top of page

פורטל ידע

פינת המנמ"ר | מאי 2023

והפעם אורלי אברמוביץ – סמנכ"ל המחשוב והדיגיטל (IT/OT) בקבוצת בזן

מראיין: רז הייפרמן | חבר נשיאות הלשכה


 





מתי הייתה הפעם הראשונה מה נחשפת לעולם מערכות המידע? מה גרם לך להשאר ולהתמקצע בו?

הכניסה שלי לתחום של מערכות המידע הייתה לפני למעלה מ-3 עשורים עם גיוסי לצה"ל בתחילת שנות התשעים. שובצתי לקורס הפעלת מחשב קטן בממר"ם ולא באמת הבנתי במה מדובר. לאחר סיום הקורס ושירות קצר בתפקיד יצאתי לקורס קציני מחשוב במסגרת ממר"ם, שלאחריו שירתתי במפח"ש בתפקידי שדה כקצינת המחשוב של בית הספר לתותחנים בשבטה וכקצינת המחשוב האישה הראשונה של בית הספר לקצינים בה"ד 1. בתפקידים אלו נחשפתי לראשונה לתפקידי ניהול טכנולוגיים, ובפועל שימשתי בתפקיד מנמ"ר של אותם בסיסים, שהם גדולים ומשפיעים במערך השדה הצה"לי. מאוד אהבתי בעולמות הטכנולוגיה את היכולת להשפיע בצורה ישירה על איכות החיים של אנשים, להיות יצירתי בעולם אנליטי, ולמצוא פתרונות טכנולוגיים ופרקטיים לבעיות ולצרכים שעלו מהשטח. התאהבתי בעולם הזה. לקראת שחרורי מצה"ל הגעתי לראיון בחטיבת הטכנולוגיות של חברת הסלולר הצעירה באותם ימים סלקום (על מדים), הצטרפתי להקמה של החברה, ונמניתי על עשרות העובדים הראשונים שלה.


מהו תחום הטכנולוגי בו אתה מתמחה? אילו תחומים נוספים בעולם הטכנולוגי מעניינים אותך?

אני באה מעולם התוכן האפליקטיבי, בעיקר בעולמות ה-DATA, ה-CRM והדיגיטל. אלא שלאורך הקריירה שלי אני חושבת שהתחום בו התמחיתי הוא בניהול של אופרציות טכנולוגיות מורכבות. בתחילת הדרך אלו היו צוותים או פרויקטים, ובהמשך אלו היו גופי טכנולוגיה ומערכות מידע, שכוללים מגוון רחב של דיסיפלינות בתחום – דוגמת תוכנה, אפליקציות, תשתיות, תקשורת, תפעול, בדיקות ועוד. האתגר של הניהול הוא הדבר המושך אותי כיום בתפקיד לצד היכולת להשפיע בקנה מידה רחב ומשמעותי על התפקוד של הארגון בו אני פועלת. זה נעשה באמצעות הבנה עמוקה לאן הארגון רוצה להגיע ברמה העסקית ולפרוט את החזון עסקי לתוכנית עבודה סדורה ומדידה לביצוע. עוד אתגר ניהולי הוא בצורך להניע את הארגון ואת העובדים, לרתום אותם לחזון, ולאפשר לכמה שיותר בעלי עניין להיות שותפים לטרנספורמציה משמעותית.


ספרי לנו על הצלחה/אתגר/כישלון שחווית בתחום טכנולוגיות המידע במהלך הקריירה.

היו לי לא מעט הצלחות לצד אתגרים לאורך הדרך בעשרות פרויקטים ותפקידים אותם ביצעתי. אולם אחת ההצלחות המשמעותיות בקריירה האישית שלי הייתה קשורה בהקמה של חברת ייעוץ ויישום בשם Beyond IT יחד עם שני שותפים (שהם גם חברים) – קרייג לוי ושלמה חזן. החברה התמחתה ביעוץ אסטרטגי בעולמות ה-IT וכן בתכנון ויישום פרויקטים בעולמות ה-CRM, בעיקר Siebel. החברה גדלה במהירות ומנתה בשיאה עשרות עובדים, היא עלתה על מסך הרדאר של מנהלי הרכישות והמיזוגים בחברות האינטגרציה הגדולות, ונמכרה בשנת 2010 לחברת מטריקס.


איך את רואה את הענף בשלוש-חמש השנים הבאות?

ראשית, הקצבים הולכים ומתגברים וצריך ללמוד לפעול בצורה אחרת. אג'יליות, וגמישות מחשבתית צריכים להיות בבסיס לכול תכנית, ולהבין שכל תכנית מגיעה עם בסיס לשינויים. נדרש לטפל במקביל גם בשוטף וגם לתת מענה לטרנספורמציות גדולות, טכנולוגיות חדשות ואיומים חדשים, דוגמת: איומי אבטחת מידע, מעבר לאג'ייל, שדרוגי מערכות, מעבר לענן, עולמות ה-AI/ML, אוטומציה, דיגיטציה, BI ועוד. צריך להתרגל לאמץ טכנולוגיות בצורה מהירה, ולהטמיע כלים המאפשרים להתמודד עם מציאות בלתי צפויה. דוגמא לכך הייתה אירוע הקורונה – בו נדרשנו להיערך אחרת, לספק מענים אחרים, והכול בזמן אמת.


בנוסף, המנמ"ר עצמו עובר טרנספורמציה. ארגונים רבים ממצבים את העולם הטכנולוגי כמרכזי יותר לארגון, וממנים את המנמ"ר כסמנכ"ל חבר הנהלה, בעיקר ארגונים שככל שעובר הזמן מבינים את החשיבות והערך המוסף של העולם הטכנולוגי ותרומתו לשורה התחתונה של הארגון. זה דורש מהצד של המנמ"ר להיות לא רק בעל היכרות עם עולמות הטכנולוגיה, אלא בעל יכולת והבנה עמוקים של ההיבטים העסקיים והתפעוליים של הארגון.


