. בתוך הכוורת, לכל סוג דבורה בכוורת (המלכה, דבורים נקבות פועלות ודבורים זכרים פוריים) יש תפקיד מובהק, כולם חיוניים לתפקוד הכוורת וכולם עובדים בסינרגיה וסינכרון לטובת הישרדותה ולפרודוקטיביות שלה. באופן דומה, בארכיטקטורה סוכנית, לסוכני AI שונים יש מטרות שונות. כך הדבורים הפועלות לבדן אינן יכולות לייצר דבש (ערך) ללא הכוורת שלהן וללא סינרגיה עם שאר סוגי הדבורים האחרות.
המאפיין השני מתייחס לאוטונומיות המבוססת על יכולת ניתוח והבנת הצורך והכוונה. פתרונות AI נוכחיים, כמו טייסי משנה, דורשים אינטראקציות אנושיות מיידיות כדי להגיב לשאילתות ולהשתמש במודלים כדי להמציא משימות מחדש. לעומת זאת, ארכיטקטורה סוכנית אינה מסתמכת רק על הנחיות אנושיות או הפיכת הצעדים העסקיים הקיימים לאוטומטיים. היא מתבססת על היכולת להבין את הצורך והכוונה הגלומים במטרת המשימה והקונטקסט לפעול בצורה יזומה מחד וגמישה מאידך על בסיס הבנת כוונת המשתמש תוך מתן אוטונומיות לאופן ביצוע האוטומציה התהליך והיכולת לקבל החלטה ולבצע פעולות נדרשות. כך סוכני Gen AI הינם תוכניות אוטונומיות אשר תופסות את הקונטקסט, מבינות כוונות ומבצעות פעולות להשגת מטרות עם התערבות אנושית מינימלית תוך הצגת רמה גבוהה של גמישות ויכולת פתרון בעיות שמבדילה אותם ממערכות AI מבוססות כללים. כאמור, אין זה אומר שכל התהליך העסקי מבוצע ע"ב סוכנים אוטומטיים באופן מלא אולם הם מאפשרים קבלת החלטות מורכבות, הסתגלות בזמן אמת ואינטראקציות מתוחכמות בין מערכות לבין משתמשי קצה.
המאפיין השלישי מתייחס להיררכיה סוכנית:
בבסיס נמצא את סוכני השירות (Utility agents) שכל אחד מהם מתמחה ואוטונומי בביצוע משימות ספציפיות לתפעול התהליך העסקי. דוגמא לסוכן שירות יכולה להיות סוכן בקרת איכות שתפקידו להבטיח שתוצר מסוים (למשל מסמך) יעמוד בדרישות איכות מסוימות (למשל התאמה לסטנדרטים, רגולציה וכו') לטובת שמירה על עקביות ואמינות בתהליכים.
מעליהם בהיררכיה נמצא את סוכני העל (super agents) הפועלים לטובת ניהול תת תהליך מרכזי. סוכנים אלו מפעילים בהתאם לצורך את סוכני השירות ומגדירים את אופן פעולתם, מפקחים על זרימת העבודה בתחומם ומבטיחים שסוכני השירות מנוהלים ביעילות להשגת מטרות קולקטיביות בזרימות עבודה מורכבות בתחום האחריות של סוכן העל. סוכני העל מתפקדים למעשה כמובילי צוות, המפקחים על פונקציות עסקיות או יעדים ספציפיים. הם קובעים את השילוב והתצורה האופטימליים של סוכני השירות הדרושים להשגת יעדים אלה. לאחר מכן הם מגייסים ומנהלים את סוכני השירות הנחוצים, ומבטיחים שהמשימות יועברו ביעילות, ושזרימת העבודה הכוללת מתקדמת בצורה חלקה. לדוגמא, במקרה של תהליך תכנון קמפיין - סוכן על אחד יכול לנהל תת תהליך המטפל בניתוח עמדת המתחרים ומפעיל סוכני שירות שכל אחד מהם אחראי על ביצוע משימה ספציפית.
בחלק העליון, נמצא את סוכן התזמור (orchestration agents) אשר באחריותו תזמור התהליך העסקי השלם תוך סינכרון ותיאום בין סוכני העל. לעיתים הם עשויים לפעול ישירות מול סוכני השירות בהתאם לצורך. בעוד שסוכן התזמורת אינו מקיים אינטראקציה ישירה עם משתמשים, הוא ממלא תפקיד מרכזי בהבטחת אינטגרציה ותקשורת חלקה בין כל הסוכנים המעורבים בזרימת העבודה.
המאפיין הרביעי נוגע לניהול שיתוף המידע בין הסוכנים השונים. ארכיטקטורה סוכנית נדרשת לאפשר מינוף מודלים רב-מודאליים המסוגלים לעבד סוגי נתונים מסוגים שונים כגון תמונות, טקסט ווידאו ושמע. הארכיטקטורה נדרשת להעניק לסוכנים גישה מיידית לנתונים שהם צריכים (הן מבסיס הידע הארגוני והן מידע הנוצר/מופק/מעובד בעת ניהול התהליך) כדי לקבל החלטות חכמות מחד וכדי לאפשר למידה וטיוב הסוכן לאורך זמן מאידך. כמו כן הארכיטקטורה נדרשת לתמוך בקביעת כללים ברורים לאופן איסוף, אחסון ושימוש בנתונים, ניתוח הקשרים בין חלקי נתונים שונים הקשורים זה לזה וכדומה.
במאמרים הבאים, אציג התייחסות להיבטים נוספים כגון המאפיינים הייחודיים והתנאים המוקדמים הנדרשים על מנת לממש פתרונות מבוססי סוכנים.
Comments