top of page

פורטל ידע

פינת המנמ"ר | אפריל 2025

  • תמונת הסופר/ת: Admin
    Admin
  • לפני 3 שעות
  • זמן קריאה 4 דקות

והפעם: גיא מורדוך

ראש אגף בכיר טכנולוגיות בועדת הבחירות המרכזית לכנסת.

24.04.2025

רוויטל ויצמן
 

מתי הייתה הפעם הראשונה בה נחשפת לעולם מערכות המידע? מה גרם לך להישאר ולהתמקצע בו?

הפגישה הראשונה שלי עם עולם מערכות המידע הייתה כשהייתי בכיתה ג' במסגרת קורס מחשבים במתנ"ס השכונתי. זו הפעם הראשונה בה נחשפתי לפלא המכונה, מחשב. (מחשב אישי מתוצרת סינקלייר הבריטית שיוצר לראשונה בשנת  1982 עם מעבד 8 סיביות ) התאהבתי והשאר היסטוריה.

ברבות השנים, הסקרנות לצד הרצון לתכנן וליצור יש מאין, משכו אותי אל התחום והמקצוע. במסגרת שירותי הצבאי ביצעתי מס' רב של תפקידים ביחידות הטכנולוגיות של אגף התקשוב וראיתי את התרומה המיידית והמבצעית עם כל עלייתה של מערכת לאוויר ועם כל סיום מוצלח של פרויקט.


מהו תחום הטכנולוגי בו אתה מתמחה? אילו תחומים נוספים בעולם הטכנולוגי מעניינים אותך?

בהשכלתי אני מהנדס חשמל ואלקטרוניקה עם התמחות בתחומי התקשורת והבקרה. במרוצת השנים עם מגוון התפקידים שביצעתי בצה"ל ואגף התקשוב צברתי מומחיות ומיומנויות במספר תחומים, תוך ראיה ואינטגרציה מערכתית ומולטידיסיפלינרית. מתכנון המוצר והפרויקט ועד לשלבי המימוש, העלייה לאוויר והכרזת מבצעיות מלאה למערכת.

היכולת לזהות את הצרכים העסקיים שייתנו ערך לארגון וגיבוש תכנית שתביא למימושם תוך רתימת הארגון, היא מומחיות בפני עצמה ודורשת שילוב של מס'  יכולות ניהול מומחים טכנולוגיים לצד יכולות מקצועיות בתחומי הארכיטקטורה, סייבר, הנדסת מערכת, ענן, AI, חומרה ותוכנה.  

בעידן הנוכחי המנמ"ר נדרש  ליכולות ניהול גבוהות לצד הבנה טכנולוגית מגוונת, על מנת לייצר את החיבורים הנכונים והמדויקים לארגון.


ספר לנו על הצלחה/אתגר/כישלון שחווית בתחום טכנולוגיות המידע במהלך הקריירה

אתגר מרכזי שעמד בפניי היה בתפקידי הנוכחי. כחודש לאחר כניסתי לתפקיד המנמ"ר כנסת ישראל התפזרה והוכרזו בחירות ארציות, כשהאגף מונה שלושה עובדים בלבד.

כניסה לתפקיד חדש , תוך כדי התארגנות אופרטיבית לתפעול והפעלת מערכות המידע השונות ביום הבחירות (עשרות מערכות), ללא מועד ב' ועם אפס תקלות ועם לחץ של זמן (ימים עד שבועות מספר).

נדרשתי לגייס עשרות אנשים בתחומי התפעול, ניתוח המערכות, ניהול הפרויקטים הטכנולוגיים וכו' ,הכשרות, הקמת מערכות , וביצוע מודלים טכניים ועסקיים לתקינות המערכות תוך הערכות לקיום יום הבחירות במועדו .

התנסות זאת דרשה ממני העמקה בצרכים ובתובנות הנדרשות לארגון וגיבוש תכנית למחשוב מערך הבחירות הארצי. תכנית שנשענה על עבודה של ועדת מומחים אשר דנה בצורך וגיבשה את המלצותיה הצטלבה עם ההבנה שהגיעה העת. בגיבוי והובלת מנכ"לית ועדת הבחירות עו"ד אורלי עדס פעלנו להקמת מנהלת ייעודית לניהול מכרז למחשוב מערך הבחירות הארצי .

כיום לאחר שלוש שנים, האגף התייצב ומונה עשרות עובדים במקצועות שונים.


איך אתה רואה את הענף בשלוש-חמש השנים הבאות? 

אנו נמצאים בעיצומה של מהפיכה בענף ובתחום. יכולות הבינה המלכותית מנגישה ידע וטכנולוגיה לכל אדם מן השורה. שילוב של כוח מחשוב מרכזי בענן לצד מודלי בינה מלאכותית מתקדמים מאפשרים כתיבת קוד מונגשת וחכמה לצד אוטומציות במגוון רחב של תחומים. השינוי התפיסתי עוד לפנינו ולשיטתי המון משאבים וידע יופנו לכיוון זה לצד ההגנה בסייבר ואבטחת המידע והנתונים.

מקצועות המחשוב הקלאסיים עומדים להשתנות ולעבור התאמה לעידן החדש, לצד התפתחות של תחומי מומחיות נוספים והעמקתם בתחום הנדסת הנתונים.