איך את מתעדכנת בחידושים ובמגמות?

אני קוראת המון ספרים, בין השאר ספרי ניהול וספרי טכנולוגיה. אני מתעדכנת על מגמות ומעמיקה בנושאים שמעניינים אותי. נפגשת עם ספקים להבין מה קורה בשוק, הולכת לכנסים, ובקשר עם עמיתים מנמ"רים המכהנים בארגונים אחרים. אני גם חברה במספר קבוצות של מנמ"רים ואנשי טכנולוגיה. היכולת לייצר רשת קשרים עם עמיתים היא קריטית, והיא מאפשרת להתייעץ וללמוד מהניסיון של ארגונים אחרים, כמו גם לשתף אחרים בתובנות ובניסיון שלי.


איך את מנהלת את העובדים שלך? , איך את הבונה את הצוותים שלך? איך שומרים על עובדים?

העובדים שלי יודעים שמצד אחד אני מנהלת משימתית, דורשת ותובענית, ומצד שני אני דואגת להם ואעשה הכל לרווחתם. אני מעודדת את העובדים שלי להיות עצמאיים ויוזמים. הדלת שלי פתוחה תמיד לכל העובדים שלי, ואני זמינה בכל הערוצים. אנשים יודעים שהם יכולים לבוא ולדבר איתי. אני רואה ערך גבוה בקידום המקצועי והאישי של כלל העובדים, ובניהול בגובה העיניים. אני סומכת על העובדים שלי ומטפחת אותם באופן מתמיד.


ברמה יומיומית אני עוסקת רבות ברתימה והובלה של העובדים למשימה הגדולה והמאתגרת שניצבת בפנינו, ורואה חשיבות גדולה בניהול סדור של פרויקטים ומשימות, שקיפות מקסימלית למנכ"ל ולחברי הנהלה אחרים. כך לדוגמא, לאחרונה הטמענו הטמעה מוצלחת של מערכת Monday בארגון המאפשרת ניהול מלא של תכנית העבודה ביחידת המחשוב - לרבות פרויקטים שו"שים (שינויים ושיפורים) ומשימות.


מה ממריץ אותך בתפקיד הנוכחי ומה מרוקן אותך?

הגעתי לקבוצת בזן לפני כשנה וחצי, לאחר קדנציה של כארבע שנים כמנהלת אגף המחשוב והחדשנות בבנק ירושלים (ובסה"כ כ-10 שנים בבנק במגוון תפקידים). אני מגיעה לעבודתי עם תחושת משמעות, סקרנות ואחריות.


גויסתי במטרה לממש תכנית אסטרטגית למחשוב שאושרה טרם הגעתי לקבוצת בזן. מדובר בתכנית רב שנתית מאתגרת, המורכבת מפרויקטים טכנולוגיים מורכבים ומרתקים. התוכנית כוללת 12 צירים מרכזיים וכ-75 פרויקטים. מימוש התוכנית יעביר את הארגון טרנספורמציה דיגיטלית ויעביר את הארגון תהליך משמעותי של מודרניזציה. יש לציין, התכנית הרב שנתית למחשוב מהווה אחד העמודים התומכים בתכנית האסטרטגית הכוללת של קבוצת בזן. אנו עובדים על הפרויקטים בשיתוף פעולה הדוק עם המשתמשים העסקיים שלנו. מדובר ברתימת בעלי עניין בכול הארגון, ובהטמעות לא פשוטות של מערכות חוצות ארגון.


לפני כשנה קיבלתי לאחריותי את עולם ה-OT המכשור והבקרה. זהו עולם מרתק, ומה שיפה בו עוד יותר שיש תנועה עולמית של התקרבות מאוד גדולה בין עולמות ה-IT וה-OT (IT/OT convergence). אנחנו עושים דברים מאוד יפים בחיבור בין העולמות הללו. המינוי שלי להיות אחראית על שני עולמות התוכן הללו בקבוצת בזן הינו חלק מטרנד עולמי של חיבור ואיחוד שני העולמות הללו תחת כובע ניהולי אחד.


מניסיונך המקצועי, איזה טיפ היית נותנת למנמ"רים שעושים את צעדיהם הראשונים?

אני יכולה לתת כמה טיפים למנמ"ר המתחיל. הראשון, לא משנה מה התכניות קדימה, תמיד לוודא שהפעילות השוטפת עובדת, מתקתקת ומדוגמת. שתי הרגליים הכי משמעותיות בהקשר הזה הן רציפות תפעולית ואבטחת מידע. שים נושאים אלה בראש מעייניך. השני, ראייה עסקית – להבין שהטכנולוגיה אינה מטרה אלא היא כלי להשגת מטרות עסקיות. קפיצת הדרך המצופה מהמנמ"ר היא בהבנה של הקונספט הזה. אתה חייב להבין את עולם הפעילות העסקית של הארגון, לבקר ולהכיר את השטח, ולדבר עם המנכ"ל וחברי ההנהלה בשפה עסקית ולא טכנולוגית. הטיפ השלישי הוא לזכור שהמנמ"ר הוא בודד – בסוף האחריות על אספקטים רבים של פעילות הארגון מוטלת על כתפיו, זו אחריות כבדה, צריך להיות מוכנים לה, והדרך לתפקד במציאות כזו היא – ללכת בדרך שלך, על פי סט הערכים שלך, לשמוע את סביבתך אבל בסופו של היום לסמוך על תחושות הבטן והניסיון שלך.

留言


bottom of page