פינת: "רגע של היסטוריה"
מאת: אריה עמית | יועץ אסטרטגי I-amIT וחבר נשיאות הלשכה
את לידתה של מדינת ישראל כ"אומת סטארטאפ" אפשר למצוא במחלקה למתמטיקה שימושית במכון ויצמן למדע ברחובות, בה תוכנן ונבנה בשנות החמישים המחשב הראשון במדינת ישראל ושמו "וויצאק" (WEIZman Automatic Calculator) ביוזמתו של פרופ' חיים פקריס ז"ל ראש המחלקה. הוקצבו לו 50 אלף דולר לתכנון ובניית המחשב, על פי מודל המחשב של ג'ון פון נוימן שבנייתו במכון למחקר מתקדם בפריסטון הסתיימה ביוני 1953. בראשית 1954 החלו בתכנון ובבניית הוויצאק בהובלת צוות שכלל את ד"ר גרשון אסטרין, צבי ריזל ואביעזר פרנקל בסיוע מדענים, מהנדסים וטכנאים מעובדי המכון וכאלה שגויסו מבחוץ.
הוויצאק פעל במשך 9 שנים עד דצמבר 1963 וצבר 55,757 שעות עבודה, מהן 46,151 שעות חישוב - רמת זמינות גבוהה מאד. המחשב שימש בעיקר לפתרון בעיות מדעיות מורכבות ומסובכות בתחומי המתמטיקה, הכמיה והפיזיקה אך גם משתמשים נוספים מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה וממערכת הביטחון.
בראשית 1960 הוחלט על תכנון ובנייה של מחשב חדש שיחליף את הוויצאק שאמור להיות מהיר פי 100 ממנו. תחילה הוא נקרא וויצאק 2 אולם בהמלצת פרופ' גרשון שלום מהאוניברסיטה העברית שונה שמו ל "גולם" בשל הדיניון למפלצת המיסטית לפי סיפור האגדה של המהר"ל מפראג.
גולם א' החל לפעול ב 29 בדצמבר 1963 ובשל ההצלחה הגדולה הוחלט מיד לבנות מיד מחשב זהה לו לטובת הצרכים הגדלים והולכים של מדעני המכון. גולם א' 2 הושלם ב 1966.
בשנת 1967 הוחל בתכנון גולם ב' שהיה מהיר פי 10 והוכנס לפעולה ב 1974 ושרת את מדעני המכון עד שנת 1984.
חלוצת פיתוח מחשבים למטרות מסחריות היא ללא ספק חברת "אלביט" בחיפה שהוקמה ע"י עוזיה גליל ז"ל – חברת אלרון ומשרד הביטחון (מכאן שמה אלביט – אלרון ביטחון) בשנת 1967. רק שנתיים לאחר הקמתה פיתחה אלביט את המחשב הספרתי "אלביט 100"
בראש צוות הפיתוח עמד ד"ר שמעון אבן ז"ל מהטכניון. מחשב זה הנו מחשב המיני הראשון בעולם והמחשב המסחרי הראשון שיוצר בישראל. המחשב התבסס על 12 סיביות, היה חסכוני במיוחד במשאב זכרון של 1K Ram בלבד. התכנות שלו התבצע באמצעות שפת אסמבלר. המחשב הכיל 256 ערוצי קלט/פלט אליהם ניתן היה לחבר ציוד חיצוני או חיישנים.
בשנים 1976 עד 1983 פיתחה אלביט מחשב נוסף "ענת". ענת היה מחשב מרכזי תואם מיינפרייםIBM. אלביט התקשתה בשיווק המחשב והמחשב יחד עם צוות הפיתוח נמכר לחברת Nixdorf הגרמנית. המחשב נמכר תחת שם החברה הרוכשת בארה"ב, אך עם הופעת מחשבי הפיסי הופסק ייצורו עקב ירידה בביקוש.
ובנימה אישית, במסגרת לימודי התואר השני במדעי המחשב בשנת 1972 זכיתי להיות תלמידם של פרופ' צבי ריזל ופרופ' שמעון אבן. ובסוף שנות התשעים כיהנתי כסגן נשיא אלרון בהנהגתו של עוזיה גליל - מורי ורבי.
Comments