בנוסף, מחשוב קוונטי נמצא בהתפתחות מתמדת ומזמן אתגרים חדשים לכל עולמות האבטחה וההצפנה המסורתיים ולדעתי יאתגר  אותנו בעשור הקרוב.


איך אתה מתעדכן בחידושים ובמגמות? 

למידה מתמדת הינה חלק מתהליך ההתפתחות כמנמ"ר וכבעל מקצוע בעולם הטכנולוגי. עיקר השלמת הידע הינה בלמידה עצמית, קריאה מרובה, גלישה לאתרים מקצועיים לצד השתתפות בהשתלמויות, בימי עיון וכנסים. כלי מרכזי נוסף הינו קהילות מקצועיות מוכוונות טכנולוגיה, שבהן קיימת הפרייה הדדית וניתן להתייעץ ולייעץ לקולגות. אין חכם כבעל ניסיון ולקולגות שלנו יש המון מה לתרום.


איך אתה מנהל את העובדים שלך? איך אתה בונה את הצוותים שלך?

איך שומרים על עובדים? 

יצרתי אגף לומד המפיק לקחים בצורה מתמשכת ומקפיד על יכולת השתנות מהירה ומותאמת. שימור עובדים הינה משימה מרכזית של המנמ"ר. כל עובד מקבל את המענה המותאם לו אישית, מפיתוח מקצועי בהשתלמויות וקורסים, דרך פעילות חברתית ועד ארוחות משותפות וסקירות שבועיות. כל זאת תוך העצמת תחושת המשפחתיות לאגף והשייכות לוועדת הבחירות.

אני מאמין גדול ביחס אישי ויצירה של  אוירה חיובית תוך שימוש בניהול מותאם לכל עובד.


מה ממריץ אותך בתפקיד הנוכחי ומה מרוקן אותך?

ההבנה שאני נושא משרה בכירה בארגון המאפשר לממש את זכות הבחירה לכל אזרח במדינת ישראל, תוך שמירה על טוהר הבחירות ומימוש הדמוקרטיה הלכה למעשה, ממלאת אותי כל פעם מחדש.

ה"לשם מה?" שברור מאליו בביצוע תפקיד של מנמ"ר ועדת הבחירות המרכזית לכנסת נותן לי כוחות ומציב לי אתגרים כל יום מחדש.

כשמערכת חדשה עולה לאויר ולקוח הקצה מרוצה אני מתמלא בתחושת סיפוק אדירה.

כמו ברוב הארגונים ישנם חסמים שהאתגר המרכזי הוא להתגבר עליהם בחכמה.  באופן יחסי לסקטור הציבורי ולשמחתי, ועדת הבחירות מעצם היותה גוף קטן ויעיל מסירה את מרביתן מראש.


מניסיונך המקצועי, איזה טיפ היית נותן למנמ"רים שעושים את צעדיהם הראשונים?

לכל ארגון יש את  הדינמיקה שלו ולכן כמו בכל מקום חדש למידה והכירות עם סביבת העבודה והקולגות לצד הבנה והעמקה  בתהליכים העסקיים של הארגון  הינם ראשית הצירים בכל כניסה לתפקיד. את הארגון פחות מעניינים הנושאים הטכניים ולכן חשוב להדגיש את היתרון העסקי והערך שמערכות המידע נותנות לארגון.

מס' טיפים נוספים שמאוד חשובים בעיניי


עקרון ה"ביסים הקטנים"- גם פרויקטים ארוכי טווח מוטמעים ונמסרים עם MVP ואבני דרך מרכזיות לכל אורך הפרויקט על מנת לשמר רציפות של תרומה עסקית.


עיקרון החנייה הכפולה – בכל עולם תוכן יש לשמר את הידע והזיכרון הארגוני  בקרב שני עובדים לפחות על מנת לשמר גמישות ויתירות.


הטמעה מתמשכת – במערכות שבהם השימוש לא תדיר והן מוכוונות לאירוע מסויים (לדוג' לבחירות )  יש לייצר פיילוטים והתנסויות למערכת בשילוב לקוחות הקצה, תרגילים ייזומים לתרגול התהליכים העסקיים ותרגילי מערכת לניתוח תרחישי כשל ותרגול ההתמודדות איתם כחלק מתהליך ההטמעה השלם.


מה שלא נבדק לא יעבוד, ומה שנבדק לא בהכרח יעבוד- יש לגבש תכנית בדיקות מקיפה הכוללת מיקרים ותגובות לכל תרחיש אפשרי כולל קיום של "משחקי מלחמה" ומיקרים ותגובות בשולחן עגול ובסביבת הייצור כחלק מההערכות להפעלת מערכות בעומס ולתרגל מעבר לאתרים ותהליכים חלופיים כחלק מהערכות לטיפול בתרחישי קיצון תוך ניהול סיכונים מחושב בארגון.


שתי רגליים על הקרקע וראש בעננים- אל תשאב רק לכאן ועכשיו , תחשוב , תפנטז תיזום ותשפיע , השקעות בתשתית  ובפרוייקטים לטווח ארוך , מי שלא יוזם – נעלם!

Comments


bottom of page